друкувати


Державний "наїзд" на охоронців

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-16 11:57:42

Понад п’ять тисяч працівників приватних охоронних фірм Прикарпаття можуть залишитися без роботи.

За новими ліцензійними умовами, що вступили в дію з 14 грудня 2008 року, власників охоронних структур можуть "попросити" з ринку послуг. Зрештою, усі охоронні фірми в Україні опинилися під загрозою закриття. Про це повідомив голова комітету приватних охоронних структур Івано-Франківщини Володимир Сазонов. Позбавати ліцензій можуть і фірми області, бо тут не можуть працювати люди без вищої освіти за спеціальністю фінансово-економічна безпека. Такої спеціальності наразі жоден вуз України, окрім одного з приватних навчальних закладів Києва, не дає. Проте набір туди буде проводитися тільки у вересні 2009 року.

Окрім того, за новими ліцензійними умовами, кожен охоронець має пройти курси у спеціальних навчальних закладах системи УМВС, що знаходяться у Рівному і Вінниці. Власникам приватних фірм навчання кожного працівника обійдеться у 100 гривень за день. Триватимуть курси 25 днів. Отож на одну людина слід затратити дві з половиною тисячі гривень. У більшості охоронних структур до таких витрат не готові.

Отож керівники 26 приватних охоронних фірм Прикарпаття направили колективного листа до Президента України, Генеральної прокуратури та голови Антимонопольного комітету з вимогою припинити дію нових ліцензійних умов, бо це грубе порушення законодавства України. На відповідь з Києва чекатимуть місяць. Після цього, якщо у столиці мовчатимуть, вони оголосять дводенний страйк, під час якого без охорони залишаться сім тисяч об’єктів області.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі