друкувати


Прикарпаття скорочує споживання газу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-16 10:25:33

На промислових підприємствах Івано-Франківщини щодобове споживання газу скоротили більше, ніж на половину.

Заступник глави Секретаріату Президента України Роман БЕЗСМЕРТНИЙ провів нараду з головами ОДА, на якій аналізувалася ситуація, що склалася із газозабезпеченням у регіонах, а також обговорювалися питання економії використання газу.

Роман БЕЗСМЕРТНИЙ, відкриваючи нараду, висловив вдячність тим працівникам газотранспортної системи, яким вдалося вперше в історії України повернути її в реверсному напрямку і тим самим стабілізувати ситуацію в Донецькій, Луганській та Харківській областях. Заступник глави президентського Секретаріату також наголосив на необхідності ретельного аналізу ситуації, що склалася із газопостачанням та теплозабезпеченням на таких об'єктах, як школи, лікарні, інтернати. Якщо в якомусь навчальному закладі температура буде нижчою за припустиму, то в такому випадку має прийматися рішення про продовження канікул у школах. “Ми можемо зупинити якісь промислові підприємства, але нам не можна допустити, щоб населення мерзло через ситуацію, що склалася на сьогодні", – додав БЕЗСМЕРТНИЙ.

Під час селекторної наради Роман БЕЗСМЕРТНИЙ вказав на позитивний досвід Івано-Франківської області, де впроваджуються нові технології енергозбереження, а саме котельні, які працюють на альтернативному виді палива – відходах деревини. Наприкінці січня одна з таких котелень запрацює в місті Івано-Франківську.

Того ж дня голова Івано-Франківської облдержадміністрації Микола ПАЛІЙЧУК своїм розпорядженням зобов’язав керівників підприємств промисловості та теплової енергетики області "вжити вичерпних заходів для заміни природного газу на альтернативні види палива й утворити аварійні бригади для проведення упереджувальних робіт у разі обмеження (припинення) його подачі". Начальникам управлінь облдержадміністрації, керівникам бюджетних установ та організацій області доручено "забезпечити максимальну ефективність використання газу та його економію на підпорядкованих об’єктах".

Як повідомив заступник голови ОДА Тарас ПАРФАН, в січні цього року щоденне споживання газу на промислових підприємствах в області скоротилося до 405 кубометрів на день, тобто зменшилося на 42 відсотки. "В умовах енергетичної блокади, яку переживає Україна, ми, м'яко кажучи, попросили промислові підприємства зменшити споживання газу", - прокоментував Тарас ПАРФАН. Два найбільших підприємства області Бурштинська ТЕС і ВАТ "Нафтохімік Прикарпаття" перейшли на резервні види палива — вугілля і мазут. "Головними споживачами газу залишаються населення і організації бюджетної сфери, які з початку місяця спожили вже 9,1 млн. кубометрів газу, що складає 73,4 відсотка від показника газоспоживання в грудні", - сказав Тарас ПАРФАН, повідомляє Галицький кореспондент.

Обговорити на форумі