друкувати


Передсвяткові дзвони "Просвіти"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-16 10:23:04

До 140-річчя створення товариства "Просвіта" у Народному домі відбулись урочистості, в яких узяли участь духовенство, представники влади, освітяни, студентсько-учнівська молодь, громадський актив міста Коломиї.

Почалися урочистості з перегляду документального фільму про історичне становлення першої в Україні культурно-патріотичної громадської організації.

"Просвіта" завжди була позапартійною (лиш не позанаціональною) і в цьому її магнетична сила, — наголосив у своїй доповіді голова міськрайонної "Просвіти" Василь ГЛАГОЛЮК.

Присутні пом’янули хвилиною мовчання відійшлих у кращий світ активістів організації, а також загиблих нещодавно в Євпаторії мешканців злощасного будинку, який вибухнув.

Хор "Просвіти" під орудою Романа ХІМЕЯ виконав бадьорий просвітянський гімн.

Привітав просвітян владика УГКЦ Микола СІМКАЙЛО й подарував Василеві ГЛАГОЛЮКУ ікону Богородиці. Зі свого боку пан ГЛАГОЛЮК запрезентував владиці ювілейну монету "Просвіти".

Священик Василь МІЗЮК передав привітання просвітянам від владики УПЦ КП Іоанна. Отець Василь нагадав фрагменти історії незалежної української православної церкви, зокрема, її проголошення у 1918 році, ліквідацію і примусове злиття з московською церквою. Священик вручив В.ГЛАГОЛЮКУ грамоту патріарха УПЦ КП Філарета.

Експромтом, при врученні грамоти, кілька слів мовив редактор газети "Християнський вісник" Зеновій КАРАСЬ. Він вважає "Просвіту" єдиною на сьогодні в Україні патріотичною організацією.

Висловлено подяку голові першого на Коломийщині демократичного товариства "Поступ" Ярославові ПОЛАТАЙЧУКУ. Низку активістів нагороджено грамотами Центрального правління "Просвіти".

Просвітян з активною життєвою позицією нагородили грамотами міський голова Юрій ОВЧАРЕНКО та заступник голови РДА Богдан БОЛЮК. Грамот і подяк удостоїлися вчителі, бібліотекарі, активні пропагандисти просвітянських цінностей та ідей.

Після привітань і нагороджень відбувся концерт.

Автор: Мар’ян ЯРИЙ
Джерело: "Вільний голос" для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі