друкувати


Коломийщина - 2008 рік уже історія

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-16 10:00:21

Минув 2008 рік. Він позначився багатьма подіями і його однозначно можна охарактеризувати як складний, причому в усіх сферах життя. Було тепло, було холодно. Було весело, було і сумно. Були радості, були і розчарування. Але цей рік вже пішов в історію. Пішов таким, яким він був. Редакція часопису "Вільний голос" хоче нагадати нам про 2008 рік на Коломийщині, як він виглядав на сторінках їхньої газети. Публікуємо історію 2008 року у заголовках "Вільного голосу".

Напередодні Різдвяних свят у Коломиї, на проспекті Чорновола, відкрито пам’ятник учасникам українського підпілля і повстанського руху, прообразом якого послужив колишній сотенний УПА Мирослав Симчич, котрий тими днями відсвяткував своє 85-ліття.

Підбито підсумки конкурсу, який тривав на сторінках "Вільного голосу", — "Найкращий грибок — для фото в козубок".

Столітній ювілей справила мешканка с.Воскресинців Катерина Гринюк.

"Вільний голос" відзначив 17-ліття з дня виходу в світ першого номера газети.

У ФОСК "Прикарпаття" відбулася районна спартакіада, присвячена Дню соборності України, з участю команд депутатів районної ради, сільських голів, Коломийсько-Чернівецької єпархії.

Біля вівтаря та царських воріт, виготовлених з льоду сільськими умільцями, відбулось освячення води на Йордан у Нижньому Вербіжі.

Зворушливою літературно-художньою композицією в рамках семінару культпрацівників району Коломийщина відзначила в Народному домі м.Коломиї 90-річчя бою під Крутами.

Ганну Павлюк, мешканку села Раківчик, та Ганну Тироус із Жукотина Указом Президента України Віктора Ющенка удостоєно почесного звання "Мати-героїня".

Делегація Коломийщини, очолювана керівниками району Михайлом Вінтоняком і Дмитром Немішем, побувала на Городенківщині в рамках обміну досвідом роботи.

Поштарів, які найбільше попрацювали над передплатою "Вільного голосу" під час передплатної кампанії 2008 року, нагороджено цінними подарунками в стінах редакції.

Зустріч працівників, засновників і шанувальників газети "Агро" відбулася в залі Коломийського драмтеатру з нагоди 20-ліття від дня виходу в світ цієї першої демократичної газети краю.

У Матеєвецькому клубі відбулися урочистості з нагоди присвоєння водію господарства "Прут-генетик" Василеві Дранчуку почесного звання "Заслужений працівник сільського господарства України".

Коломию відвідав Отаман Українського Вільного Козацтва діаспори полковник Петро Ващик із Клівленда (США), з метою прийняття до лав козацтва почесного громадянина Коломиї Мирослава Симчича, присвоєння йому полковницького чину, а також нагородження орденом Козацької слави.

Понад 233 тисячі маленьких деревець було посаджено на місцях минулорічних вирубок працівниками держлісгоспу в рамках щорічної Всеукраїнської акції "Майбутнє лісу — в твоїх руках".

Коломийська громадська організація "Союз українок" відзначила 90-ліття від часу його створення в Галичині.

На фасаді будинку Коломийської дитячої художньої школи відкрито меморіальну дошку з нагоди 100-літнього ювілею відомого художника Ярослава Лукавецького.

У Турці, завдяки діяльності Українського фонду соціальних інвестицій відкрито дитячий садочок "Малятко".

Майже після чотиримісячного перебування під наглядом київських медичних фахівців у рідний Печеніжин повернулося подружжя Кучириних, яким доля подарувала відразу чотирьох малят.

Персональною виставкою власних мистецьких творів у музеї писанки відсвяткував 55-ліття відомий митець Василь Андрушко.

Бенефіс з нагоди 60-ліття актора Коломийського драмтеатру Зіновія Симчича зібрав аншлаг у стінах Мельпомени.

Учителем року на обласному етапі Всеукраїнського конкурсу визнано вчительку біології Гвіздецької ЗОШ Вікторію Довгошию.

Практично все керівництво району на чолі з першими особами: Михайлом Вінтоняком і Дмитром Немішем узяло участь в акції "Весняна толока", в рамках якої було посаджено сотні туй, кипарисів, самшиту.

Хресною дорогою вулицями Коломиї, традиційно за тиждень до Вербної неділі, разом із духовенством і віруючими пройшли чотирнадцять стацій керівники Коломийщини.

Делегація коломиян побувала в Прип’яті — мертвому місті, що належить до 30-кілометрової зони ЧАЕС, з нагоди чергової річниці аварії на атомній станції.

В економіко-правовому коледжі відбувся конкурс "Молодість, грація і краса по-коломийськи".

У суботу Страсного тижня, в ознаменування чергової річниці катастрофи на Чорнобильській АЕС, відбулася традиційна панахида біля каплички пам’яті її жертв.

Великоднього вівторка у Дебеславцях традиційно відзначили свято прапора.

У районній бібліотеці підбито підсумки конкурсу колискових пісень, яку проводив "Вільний голос" для своїх читачів та презентація першого випуску щомісячної вкладки "ВГ" "Літературна толока".

У ФОСК "Прикарпаття" відбувся фінал чемпіонату області з волейболу, в якому команда Коломийщини виборола срібну медаль.

У Коломийській ЗОШ №3 відбулася презентація книжечки Юлії Долінської "Травневі сонечка", організованою працівниками дитячої бібліотеки №3.

У музеї історії м.Коломиї започатковано новий цикл меморіальних експозицій "Нашого цвіту — по всьому світу", про наших краян, які досягли успіху в інших країнах.

20 травня на базі ЛОК "Прикарпатські зорі" відбулося відкриття учнівських районних змагань з техніки пішохідного туризму, які тривали три дні.

В урочищі "Бідун" поблизу села Крилос Галицького району відбулось урочисте свято весни, яким округа Івано-Франківської національної скаутської організації України ПЛАСТ розпочала сезон таборування.

Коломийський педколедж широко відзначив 50-річчя заснування музичного відділення.

В Отинійському дитсадку "Веселка", найбільшому в області, урочисто відкрили басейн за участю голови ОДА Миколи Палійчука, депутата облради Олександра Левицького, голови РДА Михайла Вінтоняка і голови райради Дмитра Неміша, начальника райво Івана Терлецького, інших поважних гостей.

Людмилу Макарову, очільника Коломийського осередку організації Червоного Хреста, депутата міськради Президент нагородив почесним званням "Заслужений працівник соціальної сфери України".

Коломийський інститут Прикарпатського університету, спільно з Інститутом української мови НАН України, провели Всеукраїнську наукову конференцію "Гуцульський діалект у писемних пам’ятках і художній літературі".

На літнього Миколая у Джуркові урочисто відкрили відбудовану після пожежі школу.

У с.Іванівцях відбувся турнір з волейболу, присвячений пам’яті героя українського підпілля Михайла Москалика (Спартана) та 100-річчю Степана Бандери.

На базі Отинійської школи за участю команд пожежних-рятувальників із Гвіздецької, Підгайчиківської ЗОШ відбувся Всеукраїнський фестиваль дружин юних рятувальників-пожежних. Переможцем стала дружина юних рятувальників-пожежних Отинійської ЗОШ.

У Марківській ЗОШ урочисто відкрили українську світлицю-музей.

У мальовничому кутку с.Баб’янки засновано монастир.

У районі вул.Леонтовича м.Коломиї засновано релігійну громаду Св. Костянтина і Єлени УПЦ КП.

У залі засідань РДА відбулася зустріч з народним депутатом України від блоку "НУНС" Володимиром Ар’євим.

У клубі медпрацівників відбувся щорічний конкурс медпрацівників, переможцем став медбрат Василь Обушак.

На початку травня у ДП "Коломийський лісгосп" відбулося підбиття підсумків традиційного конкурсу на кращий дитячий малюнок і твір на тему "Людина та ліс" в рамках Всеукраїнської акції "Майбутнє лісу в твоїх руках".

На базі села Черешеньки, що у Вижницькому районі, відбувся ХІ зліт учнівської молоді Гуцульщини. Школярі Ковалівської школи, котрі представляли Коломийщину, здобули призові місця в усіх номінаціях.

У драмтеатрі відбулося районне дитяче свято "Світлі посмішки дітей", присвячене Міжнародному дню захисту дітей.

Першого червня відкрився оздоровчий сезон у таборі "Прикарпатські зорі".

У парку ім.Трильовського відбулося найстаріше міське свято — свято пісні.

У Народному домі с.Нижнього Вербіжа у День захисту дітей відзначили 10-річчя танцювального ансамблю "Дзвіночок".

Відділення реанімації Коломийської дитячої лікарні, яке відтепер називається відділення анестезії та інтенсивної терапії, відзначило 25-річчя.

У бібліотеці Печеніжина відомий фольклорист і гуморист Микола Савчук презентував компакт-диск із записаними гуцульськими співанками, колядками, автентичними мелодіями.

У Міжнародний день захисту дітей у селищі Отинія відбувся концерт духового державного оркестру музучилища ім.Д.Січинського.

Ювілейний вечір, присвячений 60-літтю громадського діяча, літератора, автора понад десятка книжок Дмитра Гриньківа, відбувся у Народному домі м.Коломиї.

Традиційне вшанування медиків з нагоди професійного свята відбулося у Народному домі м.Коломиї.

На Трійцю у с.Вороні відбулося обласне свято хореографії ім.Володимира Петрика.

Творчий вечір заслуженого журналіста України, поетеси, генерального директора ТБ "Галичина", депутата обласної ради Ольги Бабій відбувся у Народному домі м.Коломиї.

Атестат зрілості одержали 1169 випускників (762 — в районі, 407 — у місті), серед них 82 — золотих, 32 — срібних медалістів.

Уже третій рік поспіль голова райдержадміністрації Михайло Вінтоняк вручив іменні матеріальні премії чотирьом переможцям обласних олімпіад.

Муніципальний оркестр народних інструментів і вокальний квартет фольклорного ансамблю "Тайстра" Народного дому представляли мистецтво нашої області на 225-річчі Севастополя.

Австрійське подружжя Йозеф-Хрістоф та Софія Платнери, родичі монаршої родини Габсбургів, в честь свого золотого весілля відвідали Коломию.

Наприкінці червня у залі ФОСК "Прикарпаття" вдруге відбувся спортивно-оздоровчий фестиваль серед духовенства Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ.

Районний День молоді святкували у Верхньому Вербіжі.

У ХІХ Молодіжному регіональному фестивалі сучасної української пісні та популярної музики "Яблуневий цвіт" в м.Косові взяли участь і конкурсанти з Коломийського району.

Побачили світ книжки Марії Боєчко "Ковалівка з глибини віків і до наших днів" (підготовлена до друку у "Вільному голосі"), збірка поезій "Журавель на стерні" Івана Войтенка з Коршева "Омріяна воля" Юрія Гриньківа з Печеніжина.

На Коломийщині перебувала польська делегація з Кутновського повіту (воєводство Лодзь), з яким наш район пов’язує ділова співпраця.

На День Усіх Святих землі Української на вул. І. Франка в Коломиї відкриту нову парафію УПЦ КП.

У ратуші відбулася зустріч народного депутата України Андрія Шевченка з громадськістю Коломийщини, на якій він вручив керівникам ЗМІ і групі журналістів, в тому числі й головному редакторові "Вільного голосу" Ользі Гаврилюк та заступникові головного редактора Валентині Близнюк подяки Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації.

Своє 20-річчя відзначило перше демократичне товариство "Поступ", незмінно очолюване Ярославом Полатайчуком.

У День Петра і Павла сімдесятиліття зустрів Петро Дем’янюк, краєзнавець, постійний дописувач газети "Вільний голос".

Гвіздець відвідала польська знімальна група фільму про Єжи Кавалєровича — видатного польського режисера, сценариста, діяча культури, який походив із цього селища.

На Петра урочисто відзначили 635-річчя Мишина та 170-річчя церкви Св. Параскеви П’ятниці.

У Шепарівцях відбувся традиційний футбольний турнір Петра Слободяна.

З нагоди 1020-річчя хрещення Руси-України у ФОСК "Прикарпаття" організували експедиційний похід від Говерли до Піп-Івана.

Виповнилося 100 літ Гвіздецькій школі.

Двадцятий фестин відсвяткувала Отинія на Петра й Павла.

У Львівському видавництві "Свічадо" побачила світ збірка християнської поезії "На лузі Господньому" (упорядниця Галина Кирієнко), до якої увійшли і вірші коломиянки Надії Кметюк.

У липні на околиці Княждвора в урочищі Шиблінка розташувався пластунський табір "Кріс", приурочений 10-річчю Степана Бандери.

Напередодні сходження на Говерлу Коломию відвідала делегація столичної області на чолі із заступником голови Київської ОДА Анатолієм Косенком.

На трасі між Верхнім Вербіжем і Соповим відбувся кубок України з контрікросу.

Після десятирічного будівництва відбулося освячення храму УАПЦ Всіх Святих на дослідній станції в П’ядиках.

Після рясних дощів істотно піднявся рівень Пруту і його притоків, що спричинило небувалу в історії краю повінь.

П’ятий рік поспіль у Сопові проведено фестиваль-конкурс дитячого та юнацького пісенного мистецтва "Сопівські соловейки".

З 15 липня в Отинії, на базі будинку шерифа, діє новостворений дільничний пункт міліції, який очолив майор міліції Василь Сіщук.

У міськрайонному суді суддівську мантію і нагрудний знак вручено Веселову Василеві Миколайовичу.

На Коломийщині, у зв’язку зі стихійним лихом, оголошено надзвичайний стан.

Дружню руку допомоги трьом найбільш постраждалим районам, в тому числі й Коломийському, щиро простягнула Київщина на чолі з головою Київської ОДА Вірою Ульянченко.

На відпочинок до "Артеку" поїхала група дітей із підтоплених сіл Коломийщини.

Учень Коломийської ЗОШ №5 Тарас Криштафович завоював срібну медаль на чемпіонаті Європи з боксу серед юнаків, який відбувся у сербському місті Новий Сад.

Репрезентацією збірника сценаріїв авторської телепрограми "Місто кола — спадок предків" відзначив 50-ліття краєзнавець і журналіст Василь Нагірний.

Побачила світ збірка віршів "Я лелію тебе, Україно..." Ганни Косюк із Молодятина. Книжку підготовлено до друку у "Вільному голосі".

Столітній ювілей відзначила мешканка села Спас Параска Бойків.

Понад сто книжок подарував міській бібліотеці №3 народний депутат України Володимир Мойсик.

6 серпня відновлено автомобільне сполучення через річечку Печеніга, що в Печеніжині. Міст зруйнувала повінь.

Друга група з двадцяти дітей із постраждалих сіл поїхала на відпочинок до Євпаторії.

Адресну допомогу у вигляді 250 холодильників "Індезіт" доставили мешканцям постраждалим від повені сіл п’ять фур від кондитерського концерну "Рошен".

Гуманітарний овочевий вантаж з Одещини скеровано потерпілим садоводам товариства "Мічурінець".

Своє 85-ліття відзначила найстаріший член Коломийської організації НСЖУ Клавдія Василець.

Надходить гуманітарна допомога з усіх областей України, зокрема, 40 тонн пшениці із Житомирщини.

У коломийському Народному домі відбулась презентація збірок поезій "Все починається з любові", "З роси і води" Надії Голіней.

У драмтеатрі відбулася презентація другого тому збірника "Коломия й Коломийщина" (упорядник — Микола Савчук).

На початку серпня мережа супермаркетів електроніки "Домотехніка" відкрила свій магазин й у Коломиї.

Напередодні свята Преображення Господнього у Народному домі м.Коломиї відбулася конференція, присвячена 1020-літтю хрещення України-Руси.

Пересувна виставка, присвячена 75-им роковинам трагедії Голодомору в Україні 1932—33 років, відкрилася у виставкових залах музею історії міста Коломиї.

День народження Князя роси увінчався в Коломиї урочистим відкриттям меморіальної дошки Тарасові Мельничуку на стіні дитячої бібліотеки №2.

На чемпіонаті України з легкої атлетики серед школярів Надя Рачук з Тростянки посіла перше місце в метанні молота.

В Отинії відбувся традиційний футбольний турнір пам’яті Мирослава Назарука.

У Гвіздці відкрито автостанцію.

Коломийщину відвідав Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк — задля ознайомлення з ходом ліквідації наслідків стихії.

На День незалежності Гвіздецька школа відсвяткувала 10-літній ювілей.

З робочим візитом Коломийщину відвідав голова партії "Народний Союз "Наша Україна", народний депутат України В’ячеслав Кириленко.

Міськрайонні урочистості з нагоди відзначення Дня Державного Прапора і 17-ої річниці Незалежності відбулися на Коломийщині.

На свято Успіння Пресвятої Богородиці у Джуркові освячено новий храм автокефальної церкви.

Новий навчальний рік традиційно розпочався Днем знань, уперше за парти сів 1061 учень, що майже на рівні попереднього року. Усі школи району отримали портрети Провідника української національної ідеї Степана Бандери. Про це подбала районна організація партії "Наша Україна".

У Сопівській школі урочисту лінійку провели перед новим спортзалом, якого чекали чи не тридцять років. Мрія здійснилася завдяки участі громади у програмі Фонду соціальних інвестицій, який профінансував 700 тисяч гривень на нову споруду. Районна влада допомогла обладнати спортінвентарем на 100 тисяч гривень.

У колишньому приміщенні райвідділу міліції, що на бульварі Лесі Українки, після капітального ремонту, урочисто справило новосілля Коломийське управління державного казначейства.

Маршрут Всеукраїнської велоестафети під гаслом "Спорт для всіх єднає Україну", приуроченої до Дня фізичної культури і спорту, проліг і дорогами Коломийщини.

Отинійське ПТУ №33 перепрофільовано в Отинійський професійний ліцей енергетичних технологій.

В актовому залі музичної школи Печеніжина односельці вітали з 80-літтям свого почесного краянина Володимира Грабовецького — доктора історичних наук, професора, академіка, кавалера двох орденів "За заслуги".

У Печеніжинській бібліотеці ушанували ще одного поета-пісняра Михайла Довірака, з нагоди його 70-річчя.

У центральній районній бібліотеці відбулася презентація книжки краєзнавця Богдана Сенюка "Царське серце Ткачука".

У стінах педагогічного коледжу відбулася презентація потужного історико-культурологічного проекту "Коломийська бібліотека", ініціатором і засновником якого є директор закладу Валерій Ковтун.

На Коломийщину надійшла допомога потерпілим від повені — від одеських юристів і волинян.

У Лісному Хлібичині освячено церковцю для вірних УГКЦ.

У Нижньому Вербіжі школа мистецтв набула статусу самостійності.

Мешканці Коломийщини підтримали громадянську акцію "Єднайся, Україно". Живий ланцюг українців простягся від Івано-Франківська до Чернівців—Хмельницька загалом на 333 км.

На 17 обласних фінальних літніх сільських спортивних іграх, які відбулися на стадіоні "Юність" у Коломиї, наш район виборов перше загальнокомандне місце.

У центральній лікарні відкрився блок інтенсивної кардіології, оснащений найновішим медичним обладнанням за сприяння коштів райдержадміністрації, Фонду сприяння розвитку Коломиї і медколеджу.

Журналіст "Вільного голосу" А. Малащук узяв участь у Всеукраїнському фестивалі преси "Азовська хвиля-2008".

Коршівська ЗОШ відзначила квітучий ювілей — 150 років. Школу-іменинницю щедро обдарували районна влада та райво, гості. Лише ремонтних робіт до ювілею було виконано на суму 100 тис. грн. Родзинкою став розкішний плазмовий телевізор із навчальними дисками — презент уродженця села, радника Президента Росії Михайла Триноги.

Хор імені Миколи Лисенка з голландського міста Нівегейн у рамках турне по Україні виступив і на коломийській сцені.

Мешканці Струпкова і Баб’янки відсвяткували День села.

У Києві відбувся ІХ Світовий Конгрес українців, враженнями про який поділився коломиянин Володимир Шельвіка.

Правлячий архієрей Коломийсько-Чернівецької єпархії єпископ Микола Сімкайло нагородив редакцію газети "Вільний голос" грамотою на відзнаку ювілею 1020-ліття хрещення України-Руси — за публікацію матеріалів до ювілею, активну національну позицію, велику довголітню працю по відродженню та утвердженню духовності українського народу, на славу Божу та процвітання відновленої Української держави.

На урочистостях з нагоди Дня працівників освіти колектив редакції "Вільний голос" нагороджено грамотою районного відділу освіти за багаторічну співпрацю.

Поважний ювілей — 200-ліття церкви відзначила громада села Ценява у день престольного празника — на Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього.

Заступник директора Державного центру зайнятості Петро Василенко під час "круглого" столу-наради вручив подяки працівникам Коломийського центру зайнятості і голові РДА Михайлові Вінтоняку. Гість висловив подяку ЗМІ Коломийщини за широке й усебічне висвітлення наслідків повені.

Сто новобранців з Коломийщини зібралися в Народному домі, де їх урочисто проводжали до війська.

Депутати райради Олександр Панченко (БЮТ), Тарас Пристач (НСНУ) презентували для Товмачицької школи звукопідсилювальну апаратуру.

На Прикарпатті відзначено 120-річчя від дня народження польського письменника, якого виплекала Гуцульщина, Станіслава Вінценза. У музеї Гуцульщини й Покуття науковці виступили з доповідями. Письменник-перекладач, кандидат філологічних наук, доцент Микола Васильчук представив книжку "Вінцензіана: Статті, листи, фрагменти творів", яка вийшла в Коломиї за його редакцією.

Червоний Хрест Київської області надіслав Коломийщині сім вантажівок, по вінця наповнені картоплею та іншою сільськогосподарською продукцією. На фургонах плакати: "Вишгород — Коломиї, Хом’яківка — Коломийському району".

Працівники поштового зв’язку України надіслали допомогу для постраждалих поштарів Коломийщини, її вручив генеральний директор обласного центру "Укрпошти" Михайло Саковський.

Міська дитяча бібліотека №3 відзначила своє 40-річчя.

На святкуванні 850-річчя Снятина Коломийщину представляли: народний аматорський ансамбль пісні й танцю "Прикарпаття" БК селища Отинія, народний аматорський родинний колектив "Перелаз" БК села Сопів, народний аматорський фольклорно-етнографічний колектив "Наспів" Народного дому села Мишин, народний аматорський жіночий вокальний колектив "Яворина" БК села Раківчик, муніципальний оркестр народних інструментів "Гуцулія" відділу культури і туризму РДА, солістка Жанна Романюк. Гран-прі І регіонального покутського фестивалю аматорського мистецтва "Покутські джерела", який відбувся в рамках свята, розділили між собою Коломийський та Снятинський райони.

На коломийському вокзалі київська кіностудія "Media.ua" знімала сцени для військового детективу "Третього не дано" про події 1944 року на території окупованої Західної України. У масовці знімалися наші краяни —мешканці Великого Ключева, Мишина, Нижнього Вербіжа, артисти драмтеатру.

Село Турка приймало учасників традиційної спартакіади сільських і селищних рад Коломийщини. Загальнокомандну першість виборов Сопів.

Коломийщину відвідала делегація освітян з Кілійського району Одеської області.

Спаська сільська рада отримала в подарунок до свята Покрови офісну стінку — за сприяння депутатів районної ради від БЮТ Івана Явдошняка, Дмитра Заячука, Василя Явдошняка.

Коломийщина урочисто відзначила 66-у річницю УПА.

Гуманітарну медичну допомогу для постраждалих від повені на суму понад 100 тисяч гривень привезла до ЦРЛ делегація з Херсонщини.

Верхній Вербіж посів друге місце на Всеукраїнському конкурсі з благоустрою населених пунктів, поступившись тільки одному з сіл Херсонщини. Дипломи переможцям вручив Міністр житлово-комунального господарства. Сільський голова Віктор Андрійчук особисто нагороджений дипломом Прем’єр-міністра.

На запрошення фірми "AVE" (спільне українсько-австрійське підприємство "AVE-Коломия" очолює депутат районної ради Михайло Підлетейчук) делегація Коломийського, Снятинського та районів Закарпаття побувала в Австрії й Угорщині, де ознайомилася з діяльністюAVE — лідера на ринку збирання, сортування, переробки й утилізації відходів у цих і ще шести країнах Європи. У поїздці побувала і головний редактор "Вільного голосу" Ольга Гаврилюк, а її враження вилились у цикл публікацій на сторінках газети.

На Покрову на Запрутті — свято: офіційне відкриття тимчасового корницького мостового переїзду через Прут, а також нового корпусу Дебеславцівської школи.

11 шкіл району взяли участь у конкурсі малюнка на тему "Мої мрії" та "Ми і Всесвіт", організованому службою у справах дітей РДА.

Дві мишинські родини Ковальчуків та Юрійчуків, у рамках президентської програми "Зігрій теплом дитину", справили новосілля у новобудовах і отримали щедрі дарунки від керівників області, району, Київської ОДА.

Коломийщина відзначила 90-річчя ЗУНР.

Указом Президента України начальника відділу освіти РДА Івана Терлецького нагороджено орденом Данила Галицького.

На обласному відбірковому конкурсі ХІ Всеукраїнського фестивалю сучасної пісні та популярної музики "Червона рута" в жанрі поп-музики перемогла представниця Коломийщини Марта Ковальова.

На будинку прокуратури (площа Т.Шевченка) відкрито меморіальну дошку Повітової команди; на приміщенні молодіжного центру — меморіальну дошку окружної старшинської школи; на приміщенні музею історії м.Коломиї — меморіальну дошку окружної військової команди. Пам’ятні знаки засвідчують переможну зміну влади у Коломиї в листопаді 1918-го.

Фіналом районних заходів із відзначення роковин УПА став міжобласний турнір з волейболу на кубок легендарного сотенного УПА Мирослава Симчича у спортзалі ФОСК "Прикарпаття". Кубок виборола команда нашого району.

Коломийщина відзначила День працівників сільського господарства.

У рамках проекту "Українська дискотека", ініціатором якого є Молодіжна адміністрація області, у селах Коломийщини відбулися дискотеки, на яких молодь прийшла у вишиванках.

У селі Баб’янка постав новий храм Свято-Михайлівського монастиря.

Коломийщина вшанувала пам’ять жертв Голодомору 1932—1933 рр. До 75-их роковин цієї трагедії "Вільний голос" приурочив спецвипуск газети.

Посвідчення і значок заслуженого майстра спорту України з пауерліфтингу вручено ветеранові спорту, МС МК, тренерові СК "Локомотив" Сергієві Ватюку.

Народна аматорська чоловіча хорова капела медичних працівників "Жайвір" відзначила своє 55-ліття.

Чоловічий клуб коломийців з ініціативи Миколи Савчука прислужився до встановлення пам’ятного знака українському першовідкривачу Америки Іванові Богдану.

У Голоскові відкрито дитячий садочок "Дзвіночок".

Спілка ветеранів Афганістану Коломийщини зініціювала встановлення пам’ятних дощок з портретами загиблих побратимів у школах, де ті навчалися. Першою в районі її встановлено у школі селища Гвіздець.

На виборах сільських голів у Слободі найбільшу кількість голосів здобув Ігор Недільський; у Великій Кам’янці — Оксана Макарчук.

Указом Президента України головному агроному ТзОВ "Корнич" Михайлові Василюку присвоєно звання "Заслужений працівник сільського господарства України".

100-літній ювілей зустріла мешканка Спаса Ганна Тимофіїв.

Інститут управління природними ресурсами відзначив десятиріччя з дня заснування.

Творчий звіт муніципального оркестру народних інструментів "Гуцулія" зібрав у Народному домі повен зал шанувальників.

Механізатор фірми "Прометей" Василь Курліковський отримав почесне звання заслуженого працівника сільського господарства України.

Відкрито дитячі садочки: у Нижньому Вербіжі —"Веселка", у Воскресинцях — "Світанок", а у Вороні — "Волошка". На урочистостях побували керівники району.

Чотири дні у Коломиї тривав в Україні найстаріший музичний фестиваль імені А.Кос-Анатольського. Він відбувався двадцять другий раз. Відкрив фестиваль виступ муніципального симфонічного оркестру під орудою Богдана Іванчука. Оркестр у такий спосіб відзначив своє 80-ліття.

У туристичному комплексі "Княжий град" відбулася презентація вісьмох друкованих видань, приурочених до фестивалю "Коломийка-2008".

У Народному домі с.Струпків відбулася зустріч сільської громади з лауреатом Шевченківської премії, професором Прикарпатського національного університету ім.В. Стефаника Степаном Пушиком. Презентовано книжки Миколи Жибака "Село Струпків на фоні історичного шляху Прикарпаття" та "Струпківське весілля у записах Ганни Жибак".

З нагоди 120-річчя польського письменника Станіслава Вінценза, який народився у селі Слобода, відбулося відкриття кімнати-музею. Її експозицію розташовано у музеї Івана Франка у Криворівні.

Районна організація "Нашої України" подарувала нововідкритому дитячому садочку у Голоскові "Дзвіночок" п’ятиметровий палас.

П’ять днів у Коломиї тривав перший всеукраїнський театральний фестиваль сценічних першопрочитань "Коломийські представлення", започаткований Коломийським академічним обласним українським драматичним театром ім.І. Озаркевича із нагоди його 160-річчя. Гран-прі фестивалю журі присудило режисерській роботі Сергія Павлюка у постановці нашого театру, диплом переможця у номінації "Представлення чоловічої ролі" — молодому акторові театру Юрієві Полєку.

Коломийщину відвідала старший радник з питань відновлення розвитку ООН Джейн Моселін. Програма має на меті вивчити ситуацію в постраждалих регіонах, проаналізувати її причини і наслідки з тим, аби надати підтримку і допомогу громадам.

На урочистості з нагоди Дня самоврядування прибули делегації з Австрії та Польщі, з якими Коломийщина плідно співпрацює. Головний менеджер австрійської фірми AVE Пауль Томандл і староста польського повіту Кутно Дорота Домбровська стали почесними гостями на святі.

У читальному залі ЦРБ відбулася презентація книжки коршівського романтика Івана Війтенка "Журавель на стерні".

Коломийська районна рада, яку очолює Дмитро Неміш, стала переможцем шостого Всеукраїнського конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування 2008 року. Голова райради повернувся з Києва із дипломом переможця конкурсу за проект "Комплексний підхід вирішення питань сільської молоді".

Першого заступника начальника Коломийського міськвідділу міліції, депутата районної ради Дмитра Федюка призначено в.о. начальника Снятинського райвідділу міліції.

Заступник голови Київської ОДА Володимир Максименко побував у нашому краї, щоб ознайомитися зі станом робіт, які здійснюють київські будівельники і вручити від благодійного фонду "Єдина родина" комплекти зимового одягу дітям із постраждалих від повені районів і сценічні костюми, які кияни спеціально пошили для народного аматорського хореографічного ансамблю "Прикарпаття" з Великої Кам’янки.

Голова ОДА Микола Палійчук подарував центральній райлікарні авто, яке буде оснащено для транспортування важких хворих.

Згідно з Указом Президента, керуючого справами міськвиконкому Андрія Грицана нагороджено орденом "За заслуги" третього ступеня.

У Жукотині на околиці села громада встановила пам’ятний хрест жертвам Голодомору.

Директора ЗАТ "Прикарпаття", депутата районної ради, голову районної організації КУНу Тараса Тодоріва нагороджено Почесною грамотою Верховної Ради України.

Коломийське міськрайонне товариство "Просвіта" ім.Т. Шевченка провело урочистості, присвячені 140-літтю "Просвіти".

Низкою заходів Коломийщина розпочала святкування сторіччя від дня народження Провідника нації, великого сина України, Провідника ОУН Степана Бандери.

Після реконструкції, у Турці відкрили шкільний басейн, а в Мишині — нове приміщення ФАПу.

Джерело: "Вільний голос" для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі