друкувати


Газовий цуґцванґ: як так дати, щоб не дати

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-15 06:13:56

Здійснилися передбачення тих песимістів, які запідозрювали, що підписані Росією угоди стосовно постачання газу до Європи ще нічого не означають. Росія справді відкрутила свої газові крани таким чином, щоб Європа не дочекалася обіцяного відновлення постачань російського газу через територію України, а винуватою за це виглядала б Україна. Отож і на Старий Новий рік газова війна далі палахкотіла численними заявами з усіх сторін, а енергетичної агресії проти України Росія вже навіть не приховує.

Отож у вівторок російський "Газпром" таки подав заявку на постачання аж 76,6 млн. куб. м газу на добу через газовимірювальну станцію "Суджа" (Курська область, РФ) у напрямку Молдови і на ГВС "Орловка" (Одеська обл.) до Балканських країн і Туреччини. (Для порівняння: у 2007 році транзит російського газу територією України становив у середньому 300 млн. куб. м на добу, а 31 грудня 2008 року, як це добре видно з газотранспортної мапи, - понад 400 млн. куб. м). На це керівник НАК "Нафтогаз України" О. ДУБИНА заявив, що "фахівці "Газпрому" підготували для фахівців "Укртрансгазу" чергове нездійсненне завдання". За його словами, у випадку, якщо б газ від ГВС "Суджа" пішов у напрямку ГВС "Орловка", то через перенаправлення магістральних газопроводів без газу залишилися б Донецька, Одеська, Луганська і Дніпропетровська області. Через цю причину "Нафтогаз..." звернувся до "Газпрому" з проханням направити цей же обсяг газу через газовимірювальні станції "Валуйки" і "Писарівка", а також підписати технологічну угоду, яка б регулювала відносини газотранспортних систем України й Росії, в т. ч. стосовно технічного газу для заповнення труби. Але "Газпром" на це відповів відмовою без огляду на технологічну розбалансованість українських і російських газогонів після припинення російського постачання газу.

Вчора "Газпром" знову подав чергову заявку на транзит уже 98,8 млн. куб. м газу на добу через ГВС "Суджа" у тому ж наразі неприйнятному для газової системи України балканському напрямку та 22,2 млн. куб. м - через ГВС "Ужгород" для Словаччини. На це голова "Нафтогазуѕ" О. Дубина вчора на брифінгу в Кабінеті Міністрів заявив, що транзит газу через територію України технічно неможливий, оскільки Росія не міняє заявку на подачу газу: "Сьогодні ми одержали від "Газпрому" ту саму заявку, яка була й учора, - відкрити газовий потік по "Суджі" і довести його до "Орловки". На жаль, відповіли те саме: що ми сьогодні цього зробити не можемо, аби не залишити без газу наші регіони".

ДУБИНА з огляду на підступність і непрогнозованість дій Росії також наголосив, що технічну угоду, в якій були б чітко виписані напрямки й обсяги постачань газу на 2009 рік, досі не підписано і тому підготовлено технічний протокол на місяць, в якому визначено умови роботи української ГТС.

"Ми не можемо сьогодні запускати систему на невеликі обсяги і на незрозумілий термін. Мені потрібно бачити життя бодай на місяць, тоді можна щось планувати і якимсь чином перебудувати роботу української ГТС", - сказав О. ДУБИНА.

Україна також поінформувала ЄС в особі прем’єр-міністра Чехії, яка нині головує в ЄС, М. ТОПОЛАНЕКА про те, що дії Росії не дають можливості відновити транзит газу до ЄС й що Україна зможе здійснити це тільки після виконання Москвою технічних умов. Про це повідомила на вчорашньому засіданні уряду прем’єр-міністр України Ю. ТИМОШЕНКО. "Якщо всі технічні умови на початок транзиту Росією будуть виконані, ми як транзитер доставимо газ до ЄС, - сказала вона й пояснила, чому напередодні Україна не змогла здійснити пробне прокачування газу. - Надана вчора заявка була в дуже маленькій кількості і в напрямку, який не дає можливості протранспортувати газ. Після повної зупинки транзиту такий маленький обсяг не дозволяє технічно протранспортувати цей газ - просто не вистачає тиску".

Міністр палива і енергетики Ю. ПРОДАН поінформував про це єврокомісара з енергетики А. ПІБОЛРСА. "Ми попросили сприяння в єврокомісара у вирішенні питання щодо технологічного газу, який сьогодні є обов’язковою умовою для транзиту газу в Європу. І взагалі це газ, без якого неможливо здійснити транзит", - сказав ПРОДАН.

Голова "Нафтогазуѕ..." О. ДУБИНА на дії російської сторони заявив, що вони спрямовані на нагнітання обстановки між країнами. "Навіть заявка російської сторони про начебто відновлення подачі газу практично носить абсолютно провокаційний характер - адже перед українською ГТС ставиться технологічно нереальне завдання", - так прокоментував ситуацію уповноважений Президента України з питань енергетичної безпеки Б. СОКОЛОВСЬКИЙ. За його словами, це робиться з метою дискредитації української газотранспортної системи та іміджу України перед європейськими споживачами.

Україна за нинішньої ситуації протистояння зі світовим монополістом Росією виступає за залучення ЄС до переговорів щодо постачання газу. Представники "Єврогазу" готові допомогти Україні з вирішенням технічних проблем з поставками газу до Європи. Про це в телефонній розмові з Ю. ТИМОШЕНКО пообіцяв чеський прем’єр М. ТОПОЛАНЕК. Також прем’єр України і президент Єврокомісії Ж.- М. БАРРОЗУ, який перед цим у розмові з прем’єром РФ ПУТІНИМ висловив розчарування низькими обсягами газу, які Росія почала знову подавати країнам ЄС, домовилися про більш активне залучення європейських фахівців до моніторингу поставок російського газу до країн ЄС.

Також Україна, за словами заступника міністра закордонних справ К. ЄЛИСЄЄВА, попросила країни ЄС виступити з чіткою позицією щодо необррунтованих звинувачень Росією України з питань газового транзиту.

Автор: Петро ЗАХІДНЯК
Джерело: ГАЛИЧИНА
Обговорити на форумі