друкувати


Бюджет Іванофранківщини - 2009: можливості обмежені

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-15 04:35:40

У вівторок на XXVIII сесії обласної ради затверджено головний фінансовий документ року - обласний бюджет. Загальний обсяг доходів та видатків передбачено в сумі 1 414 187,2 тис. грн., що лише на півтора відсотка більше торішніх показників.

Як зазначила доповідач - начальник головного фінансового управління облдержадміністрації Любов КОСТІВ, на рівні минулого року фінансуватимуться захищені статті видатків на заробітну плату, енергоносії, медикаменти та продукти харчування для бюджетних установ. інші видатки (а це переважно господарські витрати, поточні і капітальні ремонти, придбання обладнання тощо) зменшуються на 30 відсотків. Це пов’язано з фінансово-економічною кризою в державі і вимагає від владних структур "економно, ефективно і за цільовим призначенням" використовувати кожну гривню бюджетних коштів.

Основними джерелами наповнення обласного бюджету будуть податки з доходів фізичних осіб та плата за землю (по 25 відсотків), що становитимуть відповідно майже 186 мільйонів та понад 26 мільйонів гривень. Ще 15,4 млн. грн. надійде від оплати ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями і тютюновими виробами, а 2,1 млн. - від оренди комунального майна, що є у спільній власності територіальних громад області.

Загальний обсяг субвенцій з Держбюджету сягне 829,5 млн. грн., які буде спрямовано здебільшого:

- на виплату допомоги сім’ям з дітьми, малозабезпеченим сім’ям, інвалідам з дитинства, дітям-інвалідам і тимчасової державної допомоги дітям - 612 612,6 тис. грн.;

- на надання пільг та житлових субсидій населенню - 57 811,8 тис. грн.;

- на надання пільг з послуг зв’язку, житлових субсидій на придбання побутового палива і скрапленого газу, пільговий проїзд громадян окремих категорій та інше - решту коштів.

Левову частку бюджетних коштів буде використано на поліпшення медичного обслуговування населення - майже 271,5 млн. грн. На освітні заклади передбачено спрямувати понад 130,2 млн., на культуру - 44,5 млн., соціальний захист населення - 31,5 млн., фізкультуру і спорт - близько 10,5 млн. грн. Традиційно не вистачатиме коштів на підтримку розвитку агропромислового комплексу, житлово-комунального господарства, малого та середнього підприємництва і туризму в області.

На захист двох останніх галузей виступили депутати - заступник голови обласної ради Остап ДЗЕСА та іван ПІДЛЕТЕЙЧУК. Обидва висловили, зокрема, стурбованість з приводу урядової постанови, яка "загонить у глухий кут" підприємливих людей, вимагаючи їх перереєстрації і повторної сплати ПДВ. За умов економічної кризи це, на їхню думку, недопустимо і вимагає адекватного реагування з боку Президента.

Депутати Зінаїда БОЛЮК, Володимир ФЕДОРАК і Богдан БОРОВИЧ говорили про необхідність серйознішого підходу до затвердження місцевих бюджетів, справедливішого розподілу додаткових дотацій з Держбюджету, виділення коштів на завершення будівництва обласної інфекційної лікарні. Щодо останньої, то голова ОДА Микола ПАЛІЙЧУК повідомив: ще один корпус цієї медичної установи буде здано в експлуатацію до кінця року. Він також застеріг присутніх на сесії голів районних рад і міських голів, щоб "відповідально поставились до прийняття місцевих бюджетів, бо після їх моніторингу, де будуть завищені фінансові призначення, цими порушеннями займатиметься прокуратура".

Розгляд бюджетного питання зайняв менше години. Депутати ухвалили також виділити з резервного фонду 100 тисяч гривень на допомогу потерпілим від газового вибуху в Євпаторії, зняли з виконання або ж прийняли до виконання низку депутатських запитів. У залі було оголошено заяву депутатської фракції "Наша Україна" з приводу газового конфлікту з Росією та про обрання новим головою цієї фракції Остапа ДЗЕСИ і висловлено подяку за "об’єднувальну місію в депутатському корпусі" попередникові - Богданові ЗАРІЦЬКОМУ, який попросився у відставку за станом здоров’я.

Бюджет з обмеженими можливостями коментують депутати від фракцій обласної ради.

Остап ДЗЕСА, заступник голови обласної ради, фракція "Наша Україна":

- Незважаючи на інвестиційну бідність бюджету, все ж чимало коштів виділено головним розпорядникам на ремонти, закупівлю інвентаря освіті та охороні здоров’я. Це десь близько 50 мільйонів гривень.

Проблемою, як на мене, буде наповнення дохідної частини. Адже до 80 відсотків бюджетів усіх рівнів формується за рахунок податку з фізичних осіб, що в умовах кризи здійснити буде нелегко. З другого боку, хотілося б, аби виконання передбачених робіт і освоєння коштів здійснювали наші підприємці. А це робочі місця, зарплати і податки. Нам дуже важливо захистити малий і середній бізнес та насамперед стимулювати розвиток зеленого туризму. Саме над цими проблемами працюватимемо у період підготовки до наступної сесії.

Олег ДАЩЕНКО, член правління, виконавчий директор з питань готівково-грошового обігу НБУ, фракція БЮТ:

- Прийнятий депутатами бюджет - це максимум можливого, що можна буде зробити у нинішніх фінансово-економічних умовах. Звичайно, є недоліки, і про них говорили депутати - зокрема, щодо небезпек наповнення бюджету за рахунок податків з фізичних осіб, підтримки малого і середнього бізнесу. Вважаю, що й культуру потрібно було б забезпечити краще. Якщо людина, яка працює в цій галузі, приходитиме додому і не матиме за що хліба купити, то про яку культуру, відродження духовності можемо говорити?! Культура - духовна основа розвитку держави, а матеріальне будується і тримається на духовному. Розуміючи це, ми виходили з того, що маємо...

Лідія ДМИТРІВ, завідувачка відділу хірургії Івано-Франківської центральної міської клінічної лікарні, фракція "Національний вибір":

- Насамперед скажу, що це не є бюджет області європейської держави. Він мав би бути виписаний зовсім інакше. Тому я й утрималася від голосування за нього. Зрозуміло, що розробники нашого бюджету змушені були працювати з контрольними цифрами. Але чи будуть його поправляти? Напевно, ні. Ми мали вже прецедент минулого року. Обіцяли поправити бюджет у березні. Але так і не поправили ані в березні, ані в квітні і навіть у вересні. А потім почалися всякі головоломки, незрозумілі для тих, хто не знає, де лежать гроші.

І нині у нас проблема із зарплатами, тож держава мусить її вирішити. інакше може статися соціальний вибух. Щодо самої медицини, яку я представляю, то вона більш-менш має підтримку. Але потрібно попрацювати, аби ті кошти не розтеклися, як вода поміж пальцями. Треба закупити декілька необхідних області апаратів і препаратів. і ми хочемо бачити таке прагнення з боку головного управління охорони здоров’я облдержадміністрації.

Ярослав ШИНКАРУК, голова Косівської РДА, фракція "Відродження Прикарпаття":

- Безперечно, бажано було б мати кращий бюджет. Бо якщо взяти всі напрями діяльності, то недофінансування нашого району становитиме 8,5 мільйона гривень. В тому числі по органах місцевого самоврядування - 3,5 мільйона. Але якщо творчо підійдемо до формування бюджету на районному рівні, то зможемо своїми силами перекрити всі захищені статті, і люди всі 12 місяців будуть із зарплатою і передбачуваними надбавками.

Зрештою, попри економічно-фінансову кризу передбачаємо виділити 2,3 мільйона гривень на добудову соціально-культурних об’єктів. Зокрема шкіл у Косові, Шешорах, шкільного довгобуду у Бабині. Здійснюватимемо й пошукові експертні роботи, виготовлятимемо проектно-кошторисну документацію на соціальні об’єкти, найбільш потрібні для життєдіяльності району.

Зінаїда БОЛЮК, начальник управління освіти і науки ОДА, фракція УНП:

- Бюджет прийнято, і слава Богу, що він є. Бо який би він не був, з ним краще, ніж без нього. Освіта має в ньому більш-менш нормальні цифри, не гірші, ніж торік. Ми навіть трохи грошей віддали культурі. Найбільше непокоюся за наповнення бюджету і надходження коштів.

Мене тривожить ситуація у п’яти районах. Знаємо, що бюджет формується на кількість населення або на кількість учнів. У Городенківському, Тлумацькому, Снятинському, Галицькому, Рогатинському районах є велика мережа бюджетних установ. Це школи, ФАПи, бібліотеки, клуби, амбулаторії, сільські ради, а населення мало. і виходить, що їм вистачає бюджетних коштів лише на вісім-дев’ять місяців на зарплату й енергоносії, і нічого не залишається на розвиток. Декілька років закладають додаткову дотацію для усунення цих диспропорцій, на 2009-й передбачено 23 мільйони гривень. Моя пропозиція така: спочатку потрібно підтримати ці п’ять районів, а потім інші, де менша мережа бюджетних установ і краще наповнення бюджету, оскільки у них є ефективно працюючі підприємства.

Автор: Мирослав КІНДРАЧУК, Богдан ВІВЧАР
Джерело: ГАЛИЧИНА
Обговорити на форумі