друкувати


Нелегальний кар’єр серед заповідника

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-15 03:58:32

Дністровський каньйон, розташований на межі івано-Франківської, Тернопільської та Чернівецької областей, входить до переліку семи природних чудес України. Типовий вигляд цього каньйону — круті скелясті або заліснені береги, дика й незаймана природа, мальовничі острови на Дністрі.

Аби зберегти цей унікальний природний комплекс уздовж ріки, і було створено 15 років тому регіональний ландшафтний парк — один з об’єктів природно-заповідного фонду області.

Спеціалісти Державної екологічної інспекції в івано-Франківській області спільно зі співробітниками управління державної служби боротьби з економічною злочинністю УМВС в області під час перевірки виявили в Дністровському каньйоні, а саме за селом Петровом Тлумацького району, на території Хотимирського лісництва Коломийського лісгоспу, нелегальний кар’єр загальною площею 473 кв. м. У трьох місцях хтось самовільно видобував піщаний декоративний камінь (червоний пісковик). Невдовзі працівники управління й лісництва спіймали на гарячому — під час заняття незаконним промислом — і затримали трьох жителів сусіднього Бучацького району Тернопільської області. Ті переправлялися сюди через Дністер човном, на який і завантажували й доставляли на другий берег добутий камінь. У ході розслідування цієї справи зафіксовано факти грубого порушення норм природоохоронного законодавства — знищення й пошкодження дерев та добування корисних копалин у межах природно-заповідного об’єкта.

Спеціалісти Державної екологічної інспекції в області підрахували розмір шкоди, яку заподіяли порушники довкіллю на території Дністровського регіонального ландшафтного парку. Загальний розмір збитків унаслідок самовільного використання земель природно-заповідного фонду та пошкодження дерев — 86,1 тис. грн. Тепер вирішується питання про порушення за виявленими під час перевірки фактами кримінальної справи і притягнення винних до відповідальності.

Автор: Іван ЗЕЛЕНЮК
Джерело: Галичина
Обговорити на форумі