друкувати


Відмова від реалізації Nord Stream зробить газ для Європи дорожче

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-15 11:11:17

Відмова Європи реалізовувати проект "Північний потік" (Nord Stream) - будівництво трубопроводу по дну Балтійського моря в Німеччину - призведе до підвищення вартості газу для споживачів, оскільки в цьому випадку Росія буде змушена продавати газ на інші ринки і, відповідно, використовувати альтернативні, більш дорогі канали транспортування, зокрема, скраплені, сказав прем'єр-міністр РФ Володимир ПУТІН.

"Газова" суперечка між Росією та Україною з приводу умов транзиту газу в Європу примусила Москву говорити про необхідність прискорити реалізацію цього проекту, який в перспективі зможе прокачувати до 55 мільярдів кубометрів газу в рік. Однак проти нього виступають скандинавські і балтійські країни, які побоюються екологічних наслідків. Крім того, проект викликає критику в самій ФРН. Критики проекту бояться, що його реалізація зробить залежність Європи від російського газу ще більш серйозною.

"Газ у Європі, звичайно ж, буде. Його буде менше, і він буде дорожче", - сказав прем'єр-міністр РФ в інтерв'ю Першому телеканалу німецького телебачення ARD, відповідаючи на запитання, що буде, якщо "Північний потік" не буде реалізований.

Газопровід Nord Stream є принципово новим маршрутом для експорту російського газу до Європи (перш за все, на ринки Німеччини, Великобританії, Нідерландів, Франції та Данії). Введення в експлуатацію першої нитки "Північного потоку" пропускною здатністю 27,5 мільярда кубометрів газу в рік намічений на 2010 рік. Будівництво другої нитки газопроводу до 2012 року призведе до збільшення його пропускної здатності до 55 мільярдів кубометрів.

Акціонерами компанії-оператора проекту Nord Stream AG є російський "Газпром" - 51%, німецькі Wintershall Holding і E. ON Ruhrgas - по 20%, а також нідерландська Gasunie - 9%.

Чому газ буде дорожче без "Північного потоку", ПУТІН пояснює рядом обставин.

"Ми будемо змушені транспортувати свій ресурс на ринки інших регіонів світу - в Сполучені Штати, на Схід. Це значить, що ми будемо більше приділяти увагу такому способу доставки газу споживачам, як зрідження, а це дуже дорогий процес", - сказав прем'єр.

За його словами, спочатку потрібно буде побудувати причальні стінки і заводи по зрідження газу, а потім - спеціальний танкерний флот і причальні стінки у тих країн, які його приймають, після цього - заводи по розрідженню цього газу і трансформації його в газоподібний стан.

"Це все буде закладатися в ціну кінцевого продукту. І все це буде відчуватися на кишені пересічного споживача", - сказав ПУТІН.

Крім того, вважає він, транзитні країни будуть створювати постійно проблеми з тим, щоб підвищувати вартість прокачування через їх території, з тим, щоб отримати газ подешевше себе, а значить, інші споживачі будуть отримувати його дорожче.

ПУТІН вважає, що Nord Stream зміцнить лідерство Німеччини в ЄС

ПУТІН нагадав, що європейська система газопостачання зародилася як раз між Росією та Німеччиною в зв'язку з планами газопостачання німецької економіки радянським газом. За його словами, Німеччина - основний споживач російського газу: "Ми продаємо в Європу приблизно 149 млрд (кубометрів) на рік, з них 40 з невеликим споживається в Німеччині".

"Тепер і для європейських споживачів, насамперед німецьких, і для нас стало ясно, що у зв'язку з появою транзитних країн з'явилися додаткові загрози. Сьогоднішній криза - найкраще тому підтвердження", - сказав глава російського уряду.

"Зверніть увагу, сьогодні, в умовах кризи, Німеччина допомагає деяким країнам, які опинилися в найбільш складному становищі. Німеччина є одним з лідерів Євросоюзу, та можливості, пов'язані з Nord Stream, збільшують, покращують це лідерське якість Німеччини в Євросоюзі", - вважає Путін.

Прем'єр також відкинув звинувачення, що збільшення обсягів поставок російського газу в Європу дасть Москві можливість диктувати європейським споживачам ціни на "блакитне паливо".

"Ми не нав'язуємо ніяких цін. Мало хто знає з європейських громадян, в тому числі і громадян ФРН, що ці ціни складаються і залежать напряму від ринкових цін на нафту та нафтопродукти. Від нас ці ціни ніяк не залежать. Висока ціна на нафту - висока ціна на газ. Ціни на нафту та нафтопродукти падають - падають і ціни на газ ", - сказав прем'єр.

Ціна на газ міняється услід за ціною на нафту з піврічною затримкою. Ціна на нафту впала майже в три рази - до $ 50 за барель - наприкінці цього року.

"Вона неминуче впаде протягом цього року у зв'язку з тим, що в кінці попереднього ціни на нафту впали. Тому, якщо на когось і треба сердитись - то на нафтових спекулянтів, які торгують не реальним продуктом, а папірцями. Але це не наше породження - це те, що було зроблено в інших регіонах світу, а зовсім не на московських біржах ", - сказав ПУТІН.

Довідка: Проект Північно-Європейського газопроводу (ПЄГ), також званого "Північний потік", пропонує принципово новий маршрут транспортування російського газу в Європу.

Реалізація проекту дозволить диверсифікувати експортні потоки, забезпечити можливість їх маневрування і прямо зв'язати газотранспортні мережі Росії та країн Балтійського регіону з загальноєвропейською газовою мережею. Відмінною особливістю ПЄГ є відсутність на його шляху транзитних держав, що знижує вартість транспортування російського газу.

Проект передбачає, що газопровід пройде по дну Балтійського моря і буде мати відгалуження до Калінінградської області, Фінляндію, Швецію, Нідерланди та Великобританію. Основним постачальником природного газу стане Південно-Російське родовище, розташоване на сході Ямало-Ненецького автономного округу.

Планована загальна довжина газопроводу - близько 3 тисяч км. Сухопутної частини по російській території і березі фінського затоки складе 897 км.

Початкова точка морського маршруту - берегова компресорна станція в бухті Портова (поблизу Выборга Ленінградської області). Далі труба йде у Фінська затока і перетинає по дну акваторію Балтійського моря до німецького містечка Грайфсвальд. Протяжність по дну Балтики - 1189 км, на території Німеччини та Нідерландів - 651, до Великобританії - 263 км.

Tрубоукладувальні роботи на першій лінії "Північного потоку" мають завершитися в 2011 році, тоді ж плануються перші поставки газу по новому трубопроводу. На початковому етапі планується будівництво першої лінії з пропускною здатністю 27,5 млрд кубічних метрів природного газу на рік. На наступному етапі планується подвоєння пропускної здатності до 55 млрд кубічних метрів на рік за рахунок спорудження другої, паралельної лінії газопроводу. Друга лінія буде введена в експлуатацію в 2012 році. Сумарні інвестиції в проект морської частини газопроводу складуть 7,4 млрд євро.

8 вересня 2005 року в Берліні "Газпром" і німецькі БАСФ і "Е. ОН Рургаз" (хімічний та енергетичний концерни) підписали принципову угоду про будівництво ПЄГ. Відповідно до угоди, партнери створили спільну німецько-російську компанію з будівництва газопроводу North European Gas Pipeline Company, у капіталі якої "Газпрому" належить 51%, а партнерам - по 24,5% відповідно. Компанія буде займатися будівництвом морської ділянки ПЄГ.

9 грудня 2005 року в місті Бабаєва Вологодської області відбулася зварювання першого стику російського сухопутної ділянки Північно-Європейського газопроводу.

4 жовтня 2006 року North European Gas Pipeline (NEGP) Company була перейменована в Nord Stream AG, а Північно-Європейський газопровід офіційно був перейменований в газопровід Nord Stream ( "Північний потік").

6 листопада 2007 року "Газпром" і голландська компанія "Газюні" підписали угоду по взаємній участі в проекті "Північний потік". "Газюні" стає четвертим учасником, одержуючи на умовах обміну акціями 9% у проекті - по 4,5% з часткою німецьких партнерів "Е. ОН" і "БАСФ".

У червні 2008 року стало відомо про те, що італійська компанія Saipem отримала контракт на прокладку газопроводу Nord Stream ( "Північний потік"). Сума контракту склала 1 млрд євро. Saipem почне виконувати роботи на початку 2010 року. Першу лінію планується закінчити через рік - до початку 2011 року. Раніше початок будівництво планувалося на літо 2009 року, до цього - кінець 2008 року.

Джерело: РИА Новости
Переклад: Олег БОРОДАЧ Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі