друкувати


Газ по $250 – добра ціна на перший квартал, на весь рік – об’єктивно завищена

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-14 02:47:05

Військові дії між Газпромом і Україною створюють враження, що компромісу між нашими країнами не може бути ніколи. Але якщо розсудити тверезо, то компроміс насправді неминучий. Нам ніяк не обійтися без російського газу навіть з урахуванням наших запасів. А для Газпрому Україна — це найбільший споживач в Європі. Ми купуємо у росіян газу в два рази більше, ніж Німеччина. Позбавлятися такого доходу в кризовому році Москві не доречно, — пише газета Сєгодня.

Питання лише в тому, на якій ціні ми зійдемося. Директор енергетичних програм Центру РАЗУМКОВА Володимир САПРИКІН (на фото) говорить, що зараз середня ціна на газ для ЄС складає близько $420, і якщо рахувати ринкову ціну для України, мінус вартість транзиту, ми отримаємо порядка $350. "Тому на перший квартал 2009 року запропоновані Газпромом $250 є дуже хорошими", — говорить пан САПРИКІН.

Але газова ціна для європейських країн не записується в річних контрактах, як для України або Білорусі. Вона залежить від цін на основні види палива з шести – або дев’ятимісячною затримкою, що означає: осіннє падіння ціни на нафту спричинить значне зниження ціни на газ для ЄС навесні і влітку 2009 року. Нафтогаз чекає, що ціна газу в ЄС знизиться у півтора рази, тобто до $280. Віднявши транзит, Україна отримує вже не пільгові, а ринкові $205 і можливість підвищення ціни на транзит європейського газу (але це за умови, якщо нафта продовжить дешевшати, що не факт).

"Тому ціна на весь 2009 рік у $250 є об’єктивно завищеною", — констатує Володимир САПРИКІН. На його думку, підсумкова цифра для України повинна опинитися нижче $250, але в той же час буде вище $201, які хотів Нафтогаз. А ось до якої з цифр вона буде ближча, залежить від професіоналізму переговірників від України і рівня їх відносин з Росією. "Адже Чехія на даний момент отримує газ по $450, але більш дружня Словаччина — по $280", — пояснює експерт.

Переклад: Михайло ТЕРЕЩЕНКО, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі