друкувати


Культ Санти

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-14 10:45:18

Інтерв`ю часопису Вашінгтон Профайл з культурологом Керал МЕРЛІНГ – авторки книги "Щасливого Різдва". "Можливо варто подивитися на різдвяну традицію більш широко. Багато людей зберігають різдвяний настрій протягом усього року. Якщо Ви здатні допомогти кому-небудь, зробити що-небудь хороше для іншого, якщо у Ваших очах горить огонь, і Ви намагаєтеся привнести в наш світ трохи більше доброти і тепла - просто робіть це."

Чи можете Ви назвати основні традиції святкування Різдва, які дотримуються сьогодні?
МЕРЛІНГ: Ялинка - одна з таких традицій. Спочатку це був центр свята і "вішалка" для подарунків - в цій якості ялинка функціонує і сьогодні. Різдвяна ялинка з'явилася в Німеччині. Однак вона мала значний вплив на США. Сталося це, завдяки популярному жіночого журналу Godey's Lady's Book та його редактору Сари Джозефе ХЕЙЛ. Журнал публікував картинки, що зображують членів британської королівської родини на тлі різдвяної ялинки (чоловік королеви Вікторії - принц Альберт - був родом з Німеччини). Після цього американські журнали і газети заяскравіли нотатками про ялинки, їх описами, розповідями про те, як їх треба прикрашати. До цього, серед німців, в тому числі і німецьких іммігрантів осілих в США, Різдво було більш релігійним, ніж домашнім святом; основні події відбувалися не вдома, а в церкві. В результаті, ялинка перетворилася в основу основ Різдва. Нині багато використовують не справжні, а пластикові або алюмінієві ялинки - алюмінієву колись встановив у своєму будинку Елвіс ПРЕСЛІ.

У 19 столітті в США було прийнято приховувати ялинку до святвечора або ранку Різдва: з настанням цього часу мати сімейства запалювала свічки, закріплені на гілках дерева. Після цього двері в кімнату, де стояла ялинка, відкривалися, і інші члени родини могли ввійти, щоб помилуватися на неї та отримати подарунки. Це було майже театральна вистава.

Як виникла зв'язок між Різдвом і Санта-Клаусом?
МЕРЛІНГ: Крім всього іншого, Святий Миколай вважався покровителем Нового Амстердама - голландського поселення, яке згодом стало Нью-Йорком.

Він знову набув авторитет під час громадянської війни, залишаючись, втім, другорядною різдвяною фігурою. Культ Санта-Клауса в США з'явився завдяки карикатуристу Томасу НЕСТУ - це той самий художник, який зробив слона символом Республіканської партії, а осла - Демократичної. НЕСТ малював Санта-Клауса у вигляді своєрідного вісника, який доставляв подарунки далеких рідних солдатам армії Півночі. Якщо Ви підете в бібліотеку і знайдете там журнали Harper's Weekly півторавікової давнини, то виявите в них малюнки, що зображують Санту і маленького ельфа, які сидять в санях, завантажених коробками з подарунками для солдат. Я думаю, що звичай посилати рідним знаки любові розквітнув саме під час громадянської війни, коли багато сімей виявилися розділеними. Саме завдяки цьому, Різдво перетворилося в настільки важливу сімейну подію.

Як еволюціонував образ Санта-Клауса в останні століття?
МЕРЛІНГ: Я не думаю, що Санта особливо змінився - за винятком, звичайно, того, як змінилося те, яким ми його бачимо. У минулому він представлявся високорослим бородатим немолодим чоловіком, хоча інколи його описували і як маленького чоловічка. У 1930-ті роки Хеддон САНБЛОМ, Чикагзький художник почав малювати Санта-Клауса для компанії Coca-Cola. Це була частина рекламної кампанії, покликаної переконати американців пити прохолодні напої взимку. Санта САНБЛОМА виявився зовсім не таким, яким його представляли люди, що зображують Санта-Клауса в епоху Великої Депресії - подібні "Санта-Клауси" стояли на вулицях і збирали пожертви на благодійні цілі. Замість того, щоб бути худорлявою, замерзшою людиною, "Кока-Кольний" Санта виявився високим, товстим і неймовірно щасливим. І я думаю, що саме цей Санта допоміг Сполученим Штатам пережити важкі часи. Зараз у нас знову велика рецесія, люди багато говорять про те, як вийти з кризи і мені здається, що, можливо, нам знадобиться більше Санта-Клаусів ...

На Ваш погляд, Санта-Клаус - чисто західний символ? Асоціюється він у масовій свідомості з будь-якими західними цінностями?
МЕРЛІНГ: Зі мною не варто говорити про політику. Я знаю, що в Японії Санта дуже популярний. тому що японці обожнюють робити подарунки один одному. Це частина їх культурної традиції, яка не має нічого спільного з американським Різдвом. Однак Різдво, як і інші свята - наприклад, День Святого Валентина - увійшли в їх культуру з причини того, що на ці дні прийнято дарувати подарунки. Я приїжджала в Японії кілька разів на Різдво: було дуже цікаво йти по Гіндзе і бачити навколо веселі групи японців, одягнених в костюми Санта-Клауса і персонажів з книги Діккенса про СКРУДЖА (в 1843 році великий англійський письменник Чарльз ДІККЕНС опублікував повість " Різдвяна пісня ", в якімй описується негативний персонаж Ебінізер СКРУДЖ, який перевиховувався під впливом Різдва - деякі історики вважають, що саме ДІККЕНС започаикував моду на Різдво в Англії.

Хто Санта-Клаус по національності?
МЕРЛІНГ: Дуже складно відповісти на це питання - це одна з речей, які мені подобаються в Санті. Спочатку він жив на Близькому Сході. Він був єпископом в Малій Азії і допоміг трьом дівчатам отримати придане, яке не міг забезпечити їм батько. Вночі Святий Миколай закинув золоті злитки у вікна будинку дівчат, нікому не розповівши про це. В результаті, дівчата виявилися в змозі вийти заміж і вести гідне життя, а не залишитися старими дівами. Потім він переїхав до Європи, і нині майже кожна європейська країна має свого Санту або подібну фігуру.

Я думаю, що в Європі Санта зберігає своє церковне значення. В Німеччині та німецьких державах він просить дітей прочитати строфи з Біблії, він запитує їх чи були вони слухняними в році, що минає. Якщо діти погано поводилися, то замість подарунка, вони можуть отримати від Санти палку або шматок вугілля. Подібним чином вели себе американські Санта-Клауси мого дитинства. Зараз такого не відбувається, вони просто роздають всім подарунки.

Який ефект "чинник Санти" надає на дитину?
МЕРЛІНГ: Мені здається, що діти дізнаються від Санти про переваги щедрості, у тому числі, духовної щедрості. Коли вони виростають, вони перестають вірити в Санта-Клауса, але вони самі стають Санта-Клаусами - на Різдво вони дарують подарунки своїм дітям, людям, яких вони люблять, біднякам ... Вони продовжують традицію благодійності. Звичайно, ДІККЕНС писав саме про це, хоча й не згадував Санта-Клауса в "Різдвяній пісні".

Чому Ви зацікавилися цією темою?
МЕРЛІНГ: Думаю, що я захопилася різдвяної темою тому, що мій батько був найбільшим любителем цього свята. Він міг співати різдвяні пісні посеред літа. Мої батьки, мої бабусі й дідусі завжди дуже красиво й пишно відзначали Різдво. Для них це свято було не просто релігійним фестивалем, вони не обмежувалися походом до церкви. Вони дуже старанно підбирали подарунки, вони були щасливі, коли діти дарували їм свої саморобки та малюнки - це все серйозно вплинуло на мене.

Я завжди з жалем дивлюся на людей, які з тих чи інших причин - наприклад, із-за відсутності сім'ї - не роблять ніяких зусиль, щоб виявити свою щедрість до ближнього. Мені іноді здається, що це дух щедрості - найбільший подарунок, який залишив мені батько.

Тобто, можливо варто подивитися на різдвяну традицію більш широко. Багато людей зберігають різдвяний настрій протягом усього року. Якщо Ви здатні допомогти кому-небудь, зробити що-небудь хороше для іншого, якщо у Ваших очах горить вогонь, і Ви намагаєтеся привнести в наш світ трохи більше доброти і тепла - просто робіть це, поза залежністю, дорослий Ви або дитина.

Ви розраховуєте на який-небудь особливий подарунок від Санта-Клауса в цьому році?
МЕРЛІНГ: Усі люблять різдвяне застілля, і вперше в моєму житті я сама приготую їжу для свята. Якщо ніхто не отруївся, це буде найбільшим подарунком для мене. Ну і, звичайно, вся моя родина збереться навколо ялинки, будуть чудові подарунки і веселощі ...

Автор: Керал МЕРЛІНГ
Джерело: Вашингтон Профайл
Переклад: Олег БОРОДАЧ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі