друкувати


Творча біографія юного фотографа

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-13 04:16:30

Ще позаторік, на Гуцульському фестивалі в Яремче, звернула увагу на представлений серед робіт майстрів Коломийщини стенд із фотороботами Віталія АТАМАНЮКА. Чарівні карпатські пейзажі, неповторні краєвиди свідчили про метке око фотомайстра, закоханого у рідний край. Ще тоді хотіла познайомитися з хлопцем, зробити його героєм газетної публікації. Але якось не склалося. Зате на багатьох виставках, районних заходах спостерігала за його роботами – вони росли у якості разом з автором.

І ось нарешті я гостюю у затишному помешканні АТАМАНЮКІВ. Їхня хата – на самій межі Мишина й Ковалівки. З подвіря відкривається очам безмежний простір із засніженими вершинами на горизонті. Живучи в епіцентрі такої приголомшуючої краси й довершуваності, просто неможливо не бути художником. Не випадково тонке відчуття прекрасного проявилося в усіх АТАМАНЮКІВ по – своєму. Батько Василь – майстер художньої обробки деревини. Його тарелі, підсвічники, картини, оригінальні кухонні меблі з різьбленим мисником – справжня окраса всього дому. Мама Люба має велику любов до музики, передає її дітям, навчаючи Ковалевських школярів грі на фортепіано. Старший син Тарас перейняв від батька мистецтво втілювати у дереві красу його доброї енергії. А найменшому Віталієві випало фіксувати на фотографіях красу довколишнього світу і свою любов до нього, отриману в спадок від батьків. А всі разом вони –щаслива родина, де всі один одного розуміють, підтримують, разом проводять вихідні в горах і планують своє майбутнє з урахуванням інтересів усіх.

Свою першу фотографію Віталій зробив чотири роки тому. Після екскурсії з однокласниками фото "Осінь на Німчицькому перевалі" стала початком творчої біографії юного фотографа. Робота за роботою, на світ з’явились тематичні фото серії : "Водоспади Карпат" - 30 фотографій, укладені у каталог; "Там, де гори й полонини" - 70 робіт. Усі фото дбайливо оформлені в рамочки за склом, у цьому Віталієві підсобляють батьки. Уже зроблено кілько фотографій з нового циклу "Гори і люди", робота над яким триватиме не один рік. Поки його ровесники відпочивають на канікулах, Віталій працює над різдвяним циклом фотографій "Від Різдва до Йордана". Хоче зафіксувати на знімках багатющі народні традиції, звичаї та обряди. Усе, що стосується вірувань у святого Миколая Віталій відзняв у його садибі в селі Пустинь Косовського району. Автентичні дідухи знайшов з допомогою мами в Печеніжині. Хатнє різдвяне дійство, підготовку і саму святу вечерю знімав удома. Вертеп – у Мишині. Меланку пильнуватиме зі своїм фотооб’єктивом у Пістині. На Йордан поїде до Косівщини, в Соколівку і Вербовець – там будують цілі льодові обрядові містечка. А розплєси (по нашому розколяда) покличуть хлопця з фотоапаратом на Верховинщину. Творчі задуми Віталієві допоможе втілити мишинський фольклорно – етнографічний колектив " Наспів", яким керують Ганна ЛУЦАК і Світлана ГОЛІНЕЙ. Результат їхньої співпраці можна було оцінити за чудовими фотографіями, які Віталій зробив на всеукраїнський конкурс "Історія одного села", головним персонажем яких була неповторна краса Прикарпаття і артисти "Наспіву".

Першим творчим конкурсом для Віталія АТАМАНЮКА був 10 зліт творчої учнівської молоді Гуцульщини у Вижниці, де він посів друге місце, а згодом підкорив і перше. З Гуцульського фестивалю в Яремчі Віталій привіз диплом 3 ступеня, став фіналістом конкурсу "Світ очима дитини", виграв фотоапарат за 3 місце в обласному конкурсі учнівських проектів "Я – громадянин України", став дипломантом всеукраїнського конкурсу "Історія одного села". Без робіт Віталія АТАМАНЮКА не обходиться жодне творче районне дійство. Його фотографії – окраса розкішного презентаційного видання "Коломийщина". На Міжнародний день туризму Віталій зі своїми роботами, завдяки районному відділу культури й туризму, представляв нашу область на виставці "Зелений туризм у Карпатах", організованій на площі Незалежності в Києві. Брав участь у двох виставках у музеї писанки, до 635 – річчя Мишина підготував фотовиставку "Моє село – це дух землі". Його майстерність знадобилась навіть під час літньої повені: разом із сільським головою хлопець фіксував на фото збитки, завдані стихією.

Попри все, Віталій – звичайний десятикласник Ковалівської школи, жвавий і допитливий. Захоплюється футболом і лижами, гарно вчиться. Здобув 1 місце в районі на предметній олімпіаді з фізики, друге – з математики, шосте – з географії, четверте – з німецької мови. Готується до обласної олімпіади з фізики, успішно опановує курс фотографії у заочній школі "ЕШКО". Віталій яскравий приклад того, що глибоке порозуміння і щирі стосунки в сімї дозволяють яскраво проявлятись здібностям і дітей, і батьків, роблячи усіх щораз щасливішими.

Автор: Софія ОНИКІВСЬКА, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі