друкувати


Долар ще буде жити від двох до пяти років

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-13 03:32:45

Викладач европейської політекономії в Лондонській школі економіки та колишній член Правління Банку Англії Віллем БЮЙТЕР стверджує, що американцям слід приготуватися до девальвації долара. У сучасній економіці існує думка, що державні облігації США є найбільш надійними цінними паперами. Однак незабаром ця думка перетвориться у міф, прогнозує БЮЙТЕР. За словами економіста, глобальні інвестори почнуть позбуватися американських активів, включаючи цінні папери уряду США, протягом двох-п'яти років, починаючи з сьогоднішнього моменту. «Старі звички помирають останніми. Долар США та цінні папери, гарантовані американською Адміністрацією, багатьма до сих пір сприймаються як безпечні інвестиції. Однак інвестори поступово вчаться на своїх помилках», – говорить професор БЮЙТЕР.

На думку економіста, зростання заборгованості уряду США та трильйони доларів, котрі вливаються у банківський сектор, укупі із запропонованими Адміністрацією обраного Президента ОБАМИ багатомільярдним грошовими витратами, спрямованими на підтримку економіки країни, означають, що в якийсь момент влада просто не зможе виконувати взяті на себе фінансові зобов'язання.

У кінцевому підсумку, прогнозує БЮЙТЕР, в уряду США не залишиться іншого виходу, крім друку додаткових грошових знаків. Єдиною альтернативою цієї мірою є дефолт за державним боргом. Однак влада країни, швидше за все, віддасть перевагу інфляції і знецінення долара. Але друк додаткових коштів, необхідних для виконання Адміністрацією своїх боргових зобов'язань, підірве цінність долара, і власники державних облігацій США зіткнуться з тим, що їм будуть платити грошима, які нічого не варті. У свою чергу, американці, які мають заощадження у національній валюті, побачать, що купівельна спроможність їх доларів різко зменшилася. Ці фактори будуть сприяти подальшій втраті довіри з боку іноземних та місцевих інвесторів.

Автор: Соломон ЛІБЕРМАН, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі