друкувати


Будівничий собачих апартаментів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-13 11:59:42

Матвій МОЧАРСЬКИЙ із прикарпатського села Луквиця проектує і виготовляє незвичні собачі будки.

Акуратне чисте подвір'я з великою дерев'яною криницею, запах свіжої тирси, гудіння столярного верстата та… невеличка хатка з різьбленими віконцями, біля якої гріється на осінньому сонці кудлатий собака. "Ось це перша моя робота, проте не найкраща, - каже пан Матвій, виходячи із невеличкої прибудови у робочому одязі та обтрушуючи свіжу тирсу. - Усі мої будки вже закордоном. - Варто би вже Топіку (так звати собаку - авт.) щось більше змайструвати", - додає згодом діловито.

Відкривши напівкруглі дерев'яні дверцята собачої хатки, бачимо не звично постелену ряднину чи солому, як оце в селах буває, а шмат зеленого ковроліну. Буда розділена акуратною дошкою на дві половини. "Це "передпокій", - пояснює майстер, - а там далі - "спальня". Я і "ліжко" Топіку зробив. Ось бачите дерев'яний настил зі старою ковдрою. Тут і відпочиває наш охоронець".

Робити незвичні будки пан Матвій почав кілька років тому. "Я завжди люблю щось незвичне, щоб не таке як в усіх, - розповідає луквичанин. –І ось перед новим роком вирішив змайструвати для Топіка буду. Але перед тим поглянув на свою хату і… побіг робити креслення". Так і з'явилася дивовижа, на яку приїздили дивитися сотні людей.

Згодом хтось із односельців пана Мочарського, який працював у Польщі, розповів про собачу "хату" своїм господарям. Ті й приїхали у Луквицю, щоб замовити для свого домашнього улюбленця щось подібне. Майстер навіть не знав скільки коштуватиме його робота, бо на продаж ніколи нічого подібного не робив. Проте буда вийшла на славу: із двома дверцятами, різьбленим порогом та ще й з невеличким парканчик, аби, щоразу перестрибуючи, тварина була "у формі".

Зараз замовити будиночок для собаки у Мочарського непросто, бо чоловік має чимало замовлень: і з області, і зі столиці, а найбільше з Польщі. "Щоб зробити буду, треба найперше знати розмір та вагу собаки, - ділиться професійними таємницями майстер. - Важливо також знати характер тварини. Бо, наприклад, якщо ваш пес непосида, то вкладати скляні вікна ні в якому разі не треба, будуть на другий день розбиті".

Майже усі будки пан Матвій робить з дерева. Інколи, на прохання замовників, оббиває кольоровою пластиковою вагонкою, щоб тепліше було. Щоб зробити одну собачу хату йому потрібно до тижня часу.

Кожна будка легко розкладається, аби господарі у разі виїзду на відпочинок могли легко скласти будиночок та взяти із собою домашню тварину. Монтує і встановлює будки майстер переважно сам. Проте, коли не може поїхати, малює креслення, подивившись на які, люди зможуть самі легко скласти собачу хатку.

Ціна незвичного виробу теж залежить від розміру і складності роботи. У середньому будка коштує 300-350 гривень, двоповерхові апартаменти до 600.

А найголовніше, що все пан Матвій робить з неабиякою охотою та любов'ю, тому, кажуть односельці, собаки у таких будиночках не хворіють і довго живуть.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі