друкувати


Пророцтво на 2009 від Financial Times

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-13 11:14:41

З вами знову команда кабінетних вчених від Financial Times. Ми, як звичайно, ризикуємо своєю професійною репутацією, роблячи сміливі заяви про відомих невідомих.

Чи закінчиться економічний спад у 2009 році? Відповідає Кріс ДЖАЙЛС. Для США, Великої Британії, Іспанії та Ірландії відповідь – "ні". Для інших європейських країн і Японії – "можливо, так". У будь-якому разі, 2009 рік буде роком неприємним. У першій половині року, незважаючи на зниження кредитних ставок і податків, головною проблемою залишатиметься ріст безробіття. Його негативний ефект буде переважує підвищення реальних доходів за рахунок згаданої політики і зниження цін на сировину. Головним словом року залишиться слово "невизначеність", будь-які прогнози на цю тему будуть вельми хиткими.

Однак є велика ймовірність, що в другій половині року у континентальній Европі та Японії знову набере чинності підвищення доходів. Відновлення займе більше часу в тих країнах, де для пристосування до рецесії знадобиться набагато більше нарощувати обсяги заощаджень домогосподарств. Не виключено також, що світ потрапить у пастку "борг-дефляція". Хоча я сподіваюся, що влада зробить все, щоб цього не сталося. Але, навіть якщо ми і побачимо в кінці року реальні зелені паростки відновлення економіки, жодними серйозними успіхами 2009 рік запам'ятатися не зможе.

Наскільки далеко зайдуть в своїх діях центральні банки? Відповідає Крішна ГУХА. У 2009 році центробанки в боротьбі з кризою не зупиняться ні перед чим. В основних промислово розвинутих країнах кредитні ставки дружно скотяться до нуля; деякі центробанки – Банк Англії і Банк Японії, хоча Европейський Центральний банк до них, швидше за все, не приєднається – слідом за американською ФРС зайдуть глибоко на територію "нових методів регулювання". В основному це будуть зобов'язання досить довго тримати процентні ставки близько нуля, а також друкування грошей для позик і скуповування активів (у випадку Японії – для купівлі іноземної валюти).

Настільки радикальні заходи повинні забезпечити більшості великих економік, включаючи американську, порятунок від стійкої дефляції, хоча інфляція у наступний рік-два все одно впаде до тривожно низьких рівнів і підніметься знову тільки після того, як у світовій економіці знову нагромадиться достатній обсяг резервів. Тим не менш, навіть найбільш рішучі заходи підтримки з боку центральних банків не забезпечать швидкого і рішучого відновлення.

Чи будуть держави скуповувати банки? Відповідає Пітер Таль ЛАРСЕН. Відповідь на це питання залежить від глибини економічного спаду. Рекапіталізація з використанням державних коштів у США і Европі вже привела до фактичної націоналізації деяких банків. Казначейство США, наприклад, придбало привілейованих акцій Citigroup на $50 мільярдів (36 мільярдів євро) – це більше, ніж ринкова вартість всієї групи. Британський уряд зараз володіє 58 відсотками Королівського банку Шотландії. А якщо "поганих боргів" виявиться ще більше, ніж очікується, то чергова доза капіталу знадобиться ще більшій кількості банків, а дати його зможе тільки держава. Тим не менше, такі вливання самі по собі ніяк не стимулюють видачу кредитів, якщо уряди одночасно не приймуть заходи для перезапуску найбільших кредитних ринків.

Поки що все уряди стверджують, що націоналізація – тимчасове явище і що банками будуть керувати "в обережному режимі", а потім, коли вони будуть готові, передадуть їх у приватний сектор. Так і буде, якщо тільки політики не почнуть наполягати на видачу банками кредитів ненадійним позичальникам. Як би там не було, криза наочно показав, що справжні гаранти стану фінансової системи – це все ж платники податків, і в майбутньому вони напевно зажадають більшої ролі в управлінні своїми банками.

Якими будуть справи у емітентів акцій? Відповідає Кріс БРАУН-ХЬЮМЗ. У 2009 році – не дуже добре. Швидкого відновлення курсів акцій не станеться до тих пір, поки не стануть помітні ознаки реального поліпшення умов на кредитному ринку і не закінчаться вимушені продажі акцій інвесторами. Нам належить пережити рік глибокого спаду, скорочення прибутків і дивідендів. У нинішніх прогнозах, швидше за все, враховано не всі ймовірні негативні події.

У якийсь момент на курсах акцій почне відображатися очікування позитивного ефекту від відновлення економіки, стимулюючої політики урядів і зниження процентних ставок центральними банками. Враховуючи, що для фондовій біржі 2008 рік виявився найгіршим роком після Великої депресії – навіть гіршим, ніж 1974-й, коли за глибоким падінням у 1975 році пішла настільки ж скажена скупка активів, – курсам і індексам є куди рости. Але стійкого підвищення чекати все-таки не варто.

Ціна на нафту в кінці року виявиться більше або менше ніж $40 за барель? Відповідає Ед КРУКС. Попит на нафту падає. Коли ціна бареля сирої нафти впала нижче $35 доларів, дехто знову почав змахувати пил з ненажерливих позашляховиків, захованих в гаражі, коли нафта коштувала $147, але глибока глобальна рецесія – це падіння попиту на усю нафту, і у вигляді пластиків, і в вигляді авіакеросину. Ті, хто грав на підвищення цін, любили заспокоювати себе думкою, що Китай витримає все на світі, але їх позиції у другій половині 2008 року похитнулися, коли і в Китаї обсяги споживання нафти різко пішли вниз.

З іншого боку, скорочуватися буде і пропозиція. Нафтовий картель – Організація країн-експортерів нафти – вже оголосив про найбільше в історії скорочення обсягів видобутку. У всьому світі один за одним відкладаються або заморожується дорогі проекти освоєння нових родовищ.

"Дно" нафтового ринку – це ціна, при якій втрачається економічний сенс видобутку значних обсягів нафти. На сьогоднішній день це приблизно $30-40 за барель – приблизно така ціна необхідна, щоб покривати витрати на нинішніх проектах освоєння нафтоносних пісків в Канаді або щоб продовжувати вкладення в підтримання обсягів видобутку у Північному морі. Зараз ціни на комплектуючі та роботи, що визначають обсяг цих витрат, потихеньку "остивають" і "дно" буде, відповідно, опускатися, тобто ціни на нафту можуть знижуватися і далі.

Нафтовий ринок дуже волатильний за своєю природою, і в останні 12 місяців чимало передвісників опинилися в дураках. Але я б сказав, що цей рік нафта закриє при ціні швидше нижче, чим вище $40 за барель.

Чи залишиться Лондон провідним фінансовим центром світу? Відповідає Джон УІЛЛМАН. Репутація Сіті сильно підірвана нинішніми негараздами на фінансових ринках – ще в минулому році паніка клієнтів банку Northern Rock оголила слабкі місця недорегульованої британської системи. До бюджету цього року закладено більш високі ставки оподаткування нерезидентів та підвищення податків на доходи з капіталу, що означає, що Великобританія стане менш привабливою країною для бізнесу. Крім того, у процесі банкрутства Lehman Brothers з'ясувалося, що у Об'єднаного Королівства є прогалини і в режимі врегулювання боргів неплатоспроможних суб'єктів.

Однак немає таких фінансових центрів, які не вдарила б кредитна криза; такі суперники Лондона, як Дубаї та Мумбаї, не знають, як розібратися з власними проблемами. У Лондоні ж зберігається цілий ряд фінансових інститутів та видів діяльності, що дасть йому можливість бути лідером у фінансовому світі ще деякий час – до речі, в тому числі і за рахунок зниження орендної плати.

Для кого 2009 рік виявиться "роком, зробив йому репутацію"? Відповідає Алан БІТТІ . Для Тіма ГАЙТНЕРА. Зараз ГАЙТНЕР займає посаду голови Федеральної резервної системи в Нью-Йорку, і він набагато більше відомий у професійно-політичних колах, ніж широкій публіці. Тому багато фахівців були чимало здивовані, коли саме він, а не набагато більш відомий Ларрі САММЕРС, виявився висунутий на посаду наступного Державного секретаря з фінансів США (міністра фінансів США – Коломия ВЕБ Портал). Тобто громадськість ГАЙТНЕРА ще довідається.

ГАЙТНЕР буде одним з найбільш важливих публічних осіб Адміністрації Президента ОБАМИ, і спочатку йому доведеться нелегко – хоча б тому, що він повинен буде якось пояснити, чому він підтримав рішення залишити без підтримки інвестиційний банк Lehman Brothers – в результаті чого той збанкрутував, – але врятувати страхову компанію AIG, що отримала величезну федеральну позику. Втім, у важких умовах він, навпаки, збирається і працює краще. ГАЙТНЕРУ 47 років, і його, мабуть, протягом всієї кар'єри буде переслідувати прикметник "хлопчакуватий". У ньому публічність і безпосередність поєднується з гарними словами, іноді надає його промовам якусь своєрідну елліптичність. Після восьми років, протягом яких Казначейство якщо не відкрито сварили, то краще не звертати на нього уваги, у нього є всі шанси відновити авторитет цього відомства.

Чи досягне успіху "новий курс" ОБАМИ? Відповідає Клайв КРУК. Так, якщо під "успіхом" розуміти зупинку рецесії та прискорення відновлення економіки. Відповідно, головна умова успіху – це масштаб. Нова Адміністрація готує пакет стимулюючих заходів на неймовірну суму – $800 мільярдів. Якщо велика частина цього пакету піде на програми, що дають швидкий приріст загального попиту – допомога безробітним, податкові пільги для бюджетів штатів, інфраструктурні проекти, – то такий стимул просто не може не позначитися. Але, звичайно, сам термін "новий курс" означає, що і амбіції повинні бути більші. З грошової точки зору рузвельтівській Новий курс був не дуже активний і сам по собі не привів до закінчення Великої депресії – але він дав країні нові інститути, повністю змінив вимоги, які громадяни пред'являють до своєї держави, і став причиною глибоких перетворень в американському суспільстві.

Чи стане політика Барака ОБАМИ поворотною точкою в цьому, більш широкому, ключі? Навряд чи. Втім, шанс є – якщо буде створена система загальної охорони здоров'я. Якщо ж цього не станеться і взагалі не відбудеться нічого такого, що могло б стати в один ряд зі створенням системи соціального забезпечення, історики ніколи не назвуть Новим курсом просто "стимулюючий пакет" – навіть дуже великий.

Скільки американських автовиробників переживуть кризу? Відповідає Джон ГЕППЕР. Двоє. В останні предріздв'яні дні президент Джордж БУШ прийняв рішення виділити $17,4 мільярда на порятунок "великої трійки" з Детройту, але той факт, що проблему цю тепер вирішувати не йому, а наступникові Бараку ОБАМА, ніяк не вирішує фундаментальних проблем галузі. Занадто вже велика детройтська інфраструктура – і робітники, і заводи, і дилерська мережа.

В останні роки Детройт не тільки штучно надував обсяги продажів за рахунок дешевих автокредитів, але й нічого не вклав у виробництво економічних автомобілів, які здатні на рівних конкурувати з японськими та корейськими машинами. За технологічним рівнем Honda і Toyota далеко обігнали General Motors, Ford та Chrysler, і щоб хоча б не відставати ще більше, Детройту треба ще працювати і працювати.

Це означає, що доведеться скорочувати надлишкові потужності. Перший кандидат на роль жертви – Chrysler. Власники компанії з фонду Cerberus Capital Management вже сигналізували, що їх влаштовує вливання автомобільних активів Chrysler в бізнес General Motors; тим самим фонд хоче захистити контрольні пакети акцій фінансових підрозділів – CMAS і Chrysler Financial, які йому належать.

Чи скасують Сполучені Штати ембарго, накладене на Кубу? Відповідає Стівен ФІДЛЕР . Ні! В усякому разі, не у 2009 році. У перший рік першого терміну у нового Президента будуть набагато більш важливі справи. Якщо взяти і скасувати ембарго, якому виповнюється вже 47 років, це може відвернути його від тих самих більш важливих справ.

Тим не менш, у нової Адміністрації, напевно, буде певний політичний капітал на дії, що пом'якшують відносини з Кубою, які мають важливий символічний і не тільки ефект. Наприклад, це може бути зняття певних обмежень на переміщення між Кубою і Сполученими Штатами та відправлення грошових переказів американцями кубинського походження на батьківщину.

Результати соцопитувань показують, що молоді кубинці, які живуть в Америці, підтримують ембарго в набагато меншому ступені, ніж перше покоління біженців з Куби, яке поступово відходить. Для Адміністрації Барака ОБАМИ цей факт повинен відкрити певний політичний простір при плануванні дій Америки на той момент, коли хворий Фідель КАСТРО піде з політичної сцени назовсім.

Чи помиряться Ізраїль з Палестиною? Відповідає Рула ХАЛАФ. На жаль, ні. Мир на Близькому Сході вкотре відкладається. Що вірно, то вірно: новий уряд США, швидше за все, у перші дні продемонструє велику зацікавленість у вирішенні цього конфлікту. Це дасть ізраїльтянам та палестинцям імпульс для продовження переговорів, але навряд чи матиме на Ізраїль вплив, якого було б достатньо для остаточного вирішення питання.

В Ізраїлі в цьому році чекають на вибори, і в світлі цього з мінімальними вимогами палестинців – про демаркацію кордону та закріплення за Східним Єрусалимом статусу арабського міста – не хоче погоджуватися навіть найбільш миролюбна політика. У самих палестинців ктвориться казна що: ФАТХ, представники якого готові говорити з Ізраїлем, контролює тільки Західний берег Йордану, а в Секторі Газа бал править ГАМАС, тому голова автономії Махмуд АББАС (а у нього вибори в наступному році) просто недостатньо легітимний, щоб обіцяти дійсно необхідні поступки з палестинським біженцям. Втім, всі сторони більш-менш зацікавлені в тому, щоб мирні переговори у якійсь формі тривали. Взагалі, мирний процес у 2009 році буде йти, але до миру не приведе.

Чи ревальвує Китай свою валюту? Відповідає Мартін ВУЛЬФ. З липня 2005-го по літо 2008 року курс китайського юаня до американського долара виріс на 21,5 відсотка. За цей же період реальний обмінний курс, розрахований банком JPMorgan на основі обсягів торговельного обороту, піднявся лише на 13 відсотків.

Однак з липня 2008 року реальний долар почав дорожчати, тому реальний обмінний курс юань-долар з липня по листопад виріс на 9 відсотків за незначної зміни номінального курсу. Таким чином, підсумок вийшов дещо не такий, який мав намір забезпечити Китай.

Урядові зараз треба вибирати, яку проблему вирішувати: зберігати конкурентоспроможність експорту або поступатися зовнішнього тиску і підвищувати курс. Я очікую, що Китай трохи поступиться і допустить невелике підвищення курсу юань-долар. Однак протягом наступних 12 місяців реальна вартість долара повинна, по ідеї, знизитися, і якщо вона дійсно за йде вниз, то в цілому обмінний курс юаня залишиться на тому ж рівні. У 2010 році це цілком може закінчитися торговою війною.

Чи утримає владу Кім Чен ІР? Відповідає Девід ПІЛЛІНГ. У питанні чомусь закладена впевненість в тому, що сьогодні її утримує саме він, "улюблений керівник" Північній Кореї. Після інсульту, що стався з Кімом, судячи з усього, у серпні, все, що є – це непідтверджені повідомлення якихось джерел, котрі з трудом просочуються крізь завісу таємничості, про те, що реальна влада сьогодні в руках одного з його родичів. Один експерт говорить навіть про те, що насправді Кім вже кілька років як помер, а на публіці з'являються виключно його двійники. На розповсюджених недавно фотографіях, де Кім зображений на трибуні під час футбольного матчу, явно видно, що він не володіє лівою рукою.

Припущення про те, що він не настільки здоровий, щоб утримувати владу, корелюється із зміною тональності переговорів з ядерного роззброєння, але пхеньянская дипломатія залишається, як звичайно, непередбачуваною. Якийсь реальний прогноз щодо того, чи стане 2009 рік останнім для Кіма, можуть дати хіба тільки його лікарі. Інсульт сам по собі – ще не привід здувати пилюку з заготовлені некрологу. Так що якщо вибирати між "так" або "ні", то я б сказав, що Кім, швидше за все, переживе цей рік. А якщо він зляже остаточно або навіть помре, чи дізнається про це відразу весь інший світ – це ще питання.

Чи нападуть Ізраїль або США на Іран? Відповідає Гідеон РАХМАН .Це питання нам задають мало не кожен рік. Кожен рік ми даємо відповідь "ні" – і рік 2009-й не буде винятком. Щоправда, не виключено, що у 2009 році ситуація буде ближчою до критичної межі, ніж протягом багатьох років до цього. Іранська ядерна програма, судячи з усього, швидко просувається вперед, що турбує Ізраїль. У лютому вельми ймовірна перемога на ізраїльських виборах правої коаліції на чолі з партією Лікуд, лідер якої Беньямін НЕТАНЬЯГУ неодноразово називав ядерну програму Тегерану загрозою існуванню Ізраїлю.

Загалом, новий ізраїльський уряд практично напевно буде за те, щоб завдати превентивного удару по іранських ядерних об'єктах. Однак для цього їм доведеться подолати протидію Адміністрації ОБАМИ. США вже міцно зав'язли у двох війнах – в Іраку та Афганістані, – і відкривати третій фронт в Ірані американському уряду зовсім не з руки. Крім того, США не хочуть нічого робити у крайньому випадку до червня, коли в Ірані відбудуться президентські вибори. І взагалі, під час передвиборної кампанії Барак ОБАМА говорив, що він – за переговори з Іраном. А самостійно, без підтримки США, Ізраїль діяти навряд чи буде.

Чи створять вчені штучне життя? Відповідає Клайв КУКСОН. Якщо великий шоумен від молекулярної біології Крейг ВЕНТЕР виконає всі свої обіцянки, то в 2009 році ми побачимо створення живої клітини в лабораторних умовах – з базових хімічних сполук. На початку року проектній групі, яка працює в США, вдалося повністю синтезувати в лабораторних умовах геном мікроби – всю ДНК, необхідну мікробі для життя і відтворення. На наступному етапі цей штучний геном необхідно буде з'єднати з порожньою клітиною і провести "завантаження програми". Після цього і буде створений перший у світі повністю синтетичний організм.

Якщо ВЕНТЕР доб'ється свого – що є досить імовірним, враховуючи вже досягнуті ним приголомшливі успіхи в науці, – то доведеться затикати вуха. Одні будуть кричати про те, що неприпустимо вченому будувати з себе Бога. Інші будуть передбачати появу на планеті нових небезпечних форм життя. На практиці ж планується лише "монтаж" вже існуючого мікробу із складових його хімічних інгредієнтів. Штучне створення будь-якого дійсно нового організму займе ще багато років – природні процеси справляються швидше. Головна мета досліджень ВЕНТЕРА - це рішення екологічних проблем – наприклад, генерація водню або перетворення вуглекислого газу в продукти нафтохімії.

Чи збулися торішні пророкування? У минулому році Рула ХАЛАФ сказав, що Іран ядерну бомбу не отримає – і виявився правий. Гідеон РАХМАН зазначив, що у Первеза МУШАРРАФА "як ніколи великі" шанси не дотягнути до кінця року в кріслі президента Пакистану – так і вийшло. А Ед КРУКС виграв барель шампанського, поставивши на те, що протягом року ціна на нафту проб'є стелю у $100, але в кінці року опуститься нижче. Премію отримає і Джилліан ТЕТТО за правильне передбачення розповсюдження фінансової кризи і її переростання у другу серію кризи кредитну – хоча редакція, швидше за все, расплатится "отруйними облігаціями": глибина проблем у цьому секторі виявилася такою, що постраждали і багато інших. Що ж стосується предбачень Кришни ГУХА, що США втечуть від рецесії, якщо не будуть дотримуватися шокових рецептів – то і воно цілком могло бути правдою, але тут ще рецесія надвоє сказала.

Втім, були в нас і невдачі. На жаль, виборці виявилися не так передбачувані, як економіка. Клайв КРУК вважав, що на президентських виборах переможе Гіларі КЛИНТОН, а Джон УІЛМАН думав, що Кену ЛІВІНГСТОНУ вдасться-таки перевибратися у мери Лондона на третій термін. Не вийшло.

Джерело: Financial Times Лондон
Переклад: Петро ВОЛЯ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі