друкувати


Український Бюджет-2009. Безглуздий і нещадний

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-12 06:13:12

Ех, український Бюджет – безглуздий і нещадний. Безглуздий за кількістю грошей, викидає на бездар, які толком державою керувати не вміють. Нещадний, до простих українців, котрих лікують на 1 гривню в день, а годують на 16 копійок.

Український Бюджет-2009 не те щоб здивував скороченням витрат на утримання апарату держчиновників. Ще не вистачало збільшувати ці гігантські суми під час кризи. Однак, все одно виходить як в тому анекдоті: "Це у них криза, а нам, синку, п... ц". Отже, чим же порадує, і які блага принесе Бюджет наступного року сильним світу цього, котрі добратися до державної кормушки?

В цілому, на утримання трьох основних гілок влади у 2009 році передбачається витратити майже 1,7 мільярда гривень (апарат Верховної Ради України: 661 млн грн, Державне управління справами: 753 млн грн, Секретаріат Кабінету Міністрів України: 281 млн грн). Ці кошти дозволять не тільки забезпечувати безперебійну роботу органів влади, а ще й дозволять цим самим органам нормально оздоровлюються та відпочивати від важливих державних справ. У Бюджеті на ці потреби виділено більше 300 мільйонів гривень. 66 млн грн: Фінансова підтримка санаторно-курортного комплексу Управління справами ВРУ; 60 млн грн: Фінансова підтримка санаторно-курортних установ Держуправління справами; 97,7 млн грн: Стаціонарне медичне обслуговування Народних депутатів України і управлінського складу органів державної влади; 80 млн грн: Поліклінічно-амбулаторне обслуговування Народних депутатів України і управлінського складу органів держвлади.

Для порівняння, у тому ж Бюджеті на медичне забезпечення всіх працівників органів внутрішніх справ та військовослужбовців внутрішніх військ виділено 301 млн грн. Схожа цифра – 330 млн грн виділено на оздоровлення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Від чого постраждали наші чиновники поки що незрозуміло, але наведу ще кілька порівняльних характеристик. Грошей на оздоровлення можновладців виділено в 100 разів більше, ніж на очистку стічних вод (3 млн грн), У 50 разів більше, ніж на підвищення якості атмосферного повітря (6 млн грн), В 93 рази більше, ніж на відновлення водних живих ресурсів у внутрішніх водоймах та Азово-Чорноморському басейні (3,2 млн грн).

До речі, на днях з залишків Бюджету-2008 влада витратила 50 млн гривень на лікарню для високопоставлених чиновників – Феофанія. Державне управління справами в самому кінці минулого року закупило сотні холодильників та телевізорів. Ще два мільйони держава витратила на потреби поліклінік N1 і N2 в Києві, послугами яких також користуються високопоставлені хворі. 48 млн грн на облаштування Феофанії – це в 4 рази більше, ніж передбачається виділити протягом всього 2009 року на заходи по боротьбі з епідемією туберкульозу та СНІДу (12,5 млн). Поповнення матеріально-технічної бази головної лікарні обійшлося Держбюджету в сім разів дорожче, ніж буде коштувати комплексне лікування онкозахворювань у постраждалих від чорнобильської катастрофи в наступні 12 місяців. Також для порівняння: всього 15 млн гривень передбачається виділити в 2009 році на централізовані заходи з лікування цукрового діабету.

Цифру 214 мільйонів, закладену в Бюджеті, передбачається витратити на обслуговування діяльності Верховної Ради України, Секретаріату Президента, Кабінету міністрів України. І це, зауважте, тільки на "обслуговування діяльності". Скажімо, візити нардепів, міністрів і президентських делегацій за кордон коштують інший рядком – 22,5 мільйона. А якщо до цієї цифри додати забезпечення перевезень вищих посадових осіб держави авіаційним транспортом (71,3 млн грн), то такі поїздочки обійдуться нам з вами вже у 100 млн грн.

Ще 3 пункти Бюджету-2009 викликають у мене подив. Перший – за що давати 20 мільйонів гривень на "прикладні дослідження" Національного інституту стратегічних досліджень із стратегічних проблем внутрішньої і зовнішньої політики. Чогось я недозрозумів. Якщо у нас є такий інститут, то чому у нас стільки проблем? Особливо внутрішніх. Я пропоную ці 20 мільйонів наполовину. Нехай вони займаються тільки внутрішньою політикою. А щодо зовнішньої – назвати МЄДВЄДЄВА дурнем і я можу. Значно дешевше.

Другий пункт – підготовка кадрів, підвищення кваліфікації керуючих працівників, спеціалістів держуправління Національної академії держуправління при Президенті України. На ці "потреби" кожен з нас повинен викласти зі своєї кишені по 4 гривні (всього 166 млн грн). Тільки, хоть убийте, не можу зрозуміти. Навіщо готувати кадри і підвищувати кваліфікацію керуючих працівників держуправління? Відділ кадрів цієї шарашкіної контори відразу не міг набрати тямущих людей з освітою? Чи там їх вчать, як правильно красти в особливо великих розмірах бюджетні гроші? Якщо так, тоді зрозуміло, чому на це потрібно аж 166 мільйонів. Між іншим, це у 4 рази більше, ніж виділено на Комплексну програму протипаводкового захисту Прикарпатського регіону.

Третій пункт Бюджету – виділення 603 млн грн на потреби держкомітету по телебаченню і радіомовленню. Я, в принципі, не маю нічого проти голодної армії бездарних співробітників цієї контори. Але, вибачте, виділити з цих коштів 437 мільйонів на виробництво та розповсюдження телерадіопрограм для державних потреб? Що це за програми такі? І чому вони вартують в 1,5 рази більше ніж бюджет Національного космічного агентства України?

Ще коротко одна ремарка. Якщо практично за всіма пунктами нового Бюджету йде хоч мінімальне, але скорочення витрат, то на дві установи витрати підвищаться: Держкомзем замість торішніх 418,8 млн грн отримає 519 мільйонів, а Держкомрезерв отримає в 17 разів більше – 883 млн грн. Як відомо, саме ці комітети Юлія ТИМОШЕНКО подарувала Володимиру ЛИТВИНУ за лояльність. Начебто б нічого, але осадочок залишився...

Автор: Костянтин ПАВЛОВ, спеціально для Полеміка
Переклад: Михайло ТЕРЕЩЕНКО, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі