друкувати


У Газпрому великі проблеми, тому Україну зробили хлопчиком для биття

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-12 02:56:17

Російська Федерація шляхом припинення постачання газу в Україну намагається продемонструвати країнам Европейської Унії, що, незважаючи на різке здешевлення нафти, їм не варто очікувати такого ж значного зниження ціни російського газу.

Таку думку висловила в інтерв'ю УНІАН президент Фонду регіональних стратегічних досліджень (Москва) Марина ЛУЖІКОВА. За її словами, Газпром, доходи якого є головним джерелом наповнення бюджету Росії, втрачає свої сильні позиції з-за економічної кризи, що, в свою чергу, загрожує внутрішній стабільності РФ.

За даними експерта, росіянам до сих пір не вдалося домовитися про ціну газу ні з Туркменістаном, ні з Узбекистаном, які хочуть збільшити свої прибутки, але в умовах кризи не можуть підвищити вартість газу європейським споживачам і тому хочуть, щоб Газпром поділився з ними своєї прибутком. "На позицію азіатських країн впливає велика, з їхньої точки зору, вигода, яку отримує Газпром як монополіст", – сказала експерт.

За таких умов, додала М. Лужікова, росіяни намагаються максимально мінімізувати можливе падіння цін на газ для європейців, для чого використовують Україну. "Україна стає своєрідним хлопчиком для биття, на прикладі якого Европа повинна побачити, що про зниження можна забути", - зазначила М. ЛУЖІКОВА. Аналітик також зауважила, що значно ослабнув постійний аргумент Газпрому про намір поставляти газ до Китаю замість Евроунії, оскільки в нинішніх умовах китайці стають все сильнішими і починають самі диктувати умови. За її словами, Китай міг "сприяти" тому, щоб Росія не змогла домовитися про постачання газу, зокрема, з Туркменістаном. "Гнучкіша китайська дипломатія все більше поширює свій вплив на газових експортерів з країн Центральної Азії, зменшуючи не тільки російський, але й американський вплив", – сказала експерт.

Крім цього, на її думку, Газпром хоче ось уже в який раз продемонструвати ненадійність України як транзитера російського газу, для того, щоб прискорити будівництво Північного газопроповоду, спорудження якого внаслідок фінансової кризи значно сповільнилося. "Більш того, під загрозою опинилося участь деяких провідних інвесторів. Наприклад, у Німеччині все частіше лунають голоси проти даного проекту. Особливо, це стосується промислових кіл, які підтримують федерального канцлера Ангелу МЕРКЕЛЬ, за версією яких "Північний потік" – проект, вигідний тільки групі колишнього канцлера Герхарда ШРЕДЕРА і суперечить безпеки Німецької держави", – зазначила М.ЛУЖІКОВА.

За словами експерта, Росія перекриттям газу в який раз хоче продемонструвати свою силу і підкреслити, що всі важливі справи на пострадянському просторі необхідно вирішувати з нею тет-а-тет. Як відомо, ціни на нафту на світових ринках впали з пікових майже 150 доларів за барель у липні 2008 року до менш ніж 40 доларів за барель в грудні минулого року. Ціни на газ для споживачів в ЄС, які, за даними експертів, у вересні минулого року становили 480-520 доларів за тисячу кубометрів, визначаються за формулою, в основі якої - ціна на нафту.

Автор: Соломон ЛІБЕРМАН, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі