друкувати


Милосердя по-стецівськи

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-12 11:43:31

Щороку мешканці маленького села Стецівка Снятинського району на Івано-Франківщині, за біблійним принципом, дають десяту частину від свого урожаю та грошових заробітків на потреби інвалідів та сиріт.

Добровільні пожертви зносять до хати Марії Самулевич, яка ще десять років тому захотіла допомогти бідним. Грошей у покутянки не було, зате щедро вродила городина. Завантаживши скромні подарунки пані Марія їхала селом на підводі та заохочувала місцевих мешканців приєднатися до благородної та богоугодної справи. Возик зупинявся біля кожних воріт. Жоден не залишився байдужим до чужої біди. Стецівчани розчулили милосердну жінку, адже охоче ділилися своїми статками.

Так триває досі. Сільські благодійники мовлять, що їхня совість не дозволяє їм спокійно дивитися на чужі страждання та голод, коли у них є що їсти. На сьогодні під опікою селян два інтернати та просто кілька бідних людей. Дають продукти і в снятинський будинок-інтернат, де живуть 116 хлопців віком до 35 років. усі вони інваліди першої та другої груп. Нещасні на повному державному утриманні.

На харчування одного хлопця тут припадає щодня по вісім гривень. Сума не особливо велика при п’ятиразовому харчуванні. Три-чотири рази на тиждень інвалідам ще й дають додатково їжу. Останнє за рахунок благодійників. Отож допомога стецівчан тут особливо необхідна. Чимало селян продуктами не обмежуються. Люди віддають ще й частину своєї мізерної пенсії на місцеву церкву.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі