друкувати


Україна перекрила газ Молдові, Балканам та Східній Європі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-10 12:42:05

Відсутність російського газу змусила Україну перекрити декілька газопроводів і кардинально перелаштувати споживання газу в самій країні.Україна змушена перекрити постачання газу через його відсутність.

Через обмеження постачань газу на територію Одеської області перекриті засувки на всіх магістральних газопроводах, які сполучають Україну з сусідньою Молдовою, країнами Балкан і Східної Європи.

Про це повідомив на засіданні колегії облдержадміністрації начальник Одеського лінійно-виробничого управління магістральних газопроводів "Прикарпаттрансгаз" Борис ДЕВДЕРА.

За його словами, повністю припинено постачання газу міжнародному пункту передачі "Орловка-Ісакча" на межі України і Румунії, припинена робота газокомпресорної станції "Тарутіно".

Враховуючи, що газ проходить через Молдову, перекритий газ у напрямі Тирасполя, Молдова, у свою чергу, перекрила газ на півдні в районі Каушан.

Через Одеську область проходить магістральний трубопровід Ямбург-Кременчуг-Ананьїв-Богородчани. Сумарна його протяжність - 1,6 тис км., пропускна спроможність - 50-60 тис. куб. м на добу. Тут розташовано 53 газорозподільних і 3 газовимірювальних станцій.

Для постачання газу в Одеську область довелося перелаштувати роботу української газотранспортної системи

Зараз газопостачання Одеської області та інших регіонів здійснюється від підземних газосховищ в Івано-Франківській та Львівській областях. Для цього знадобилося перелаштувати роботу газотранспортної системи України у зворотному напрямі, а також різко понизити саме газоспоживання.

Так, за словами керівника регіонального підрозділу "Прикарпаттрансгаз", на 6 січня Одеська область споживала 12 млн. куб. м газу на добу, з них Одеський припортовий завод (який 8 січня зупинив свою роботу ) - 2,2 млн куб. м, сама Одеса - 6,7 млн. грн.

За минулу добу регіон використовував 9,7 млн куб. м, в т.ч. ОПЗ - 511 тис. куб. м, Одеса - 6,2 млн. куб. м, все інше - область.

"Ситуація стабілізувалася - зупинили хімію, зупиняємо металургію. Завдання - зберегти існуючі запаси в підземних сховищах, для подачі населенню і теплоенергетиці для того, щоб дочекатися позитивних результатів переговорів України і Росії" - відзначив ДЕВДЕРА.

Нагадаємо, за останні дві доби в Україні зупинилися три найбільші хімічні підприємства - ОПЗ, "Стірол" та "Азот".

Джерело: ТСН
Обговорити на форумі