друкувати


Стоїть собі ялиночка (фото)

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-10 11:02:12

Ось уже два тижні гарного настрою коломиянам і гостям Коломиї додає символ новорічно-різдвяних свят – зелена красуня у середмісті.

Тримаючи курс на головну ялинку України, мешканці міст, містечок, районних центрів і найменших сіл намагаються зодягнути свої зелені деревця так, аби й собі було чим помилуватись, і гостям не соромно показати.

Коломийська ялинка – традиційно натуральна, а не штучна чи сформована з маленьких дерев на каркасі. Це вже 38-ма ялинка, яку доставив до Коломиї за час своєї праці у тутешньому КП "Зеленбуд" водій Дмитро МАЦЬКІВ.

Висота коломийської ялинки – 15 метрів. Такої ж висоти ялинка у Тернополі, а в Луцьку – 11 метрів, але вона не привізна а справжня. Вищі ялинки встановлено в обласних центрах: у Миколаєві – 20 метрів, Донецьку й Чернівцях – 22, Вінниці – 24, Івано–Франківську – 25, Хмельницьку – 26, Харкові – 28, у Києві і Луганську – 35.

Стало модним запрошувати прикрашати ялинку професійних дизайнерів. Скажімо, в Івано–Франківську гірлянди на ялинці розташовані так, що вони сяють узорами вишиванок і змінюють колір кожних три хвилини. У Снятині ялинка нагадує червоний конус зі спалахуючими на ньому білими різдвяними зорями.

- Нашу ялинку ми, як завжди, одягали самі, - розповідає директор Коломийського КП "Зеленбуд" Катерина МАРТИНЮК. – Майстри нашого підприємства мають вищу освіту, тож фахово володіють майстерністю і художників, і дизайнерів. Ялинку щороку намагаємось прибрати так, щоб людям приємно було, щоб наша робота тішила коломиян і гостей міста протягом усіх зимових свят. Цьогорічну зелену красуню прибирали іграшками із торішньої ялинки, придбали і нові – бо близько 30 відсотків іграшок з ялинки люди щороку забирають собі на згадку про новорічно–різдвяну Коломию. Докупили гірлянди й світлові шнури. Гірлянд у вигляді штор використали три десятки, сяючих шнурів – близько 250 метрів. Оздобили гірляндами й алею від пам’ятника Шевченку до ялинки, і саму міську ратушу. Ми усе прибрали, а підключав освітлення ялинки КПЕЖ... Усе робили зі знанням справи, з любов’ю, тож наша ялинка мала би додати людям святкового настрою. Скажімо, у Калуші ялинка убогіша за коломийську.

Звісно, хтось може закинути, що, мовляв, київська ялинка і краща, і оригінальніша, і сучасніше оздоблена. Але всі дизайнерські ідеї в усі часи і особливо тепер впираються в глуху стіну нестачі коштів: на сучасну світлову ілюмінацію, на нові іграшки, на технологічні новинки оздоблення лісових красунь. Зрештою, будь-яка сяюча увечері ялинка краща за свою погаслу денну копію. Єдина розрада – Новий рік і Різдво приходять розвеселити нас незалежно від кризи чи кількості номіналу в гаманцях і кишенях…

Автор: Софія ОНИКІВСЬКА, www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі