друкувати


Не пий, козаче, Україна плаче

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-10 10:11:34

Від першого січня цього року нам не дошкулятимуть реклами спиртних напоїв, так вирішили законодавці, внесли зміни до чинного закону про рекламу. Тільки яка користь від цього громадянам: провідні виробники, продукція яких уже й так розкручена, відіграються на пропаганді пива, як і рекламні компанії, тож на величезних "картинках" замість коньяку, вина і т.д. будуть зображені пляшки слабоалкогольних напоїв.

А от чи означає це, що українці раптом почнуть вести здоровий спосіб життя без горілки? Питання риторичне, бо в нашій країні пропагування цього продукту не актуальне вже кілька століть. Ніхто й без нагадування реклами не забуває придбати спиртне до свят, і чи то торгова марка "Смірнов", чи "Пшенична", особливої різниці нема. Що й довели перед різдвяними святами порожні полиці в коломийському супермаркеті "Гостинний Дім".

Завідувач наркологічного кабінету Зіновій АНДРЕЙЧУК розповідає, що на кінець 2008 р. на диспансерному обліку перебувало 1432 жителі Коломийщини, на профілактичному – 530, "білої гарячки" зареєстровано 80 випадків. У 2007 р. ці цифри були відповідно 1357, 400 та 88. Однак такі статистичні дані слід збільшити принаймні в десять разів, щоб отримати реальну ситуацію. На запитання про те, скільки в нас малолітніх алкоголіків, пан АНДРЕЙЧУК відповів, що для цього слід вийти на вулицю й порахувати підлітків зі склянкою пива в руці. Ось і маємо правдиву картину боротьби з п’янством.

– Чи допоможуть тут нові закони, заборони? – питає пан Зіновій. – Як свідчить історія, це не вихід. Потрібні рішучі дії влади для пропаганди культури споживання алкоголю практично від молодшого шкільного віку, бо коли під час застілля дитина бачить, як батьки піднімають чарку, то мимоволі запам’ятовує це як керівництво до дії, що повторить у більш зрілому віці. Ще одна причина – дозвілля. Куди в Коломиї може піти підліток? Чи багато з них відвідує кінотеатр, а якщо й вирішує подивитися фільм, то хіба не бойовик. Та й, зрештою, які умови в нашому "Джерелі" – смердючий зал, незручні крісла... Може, в місті є басейн, розмаїття безкоштовних спортивних залів? От і збирається молодь у під’їздах, випиває, вживає наркотики. А хіба можна виховувати дитину в сім’ї, якщо батьки від 8 до 20 год. на роботі, хіба знатимуть вони, чим у цей час зайняте чадо?

Тож до Європи, де така проблема контрольована на всіх рівнях, нам не те що довго йти, а просто ніколи не дістатися.

Автор: Оксана ПАЛІЙ, www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі