друкувати


Хто почав зносити пам’ятники?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-09 10:09:47

Кожної п’ятниці телеканал "Інтер" транслює свою передачу "Свобода". Останнім часом її ведуть відомі політики. На цих передачах що можна почути? Описувати не потрібно, бо усі все добре знають і розуміють. Найбільше звинувачень у бік Президента - і поганий, і в усьому винуватий, і веде державу не у тому напрямі , що потрібно. А настав час вести "Свободу" товаришу ГРАЧУ. Я поцікавилась думкою про його висловлювання у голови Верхньовербізької "Просвіти" Павла АНДРУШКА.

- Товариш ГРАЧ, - каже пан АНДРУШКО, - старався не дати можливості до кінця висловити свою думку виступаючим, хіба що тим, котрі найбільше напружують державу і владу. Товариш ГРАЧ з великим обуренням виступав проти знесення пам’ятника КОСІОРУ. Тут же зі своїм поясненням виступав голова Київради Леонід ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ, котрий доказав вину КОСІОРА перед українським народом. Щоправда, товариш ГРАЧ цього не визнав. Але так само ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ урочисто поклявся, що, поки він живе, пам’ятник ЛЕНІНУ в Києві буде стояти. А всі інші пам’ятники радянської доби? Що тут можна сказати?

У житті, у своїх вчинках кожна людина має своїх прихильників і противників. Отак і товариш ГРАЧ має одних і других. Потрібно, щоб прихильники товариша ГРАЧА прочитали книжку П.МАЛЬКОВА "Записки коменданта Кремля". Там на сторінці 127-128 написано: "Владимир Иллич ловко сделал петлю и накинул на памятник. А ну дружно! - задорно командовал он. ЛЕНИН, СВЕРДЛОВ, АВАНЕСОВ, СМИДОВИЧ и другие аппаратчики ВЦИК и Совнаркома… впряглись в веревки, налягли, дернули и памятник рухнул. Долой его с глаз на свалку! - продолжал распоряжаться ЛЕНИН".

Це діялося на території Кремля і саме тут було дано розпорядження про знесення пам’ятників царизму по всій російській імперії.

Так що історію варто знати - хоча б для того аби не суперечити самим собі…

Автор: Софія ОНИКІВСЬКА, www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі