друкувати


Daimler відмовився від покупки Volvo

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-08 10:28:46

"Ford" зіткнувся з труднощами в пошуках покупця для своєї дочірньої компанії Volvo. Після того, як у середині 2008 року купувати шведську фірму відмовився BMW, до купівлі безуспішно намагалися схилити Daimler.

Як передає Deutsche Welle, Daimler в останні тижні ґрунтовно аналізував можливості покупки у американського Ford шведського виробника автомобілів Volvo, з посиланням на голову німецького концерну Дітера ЦЕТШЕ (на фото). Але із-за великої кількості негативних моментів угода не відбудеться.

У першу чергу, це стосується необхідності великих інвестицій, щоб перевести моделі Volvo на техніку, яка використовується в автомобілях Mercedes. В результаті виробництво шведських автомобілів не стало б значно дешевше, оскільки виробляти двигуни Mercedes навряд чи дешевше, за фордовські, котрі в даний час використовуються на Volvo. Високі витрати не змогла б компенсувати, за розрахунками спеціалістів Daimler, невелика економія за рахунок спільних продаж запчастин для машин Volvo та Mercedes.

Після відмови з Штутгарта Форду залишається сподіватися лише на китайських автовиробників, наприклад, Changan. Самостійно Volvo з його продажем в обсязі 400 тис автомобілів на рік не зможе вижити. Нещодавно шведський уряд погодився виділити для Volvo, а також Saab (належить General Motors), державну допомогу на загальну суму 2,6 млрд євро, але відмовився від націоналізації цих двох компаній.

У березні 2007 року Ford продав свою британську марку Aston Martin, через рік, у березні 2008-го, індійська Tata купила ще дві компанії – Jaguar і Land Rover, а в середині листопада Ford позбувся 20%-го пакету акцій Mazda.

Нагадаємо, що американський автомобілебудівний концерн Ford Motors придбав шведську компанію Volvo у 1999 році за $6,5 млрд. Отримати за неї Ford сподівається $6 млрд.

Автор: Соломон ЛІБЕРМАН, www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі