друкувати


"Кризові" ікони

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-06 01:18:23

Теперішні економічні негаразди змушують людей не тільки тугіше затягувати паски та вчитися жити за вдвічі чи втричі менші суми, але й навертають до Бога і церков. На Прикарпатті з ініціативи івано-франківської спілки християнського відродження областю поширюються копії чудотворних ікон "Економісса" (Домобудівниця) та "Богородиця Милосердна", молитва перед якими допомагає пережити важкі часи.

Уперше їх виставили у храмі селища Брошнів-Осада, в Рожнятівському районі. Місцевий мешканець Володимир Ясінець, зараз якраз займається дослідженням цих ікон, написав книгу, яку зараз розповсюджує разом з копіями образів.

У виданні йдеться про історію "Економісси" та "Богородиці Милосердної", вміщено акафісти та молитви. "Ікона "Домобудівниці" вперше з’явилася старцю Афанасію на горі Афон в Х столітті під час великого голоду, - розповідає пан Ясінець. - Навіть звиклі до суворих постів розбіглися з монастиря. Залишився тільки ігумен Афанасій. Але й згодом він змушений був покинути обитель. Віддаляючись від монастиря, старець вирішив відпочити, присів на камені та побачив прекрасну жінку, яка йшла до нього. Інок неабияк здивувався, адже вхід жінкам на Афон суворо заборонений.

За кілька хвилин старець зрозумів, що перед ним не звичайна дочка Єви, а Божа Мати. Пресвята Марія попросила Афанасія, аби той не покидав монастир та молитву заради шматка хліба насущного і пообіцяла, що коли він вернеться дати йому всього з надлишком. Тоді ченець засумнівався, чи не спокусник роду людського з ним розмовляє в образі Богородиці.

Аби розвіяти його сумніви, Пречиста Діва сказала, аби старець вдарив посохом по придорожньому каменю. Той вмить розколовся, а з тріщини потекла вода. Вражений таким чудом, святий Афанасій повернувся, щоб припасти до ніг Богородиці, але Її вже не було. Подвижник негайно повернувся до своєї обителі і, на велике здивування, знайшов наповненими всім необхідним спорожнілі під час голоду комори та всі посудини".

Пан Ясінець каже, що суть ікони в тому, що всі люди повинні на перше місце у своєму житті покласти стосунки з Богом, а про фінанси та все, що людям потрібно подбає Пресвята Діва, якщо Її щиро в молитві про це попросити. Так само чудотворна ікона "Богородиці Милосердної" служить для навернення людей до Бога та перемін на краще.

У часи кризи, що охопила країну, коли люди не можуть, чи, можливо, не хочуть протистояти цьому, тільки молитва допоможе зберегти вічні цінності: добро, милосердя, жертовність. Вони у гонитві за виживанням зараз втрачаються. Наразі члени івано-франківської спілки християнського відродження вірять, що ікони допоможуть підняти дух українців.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, www.KOLOMYYA.org
Фото Галини Плугатор: ікони "Економісси" та "Богородиці Милосердної", виступає Володимир Ясінець
Обговорити на форумі