друкувати


Через Дорогочин до євроінтеграції

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-06 12:27:53

Українські та польські вчені, громадські діячі та дипломати під час Міжнародної наукової конференції з нагоди 755-ої річниці з дня коронації князя Данила Галицького заявили про заснування групи для спільних наукових досліджень спадщини Галицько-Волинського князівства й увічнення пам’ятних місць, пов’язаних з українською історією.

Дійство відбувалося з ініціативи та за підтримки голови Івано-Франківської обласної ради, члена делегації України в Раді Європи Ігора Олійника у польському місті Дорогочин. У конференції взяли участь група науковців Варшавського та Ягеллонського вузів, Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника з Івано-Франківська, історики з Києва і Санкт-Петербурга. Свої привітання учасникам і організаторам конференції надіслали до Дорогочина Президенти Польщі та України. Творчих, інтелектуальних здобутків побажав єпископ Дорогочинського єпископату Антоній Дидич. Священослужитель розповів, що влітку 2003 року, після відвідин Дорогочина Іваном-Павлом ІІ, відбулося святкування цієї значної для Східної Європи події за участі єпископів з України і Польщі.

"Коронація Данила Романовича відбулася фактично на українсько-польсько-литовському кордоні, - зазначив Директор студій Східної Європи Варшавського університету Ян Маліцький. - Не відомо, чому це відбулося саме у Дорогочині, але очевидним є те, що ще у ХІІІ столітті був період, коли Русь була досить близькою до Західної Європи. Князі Київської Русі були родинно пов’язані з польськими родинами. Отож треба зробити все можливе, щоб польські і українські політики знали, що у Дорогочині 755 років тому коронувався єдиний король Галицької Русі. Цей факт буде дуже важливим для стосунків Польщі і України.

Думку професора підтримав Надзвичайний і Повноважний посол України в Польщі Олександр Моцик, який сказав, що коронація Данила Галицького у Дорогочині була, якщо говорити мовою сьогодення, кроком до євроінтеграції. Отримавши титул короля, руський князь показав, що на його території житимуть європейські традиції. Та далека подія ніби перегукується із сьогоденням, адже зараз в добросусідстві з Польщею Україна активно працює над будівництвом нової Європи.

„Сам акт коронації, який описано в Іпатіївському літописі, був не настільки врочистим, як в інших європейських країнах, - мовить кандидат історичних наук Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Мирослав Волощук. І в цьому були свої причини - військові події, загрози від монголо-татар і з боку Литви. Коронування Данила Романовича папським легатом Опізо відбулося у присутності його матері Анни, візантійки за походженням, і ряду польських князів". Наразі дискусійними залишаються питання, де знаходиться корона Данила Галицького і точна дата коронації.

За словами одного з організаторів конференції, проректора Прикарпатського університету з міжнародного співробітництва, кандидата історичних наук Ігора Цепенди з Івано-Франківська, до "Дорогочинської групи" входитимуть не лише науковці, Прикарпатського, Варшавського та Ягеллонського університетів, а й політики та представники влади України та Польщі.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі