друкувати


Чорногорія подала заявку на вступ до ЄС

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-05 04:14:48

В кінці 2008 року Чорногорія подала заявку на вступ в Європейський Союз. Прем'єр-міністр республіки Міло ДЮКАНОВІЧ передав заявку президенту головуючої в Евросоюзі Франції Ніколя САРКОЗІ, та голові комітету з розширення союзу фінну Оллі РЕНУ під час зустрічі в Парижі.

На брифінгу після зустрічі в Єлісейському палаці ДЮКАНОВІЧ назвав день подачі заявки «великим днем для Чорногорії» і додав, що цей день є великим і для Євросоюзу, який «підтвердив своє прагнення об'єднати європейський континент».

Розширення Євросоюзу протягом кількох років викликає розбіжності нинішніх членів організації. Ряд держав (в тому числі і Франція) наполягають на тому, що слід змінити внутрішні правила союзу, а потім вже приймати нових членів. Лісабонської договір, реформують систему управління союзу, поки що не ратифікували Ірландія та Чехія.

Чорногорія стала четвертою з колишніх югославських республік, що подали заявку на вступ до Євросоюзу. До цього заявки подавали Словенія, Хорватія і Македонія. Словенія вже прийнята в Европейський Союз. Офіційно ж Чорногорія буде вважатися кандидатом у члени Євросоюзу після схвалення заявки Єврокомісією. Процедура може зайняти близько півроку.

Автор: Вікторія Тереза МАТУШАК, www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі