друкувати


До наступних "Коломийських представлень"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-05 03:11:37

Давненько в Коломиї не було аншлагів на кожній виставі, не точилися розмови про них у транспорті, поліклініці, суді, бібліотеках… Місто над Прутом сколихнув дебют театрального фестивалю "Коломийські представлення", хоча тільки нещодавно глядачі насолоджувалися музичним форумом КОС-АНАТОЛЬСЬКОГО, і ось переповнені зали, дискусії на театральну тематику.

Упродовж п’яти фестивальних днів Коломийський академічний обласний драматичний театр ім. о. Івана ОЗАРКЕВИЧА приймав високих гостей: фахівців Академії мистецтв України, відомих критиків, представників міністерства культури, артистів, режисерів провідних театрів України – з Києва, Львова, Тернополя, Івано-Франківська і, звісно, місцевого. Шість вистав оцінювали журі та глядачі: містерію "Вій", драми "Солодка Даруся", "Таїна буття", музичну постановку "Тарас Бульба" та комедії "Квартет для двох" і "Куди вітер віє".

Підсумував дійство круглий стіл на тему "Традиції і перспективи розвитку історичних театрів малих міст у контексті сучасного українського театрального руху і світових тенденцій". Фахівці зазначили, що фестиваль своє завдання виконав. Творчі люди мали змогу порівняти свої надбання з роботою інших митців, відчути енергію молодих перспективних режисерів. Були й побажання розширити географію учасників, усталити фестивальне дійство щовесни на майдані перед театром. Слушні думки стосувалися підтримки молодих колективів. На запитання, коли ж очікувати державної підтримки, голова журі академік Ростислав КОЛОМІЄЦЬ зауважив, що найперше потрібні зміни до чотирьох законів України, необхідно створити акторську біржу, мати відомче житло. Тоді можна витримати всі негаразди економічної скрути, конкуренцію на сценічному ринку.

Високі київські гості від душі бажали, щоб "Коломийські представлення" в місті над Прутом стали традицією, адже коломиянам притаманна потужна енергетика, творча аура, душевність та гостинність: "Після такого мегаполісу, як Київ, – ділилася думками Олена ВОРОНЬКО, заступник голови журі, начальник управління міністерства культури, – це відчувається на всіх рівнях спілкування (під особливим враженням перебувала вона після відвідин катедри на вул. Театральній, де молилася біля мощей святого Миколая), я безмежно вдячна Коломиї, що це пережила власне перед Різдвом, по-доброму заздрю тутешнім людям, які мають змогу відчути небуденність життя".

Усім колективам вручили пам’ятні сувеніри, нагородили дипломами різних номінацій. Гран-прі отримало коломийське прочитання повісті М.ГОГОЛЯ "Вій", диплома за чоловічу роль (Хоми БРУТА) удостоєно актора Юрія Полєка. Успіх вселив у серцях вдячних глядачів надію, що в Коломиї утвердиться нова традиція – театрального фестивалю, небайдужі талановиті особистості і влада зуміють підтримати його, а коломийці будуть вельми вдячні за такі сценічні духовні дари.

Автор: Мирослава ГРУШЕВСЬКА
Джерело: "Коломийський вісник" для www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі