друкувати


Без книжки ще ніхто не вмер?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-05 03:01:15

Галина БРИНЗЕЙ, бібліотекар Коломийської дитячої бібліотеки №3.
- Я пропрацювала в бібліотеці понад 35 років. Були різні часи – і добрі, і гірші. Скільки керівників було, але такого, як тепер, не пам’ятаю.


Я розумію, що економічна криза у світі і в Україні. Але передусім будьмо чесними і справедливими. Учителів відправили на вимушені канікули, але їм пообіцяли зарплатню в І кварталі 2009 р. Уранці 24 грудня ми повісили для читачів оголошення про вихідні і святкові дні, а за півтори години нове розпорядження, що від 1 до 8 січня всі бібліотеки міста зачинені і людям не буде оплачено, тому що не знайшли коштів. Порушено умови колективного договору про виплату зарплатні і коштів за розширену зону обслуговування, оскільки наш бібліотекар уже чотири місяці на лікарняному. А яка в нас зарплата? Кажуть мудрі люди, що без книжки ще ніхто не вмер. Можливо, і так. Але міські діти не всі мають змогу поїхати в село на свята і приходили до нас, ми організовували різні заходи, діти брали книги. А ще учням дають завдання на канікули – читати, писати твори і реферати. Ви скажете, що є комп’ютери, я згідна, але не всі теми і питання є в комп’ютерах, та й не всі діти їх мають. Що ж тоді робити малечі? Школи зачинені, бібліотеки також, хіба вулиця залишається.

Чому в районі по-іншому вирішують проблеми? Людей із міста скорочують, і за що вони мають жити і годувати сім’ї? Чому керівники міста не думають про нас? Тому я вперше вирішила звернутися в газету. Ми докладаємо зусиль, щоб діти читали, за платні послуги придбали книги, докуповуємо пресу, тому що міська влада мало дала на передплату, а преса подорожчала.

За ремонти ми дякували, за столи дякували. Але ж подумайте, будь ласка, про бібліотеки, бібліотекарів, читачів. Не винні діти, що батьки без роботи чи далеко за кордоном, що у влади немає грошей на книгу чи журнал.

Автор: Галина БРИНЗЕЙ
Джерело: "Коломийський вісник" для www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі