друкувати


Майбутнім учителям французької

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-05 02:33:20

Нещодавно "Коломийський вісник" опублікував матеріал про невгамовного козака із Шалетт (Франція) Григорія ЛАГОЙДЮКА, який відвідав Коломию, про його справи, наміри, вболівання. Нагадаю, пан Григорій – син українських емігрантів (батько з Росохача, мати з Джурова), керівник відомого у Франції (та й не тільки) танцювального ансамблю "Запорожці", з яким побував у 52 країнах світу.

За популяризацію українського народного танцю пан ЛАГОЙДЮК став заслуженим діячем мистецтв. Це перший іноземний громадянин, удостоєний такого звання. Він очолює асоціацію українського козацтва у Франції, генерал-отаман міжнародної громадської організації українського козацтва в Європі, заслужений артист України. Як керівник організації "Діти Чорнобиля", сприяв оздоровленню у французьких сім’ях двох тисяч дітей із зон екологічного лиха. Офірував гуманітарну допомогу київській "Просвіті".

Цього разу з паном Григорієм наші дороги перетнулися в коломийському педагогічному коледжі. Зустріч майбутніх педагогів із відомим громадським діячем мала своє підґрунтя і мету. Але все по черзі. Директор навчального закладу Валерій КОВТУН познайомився з українським французом у чоловічому клубі коломийців з ініціативи краєзнавця Миколи Савчука. Відтоді й налагодили тісну співпрацю, в основі якої, згідно з договором, допомогти опанувати французьку, яку вивчають понад сім десятків майбутніх учителів. Пан Григорій під час минулих відвідин Коломиї пообіцяв допомогти навчальному закладу і свого слова дотримав. Лінгвістичному кабінету (викладач Ірина Рубанович) офірував гуманітарну допомогу: повне зібрання ілюстрованої всесвітньої енциклопедії, словники, підручники, художню літературу... І такими доречними й потрібними стали практичні заняття для студентів, які організував за власним бажанням пан ЛАГОЙДЮК. Із неабиякою радістю студенти сприйняли запрошення на практику (згідно з договором) у Францію, де приватно замешкають на якийсь час у сім’ях. Досвіду українцю Григорію не позичати, адже подібні напрацювання уже є з дітьми Чорнобиля.

Активного громадського діяча і доброчинця зарахували до почесних членів колективу педколеджу, дирекція вручила письмову подяку. На довгу згадку про передноворічну зустріч студенти подарували гостеві сувенір – макітру – і пообіцяли добре вчитися, особливо французької.

Автор: Мирослава ГРУШЕВСЬКА
Джерело: "Коломийський вісник" для www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі


Обговорити на форумі