друкувати


Із ворожбою по світу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-05 01:02:37

Дивосвіт різдвяних ворожінь різних народів дивує і захоплює. У різних куточках Землі свято народження Божого Дитяти та початок року є часами магічними, коли усе зло залишається десь далеко. А під звуки колядок і веселих пісень, у колі найрідніших так хочеться зазирнути в майбутнє, яке, усі вірять, буде обов’язково краще. Неабиякі сподівання на долю покладають незаміжні юнки, які із сивої давнини ворожать на судженого, сподіваючись у наступному році весіль та щасливого подружнього життя.

Бійтеся, свині, полонника
- Після святої вечері сільські дівчата, прихопивши з кухні дерев’яні або металеві полонники, чимдуж поспішають у... хлів, - розповідає Рената Кленчанська, жителька польського містечка Нова Руда. – Зробити зі звичайної речі "ворожбитське" начиння допомагають польським юнкам... свині. За старовинним повір’ям, у ніч перед Різдвом свині можуть "напророкувати" коли Вандам, Касям і Марисям вінця чекати.

Підійшовши до свині, дівчина легенько вдаряє тварину полонником по голові. Якщо та з першого разу кувікне, то у домі щасливиці у наступному році музики витинатимуть. Якщо ж свиня відізветься після другого (третього, четвертого...) удару, то юнка ще стільки ж років у дівках просидить. Бити тваринку треба дуже легко, ледь торкаючись полонником, інакше ворожба не збудеться. Якщо би цього застереження не було, - сміється пані Рената, - то тварину перша-ліпша охоча до заміжжя панна могла би так віддухопелити, що свиня би й дух спустила. А свиням в ці часи і так нелегко, бо ж перед Різдвом, їх як правило, колять для святкового столу.

За судженим із кашею
- У нас дізнатися майбутню долю дівчатам допомагає... каша, - каже болгарка Весна Крончакова. – У новорічну ніч, незаміжні "младіци" (дівчата) збираються у хаті щасливої в подружньому житті жінки, яку чоловік на руках носить, та й діточками Бог не обділив. Ця пані готує кілька видів різноманітних каш. Вариво насипає у невеличкі мисочки, окроплює свяченою водою, накриває білим домотканим полотном та за кілька хвилин опівночі починає ворожбу-частування.

Кожна з юнок підходить до накритих мисочок та навмання вибирає собі "круп’яну" долю. Якщо дістанеться рисова страва, то сидітиме ворожільниця у дівках, якщо ячмінна — заміж вийде, але життя буде нелегким, пшенична каша віщує багатство та добру родину. Котра дівчина їстиме у свято просо, - матиме "у кожній кутині — по дитині" скуштує гречки — над чоловіком старшуватиме.

Автор: Галина ПЛУГАТОР для www.KOLOMYYA.org
Фото Г.ПЛУГАТОР: щасливих свят бажає Рената КЛЕНЧАНСЬКА
Обговорити на форумі