друкувати


Під надійним крилом "Просвіти"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-05 12:23:09

Відомо, що "Просвіта" є найчисленнішою народною організацією, яка спроможна виражати волю громадян, відстоювати ідеали національної культури.

Про це під час урочистого зібрання з нагоди 140-річчя організації в Народному домі Коломиї після перегляду фільму з історії руху ще раз нагадав владика Микола Сімкайло, який відзначив активність голови місцевого осередку заслуженого працівника освіти України Василя Глаголюка дарунком – іконою Божої Матері.

Багаторічний лідер отримав із рук о. Василя Мізюка ще одну відзнаку – грамоту від патріарха Філарета. Нагородив його грамотою і міський голова Юрій Овчаренко, який також відзначив багатьох активістів просвітянської організації.

Здається, нікого не забув у своїй доповіді головний просвітянин, а це важливо, оскільки кожен очікує уваги. Серед тих, хто підносить честь "Просвіти", завідувачка бібліотеки №2 Любов Бакай, викладач педколеджу Михайло Гринюк, композитор Євген Боднаренко, голова товариства "Поступ" Ярослав Полатайчук, начальник відділу культури райдержадміністрації Людмила Федор, директор гімназії ім.М.Грушевського Йосип Матковський, видавець Михайло Андрусяк, заступник голови РДА Богдан Болюк, директор педколеджу Валерій Ковтун.

У "Просвіті" немає байдужих людей. Наприклад, і цього разу виступив із критичними заувагами, пропозиціями для ефективнішої діяльності колишній політв’язень Зіновій Карась, нагороджений просвітянською медаллю "Будівничий України" та відзнакою мера.

Зокрема, потрібно згуртувати сили молодих просвітян. Давно пора в газеті відкрити сторінку чи заснувати свій часопис, щоб ширше висвітлювати діяльність, завойовувати вплив, вести за собою.

Треба віддати належне Василеві Глаголюку, який у час нової кризи знайшов змогу зберегти авторитет "Просвіти", за що нагороджений медаллю "Будівничий України". Завдяки ентузіазму активістів не розпався народний хор "Просвіта", якому виповнюється двадцять років. Чимало й інших добрих справ на рахунку. Цього дня пан Василь світився радістю і гордістю за всіх, хто вступив до Всеукраїнського товариства "Просвіта" ім. Т. Шевченка, яке очолює член НСПУ поет Павло Мовчан. Нагороджуючи грамотами за його дорученням, бажав кожному здоров’я, щастя і многая літ.

Автор: Василь МИХАЙЛОВИЧ
Джерело: "Коломийський вісник" для www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі