друкувати


Слизькі дороги й великі штрафи

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-02 01:15:23

Для вас справжня зима починається із запізнення на роботу через затримку маршруток? Ви йдете слизьким тротуаром як сапер мінним полем, а якщо хочете потрапити на протилежний бік вулиці, то змушені деколи мало не з лупою шукати пішохідний перехід, який за сніговим покриттям неможливо "вичислити"? Значить, ви українець, бо в жодній іншій країні, крім колишніх радянських, громадяни не платять податки, щоб ходити такими дорогами, нищити взуття, травмуватися.

І тут справа навіть не в стабільній сімнадцятирічній українській економічній кризі, а швидше за все в менталітеті. Бо чого нам не вистачає? Бензину? Робочих рук? Постанов, наказів, владних циркулярів? Силових структур, які б контролювали виконання цих документів? Начебто все є. Але коли дорожники чекають цілий день, чи випаде достатньо снігу, щоб частину його затоптати, а частину нагорнути на обочину, то хіба справа в браку коштів? І хіба можуть ще бути питання до водіїв, які змушені балансувати між можливістю заробити штраф та ризиком створити аварійну ситуацію. А вічна українська тема поганих доріг обростає фактами про автокатастрофи й наповнення бюджету завдяки новим адміністративним стягненням за правопорушення.

Василь САМАНІВ (на фото), старший інспектор дізнання ВДАІ з обслуговування Коломийського району Івано-Франківської області, розповів, що наші шофери-порушники після набрання чинності нового закону про порушення правил дорожнього руху збагатили скарбницю України на значно більшу суму, ніж це було торік. Тоді виникає запитання: на що українські урядовці тратять ці гроші, якщо стан доріг не покращився? Може, на курси, де вчать як обминути вибоїну на дорозі й водночас не наїхати на зустрічну машину або на пішохода?

Автор: Оксана ПАЛІЙ, www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі