друкувати


Жителі прикарпатського Калуша платять за холод?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-30 03:57:18

Опалювальний сезон розпочався цього року у Калуші зі значним запізненням. Незважаючи на це, більшість мешканців міста на сьогодні теплом більш-менш забезпечені. Однак це твердження не стосується мешканців будинку №7, що на вулиці Олекси Тихого. Схоже, що у цьому домі діє строгий режим економії тепла, бо батареї у помешканнях людей гріють лише по кілька годин на день. У рахунках, які своєчасно надходять кожному споживачу тепла, цей нюанс чомусь не врахований.

Про ситуацію, яка уже кілька тижнів не дає спокійно спати людям, знають усі відповідальні служби міста. Адже тепло у квартири подається не більше шести годин на день. Решту часу батареї — холодні. Мешканці будинку обігрівають свої квартири то газом, то електроприладами. А верхній одяг вони практично не знімають ні вдень, ні вночі.

За словами мешканця квартири №48 Євгена Вістовського, особливо холодно стає саме вночі. Тому доводиться добряче закутуватися.

— Моя дружина майже не спить ночами, — розповідає Євген Вістовський. — Ми включаємо газ на кухні, щоб у квартирі було не так холодно. А вона потім хвилюється, щоб він не згас випадково і тому часто біжить перевіряти, чи все у порядку. Мені вже 74 роки, тому я мало ходжу. Тепло старим людям, які практично не рухаються, дуже потрібне. А де його брати? За що ми зараз платимо гроші?

У 56-ій квартирі ситуація аналогічна. У ній живе вже немолоде подружжя Семирозумів. Відносно тепло тут лише в одній кімнаті, де працює електрообігрівач.

— Ми цілими вечорами сидимо вдягнені. — каже Марія Семирозум. — Чоловік-інвалід навіть спить у шапці. Невже ніхто не розуміє необхідність негайного вирішення цієї проблеми? Я вчасно сплачую всі рахунки, які надходять мені щомісяця. Незважаючи на те, що тепла не було, — заплатила і за листопад. А тепер ще змушена додатково використовувати газ та електроенергію, сплачувати за них значно більше, ніж зазвичай. До прикладу, за місяць ми у середньому використовуємо світла на 7-8 гривень. У зв’язку з тим, що зараз я користуюся електричним каміном, за минулий місяць довелося заплатити 34 гривні. Очевидно, що за грудень сума буде значно більшою, адже грітися у такий спосіб тепер доводиться щодня.

Слухають, але не реагують… Для багатьох пенсіонерів, які живуть в обмеженому теплом будинку, ось уже кілька тижнів день починається із телефонних дзвінків до комунальних служб міста, які так чи інакше причетні до відсутності тепла у квартирах. Не можна сказати, що на ці численні звернення ніхто не реагує. От тільки реакція якась млява виходить і недієва. Представники із КП "Водотеплосервіс", КП "ЖЕО №5" та управління житлово-комунального господарства, за словами мешканців будинку, приходили уже кілька разів. Однак зазвичай їхні візити співпадають у часі з годинами, коли батареї у квартирах гріють. Відтак — людей звинувачують у тому, що проблеми вони просто вигадують.

— Я вже не знаю, що робити, — скаржиться мешканка квартири №49 Олена Жупанова. — У нас ніколи не було жодних проблем із теплом. Поки на вулиці більш-менш тепла погода, то ще так-сяк обходимось, але не сьогодні-завтра вдарять морози й у квартирах взагалі неможливо буде всидіти. Мій чоловік хворіє, а через постійний холод уже і я простудилася. У сусідів — маленька дитина, то вони її навіть покупати не можуть уже три тижні! Я минулого тижня подзвонила до Миколи Масляка (заступник начальника з технічних питань та перспективного розвитку житлово-комунального господарства УЖКГ. — Авт.) і сказала йому, що, якщо нам не почнуть подавати тепло, то ми вийдемо до інженерного корпусу і перекриємо там дорогу. У відповідь почула: це ваше громадянське право, робіть, що хочете. Ну і що нам далі робити? Єдиний вихід — поставити власне опалення. Але на це потрібно витратити чимало часу і грошей. Дозволити собі таке може не кожен.

Щоб зрозуміти причини такого дивного постачання тепла, "Вікна" також звернулися до Миколи Масляка. Однак його відповідь аж ніяк не прояснила ситуацію.

— Це ще дуже "сире" питання, — сказав Микола Масляк. — Дати якусь вичерпну відповідь на нього я зараз не можу. Можливо, щось можна буде говорити після 25 грудня, коли будуть результати комісії. Наскільки мені відомо, у квартирах тих людей — не холодно. Вони спеціально відкривають вікна перед тим, як має прийти комісія, щоб вистудити трохи помешкання. Причиною ж того, що тепло не подається у квартири цілодобово, може бути насос, який самовільно "врізали" працівники ЗОШ №5. Днями вони зроблять перерізку і все стане на свої місця.

З усім розбереться комісія. Попри такі оптимістичні думки заступника начальника УЖКГ, ситуацію навряд чи вирішать так швидко. Директор ЗОШ №5 Ірина Люклян була дуже здивована, коли дізналася, що через насос у школі тепло перестало надходити у житловий будинок.

— Яке відношення може мати насос, що прокачує воду всередині школи, до зовнішніх систем водопостачання та до будинків, які знаходяться на півкілометровій відстані від школи? — каже Ірина Люклян. — І що означає "самовільно врізали"? У штаті школи немає спеціалістів, які могли б виконати таку роботу. Насос справді встановили близько місяця тому. Він коштує чимало грошей, тому його встановлення довірили спеціалістам. Я вперше чую, що він якось неправильно працює, і що його будуть переробляти.

Пообіцяв найближчим часом вирішити цю проблему директор КП "ЖЕО №5" Тарас Підлужний, який підтвердив, що ця проблема аж ніяк не є вигадкою людей:

— Дійсно батареї у квартирах на вулиці О. Тихого, 7 гріють зі значними перебоями. Така ж проблема є у гуртожитку на вул. О. Тихого, 11. Вирішити її одразу неможливо. На даний час створена комісія, до якої залучені представники управління ЖКГ, КП "Водотеплосервіс" та КП "ЖЕО №5". Вони з’ясовують, що могло спричинити несправність та перевіряють усю лінію теплоподачі. У четвер вони зроблять висновки і лише тоді можна буде говорити про усунення поломки та її причини. Стверджувати зараз, що збій у системі відбувся через шкільний насос, — не можна. Це лише одна із робочих версій причин поломки, яка може і не підтвердитися. Я думаю, що до кінця тижня ми все владнаємо.

Отож, поки комісія шукає причини поломки та засідає у теплих кабінетах, кілька сотень людей щоденно мерзнуть у власних холодних квартирах та сподіваються, що їх нарешті почують та зігріють. Що ж до того, як нараховуватимуть плату за тепло, то це питання також вирішуватиме створена комісія. Тож є надія, що, принаймні, платити за холод людям не доведеться.

Автор: Тетяна ЧОЛІЙ
Джерело: ВІКНА online
Обговорити на форумі