друкувати


Пора купувати золото

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-30 02:39:47

Інвестиційні експерти радять купувати цей дорогоцінний метал вже зараз.

До недавнього часу українські інвестиційні експерти не розглядали золото як інструмент заощадження та примноження капіталу. Частіше золото не котувалося в силу своєї консервативності: ціна на нього, і так вважалася завищеною (виросла з $250 до $1000 за унцію у березні цього року), до того ж дивіденди у середньостроковій перспективі здавалися досить скромними.

Однак поглиблення кризи в усьому світі повернуло золото в інвестиційний табель про ранги. Інвестувати у бізнес стало занадто ризиковано, і стратегічні інвестори вже звернули увагу на древній дорогоцінний метал: за два тижні листопада одні тільки ОАЕ придбали золота на $3,5 мільярди.

Ясна перспектива зростання . Ажіотаж на золото, який спровокував зростання його ціни з $250 у 1999-му до $1000 за унцію в березні цього року, неодмінно продовжиться і в наступному році. Деяке падіння вартості, тієї, що спостерігалася в останні два місяці, не змінює базової тенденції: багато світові інвестиційні гравці розглядають золото в якості захисту від знецінення власних коштів. Такий розрахунок може виявитися надприбутковим, адже, згідно із прогнозами, до кінця 2009-го золото зросте в ціні до $ 1600 за унцію.

Попит на золото під час кризи зростає і в Україні, про що свідчить його зростаюча ціна. Так, 19 грудня НБУ оцінював 10 унцій у 68742,53 грн., Тоді як ще тиждень тому ціна становила ще 61466,63 гривень.

Попит на золото продовжить зростати, і його вартість буде зростати відповідно. Завдяки державній інформаційній кампанії, інвестиційну значимість дорогоцінного металу вже оцінив середній клас Китаю та Індії. Заможні жителі цих країн сформували шалений попит на нього у перші тижні грудня. При цьому від простих громадян не відстає й уряд: офіційний Пекін вже заявив про намір збільшити золотий фонд Китаю з 600 до 4000 тонн. Робиться це для підтримки національної валюти, яка вже не може спиратися на обесцінений долар.

США нам не допоможуть. Прибутковість інвестування у 2009-му буде напряму залежатиме від того, чи зможуть США досить добре дати собі раду з фінансовою кризою. Ефективність економічної політики Барака ОБАМИ без перебільшення вплине на інвестування в усьому світі.

Потрібно відзначити, що на даний момент кошти від Білого дому для вирішення кризових проблем не дають економіці потрібного ефекту. Не впоравшись з поглинанням банку Wachovia, що луснув, йде до дна фінансовий гігант Citibank. Незважаючи на виділення фінансової допомоги, керівництво іншого гіганта – GM – говорить про можливість банкрутства. На межі краху найбільші авіаперевізники і найбільша страхова компанія АIG. На жаль, досвід показує, що занадто "великих і серйозних компаній" для банкрутства не буває.

Подальші ланцюгові банкрутства світових промислових та фінансових гігантів приведуть до повного паралічу інвестиційного бізнесу. Вкладати в бізнес буде дуже ризиковано, тому увага інвесторів перекинеться на сировину та дорогоцінні метали. У золота в цьому світі з'являються цілком конкретні підстави для серйозного зростання. Тепер гривню котра падає варто конвертувати не в валюту, а в дорогоцінний метал. У довгостроковій перспективі це виявиться надійніше, адже долар буде дешевшати на тлі інфляції, яка вибухне в США в наступному році.

Антикризова друкована версія . Для того, щоб впоратися з наслідками кризи, світові уряди, схоже, скоординовано вирішили обезцінити свої валюти. Викуповуючи проблемні активи, випускаючи нові порції держоблігацій, вони неодмінно включають друкарський верстат, щоб наповнити ринок все новими й новими грошима.

По суті, це нічим не підтверджені гроші, які породжують інфляцію. Готуючись до показників інфляції наступного року, европейські уряди вже вийшли з Маастріхтського договору, який встановлював 3%-ву норму інфляції для Єврозони.

Іншими словами, порятунок національних економік виявився важливішим порятунку міжнародної економіки. Коли протягом останніх років провідні футбольні клуби перепродавали один одному гравців за десятки мільйонів доларів, в наші голови мимоволі закрадивалась думку про реальну вартість "зелених" купюр у власній кишені. Криза, схоже, поставить багато світових валют на місце, однак навіть у таких непростих умовах врятувати заощадження цілком реально. Адже на відміну від надрукованих банкнот, золото – це реальні гроші, цінність яких перевірена століттями.

Автор: Андрій ЛЮЛЬКО
Джерело: Дєло
Переклад: Михайло ТЕРЕЩЕНКО, www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі