друкувати


Карткове кредитування може зникнути

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-30 12:30:53

Викликана фінансовою кризою паніка населення мала фатальні наслідки для карткового ринку. Зіткнувшись з ресурсними проблемами, банки не тільки зупинили видачу нових кредитних карт, які на початку року були двигуном емісії, але й почали зниження лімітів за діючими кредитками. Одночасно вони взялися за підвищення тарифів за всіма типами карток і впровадження новацій, спрямованих на повернення коштів населення на карткові рахунки.

Коли пластик є актуальним. Осінній відтік депозитів з банківської системи відгукнувся і картковому ринку. "Масове спустошення карткових рахунків почалося ще восени і триває до сих пір. З рахунків вигрібають чи не всі кошти", – зазначила керівник управління платіжних карт великого банку. За оцінками експертів, до середини грудня залишки на зарплатних картах із звичайних 20-30% скоротилися до 5-10% надходжень на карту. При цьому українці стали активніше, ніж коли б то не було, користуватися кредитними можливостями пластику: вибірка лімітів за класичним кредіткам зросла з 30 до 60% лімітів, за овердрафтом за зарплатними картками – з 50 до 100% ліміту.

Головне якість, а не кількість. Збільшення обсягів карткових операцій не було супутником зростання кількості нових карт. За оцінками фахівців, загальний обсяг карткової емісії за вересень-листопад підвищився лише на 15-20%, у той час як за аналогічний період 2007 року – майже на 40%. "Починаючи з вересня обсяги емісії забезпечували зарплатні проекти, які перекладали на обслуговування з однієї фінустанови в іншу", – пояснила ситуацію начальник управління розробки та розвитку карткових продуктів VAB Банку Олена СОБОЛЄВА-ТЕРЕЩЕНКО. З великим небажанням фінустанови останнім часом випускали кредитні картки. За різними оцінками, середньомісячні обсяги приросту емісії впали відразу в п'ять-шість разів. "Багато з банків просто відмовилися від емісії кредіток. Ті ж, хто залишився на ринку, а таких не більше п'яти-семи, серйозно посилили умови їх видачі", – зазначила керівник проекту відділу карткового бізнесу OTP Bank Катерина АРШІННІКОВА. Як правило, шанс отримати нову кредитку мали лише старі клієнти фінустанов, яким нерідко потрібно надати забезпечення – наприклад, депозит в банку або нерухомість.

Як криза вплинула на картодержателей . Не продаючи нові кредитні картки, фінустанови у листопаді-грудні активно погіршували умови для діючих власників. "Середнє зниження кредитних лімітів склало 30-60%, хоча деякі банки доходили до крайності – обнуляли ліміти клієнтам, які не встигли ними скористатися", – розповів заступник директора департаменту підтримки розвитку роздрібного бізнесу БГ Банку Дмитро АСТАФУРОВ. Розміри овердрафтів за зарплатними картками до середини грудня зменшили з чотирьох-п'яти зарплат до однієї-двох. Разом зі зниженням обсягів виросли і кредитні розцінки – відразу на 5-8% річних (до 35-43%).

Одночасно фінустанови переглянули і свої тарифи за всіма картковими продуктами. "Якщо раніше картки класу VISA Electron і Maestro оформлялись безкоштовно, то зараз за їх випуск і обслуговування почали вводити невелику плату. За VISA Classic і MasterCard деякі банки вже беруть по 100-150 грн., А не 30-50 грн., Як раніше . На 50-80% у порівнянні з початком року подорожчали і картки преміум-класу", – повідомив пан АСТАФУРОВ. Накрутили фінансисти і так звані конвертаційні комісії: при розрахунку гривневими картами за кордоном (і навпаки – валютними у нас) сьогодні стягується не 1-2% суми платежу, як раніше, а 3-5%. При цьому щоб знизити відтік грошей з карткових рахунків, банкіри стали проводити спеціальні акції та активно підвищувати ставки: з 1-3% річних вони зросли до 3-5%.

"Ми, наприклад, намагаємося затримати гроші клієнта, пропонуючи збільшення відсотків, якщо залишок на рахунку перевищить 50 тис грн", – розповіли в одному з великих банків.

Що буде далі? Перші результати акцій фінансисти очікують вже до кінця грудня. За попередніми оцінками, підвищення ставок дозволить наростити залишки на карткових рахунках до 10-15% надходжень. Більш скромні прогнози банкіри роблять стосовно інших показників. Очікується, що за результатами 2008 року загальний приріст карткової емісії не перевищить 32-33%. Для порівняння: у 2007 році він склав 38%. В першу чергу це пояснюється згортанням випуску кредиток.

"Про значне збільшення обсягу випуску кредитних карток не буде мови і в 2009 році. Ми, наприклад, плануємо на майбутній рік приріст емісії дебетних карт у 150 тис штук, кредитних ж – лише у межах 5-6 тис. Думаю, що інші великі фінустанови покажуть аналогічні результати", – розповіла заступник голови правління ПУМБ Олександра ВОРОПАЄВА.

Експерти вважають, що головною проблемою для карткового ринку у 2009 році стане погашення карткових кредитів. За станом на середину грудня, за оцінками фахівців, частка проблемки в цьому сегменті була вкрай незначною.

"У разі посилення кризи банки не тільки припинять карткове кредитування, але й зіткнуться з погіршенням фінансового стану клієнтів. Думаю, у багатьох виникнуть проблеми зі зростанням прострочення і погіршенням якості кредитного портфеля за картками", – наголосила Катерина АРШІННІКОВА. При перших проявах кредитних неплатежів фінансисти обіцяють накрутити штрафні санкції та пені для клієнтів.

Автор: Антон ОДАРЮК
Джерело: Деловая Столица
Переклад: Михайло ТЕРЕЩЕНКО, www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі