друкувати


Porsche заробила на Volkswagen під час кризи

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-29 07:24:08

У листопаді, коли найбільші у світі автомобілебудівні компанії страждали від падіння продажів і готувалися до закриття заводів задовго до Різдва, генеральний директор Porsche Венделін ВІДЕКІНГ (Wendelin WIEDEKING) оголосив, що прибутку компанії перевищили її доходи.

В момент, коли европейські компанії попереджали про падіння прибутку, а автоконцерни з Детройта просили допомоги на Капітолійском пагорбі, Porsche показала 8,57 млрд евро прибутку у фінансовому році, що завершився, що на 46% більше, ніж роком раніше. Це яскравий приклад того, що в період кризи, що охопила глобальний автопром, найприбутковіші гравці галузі в році, що минає, заробили великі гроші, торгуючи акціями Volkswagen, а не продаючи автомобілі.

Рік, що минає, був найгіршим для автопрому з початку 1990-х років, ударивши в рівній мірі по німецьким виробникам автомобілів вищого класу та японським лідерам масового ринку, поставивши існування "детройтскої трійки" під загрозу. У ситуації, коли більшість великих гравців в галузі з працею зводили кінці з кінцями або несли збитки, багато невдах і нелегко назвати "переможців". Однак деякі компанії автопрому справляються з бурею краще, ніж інші.

Серед виробників, чия продукція орієнтована на конкретні ніші, британський виробник спортивних автомобілів, компанія Lotus, показав у році, що завершився фінансовому році прибуток в 2 млн фунтів стерлінгів без урахування нових розробок, в основному за рахунок росту свого підрозділу Lotus Engineering, що спеціалізується на технологічному консалтингу. Як і Porsche, компанія заробляє не на тому, що виробляє та продає автомобілі.

Однак деякі компанії, як і раніше, заробляють традиційними способами, наприклад, Audi. У листопаді компанія показала зростання глобальних продажів на 0,4%, хоча місяць був катастрофічним для галузі. Зростання забезпечила нова молодіжна модельна лінійка, що отримала гарні відгуки.

Автор: Соломон ЛІБЕРМАН, www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі