друкувати


Українці й далі будуть їсти ковбасу без м’яса

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-29 06:22:34

Імпорт тваринницької продукції б’є рекорди. Часто це дешева, низької якості сировина, з якої виготовляють ковбаси. За січень–жовтень 2008-го Україна імпортувала м’яса та харчових субпродуктів майже на $711 млн. Це приблизно уп’ятеро більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Водночас Мінекономіки пропонує Кабінету Міністрів скасувати норму урядової постанови, якою передбачено запровадження із 1 січня 2009 року нових стандартів ковбаси. Вони жорстко регламентували б уміст м’яса в ній. Тож не дивно, що виробники готової продукції намагаються за будь-яку ціну відтермінувати запровадження цих норм — щоб продовжувати годувати споживачів ковбасою з рослинними інгредієнтами, смаковими добавками тощо. Мінекономіки ж каже про "забезпечення державної підтримки вітчизняних виробників продукції тваринництва в умовах кризової ситуації". Отож право українців знати, що вони їдять, залишатиметься на папері. Причому Мінекономіки пропонує скасувати термін запровадження нових стандартів — а не перенести, приміром, на рік.

Тож, навіть купуючи ковбаси з традиційними назвами "Московська", "Сервелат", "Лікарська", не завжди слід довіряти написаному. Ніхто не гарантує, що вони не містять сої або подрібнених нутрощів чи шкірок тварин. Бізнес переймається лише власними прибутками, а не здоров’ям людей. А держава, отже, турбується про бізнес.

Ситуація у вітчизняному тваринництві також вказує на те, що українці ще довго їстимуть ковбасу без м’яса. 2009-го очікується подальше скорочення поголів’я великої рогатої худоби. За прогнозами, несуттєве — далі, напевне, зменшувати нікуди. Проте відгодівля худоби залишається збитковою справою. При тому, що корми нині дешеві — їх нинішнього сприятливого сільськогосподарського року заготували вдосталь — і можна було б очікувати зниження собівартості виробництва м’яса. Але на заваді стала посилена кризою низька платоспроможність населення. Люди не готові платити за яловичину більше, ніж за свинину. Тому навіть на великих тваринницьких фермах переглядають плани.

Невесела й нинішня перспектива для споживачів. Упродовж листопада закупівельні ціни на яловичину в Україні від сільгоспвиробників впали майже на 20%. За кілограм живої ваги прийнятого на забій бичка у грудні пропонували максимум 10 грн, корови — не більше 8. Хоча наприкінці жовтня господарникам на м’ясокомбінатах за кожен реалізований кілограм великої рогатої худоби давали принаймні на 2 грн більше. Здавалося б, таке подешевшання сировини мало б зменшити ціни на м’ясопродукти у крамницях. Та виробники ковбас і торговці робити це — тим більше напередодні свят — не поспішають. Міністерство економіки побачило у листопаді "зниження цін на м’ясо та м’ясопродукти на 0,9%", але пересічному споживачеві від цього користі мало. Виробники шинок і сосисок економлять тепер 3–4 грн на кілограмі м’яса як сировини, але це лише на 30–40 копійок здешевлює готову продукцію. Хоча ковбаси, рулети та інше майже ніколи не роблять із суцільного м’яса.

Автор: Валерій ДРУЖЕНКО
Джерело: Газета.ua
Обговорити на форумі