друкувати


Експерт: говорити про збереження ставки за транзит газу передчасно

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-29 05:53:22

Україна могла б погасити борги за допомогою послуг за транспортування газу. Такою є одна з пропозицій "Газпрому". Пропонується розплатитися авансом, зберігаючи нинішню транзитну ставку. Експерти в Україні проти.

На думку директора енергетичних програм центру "Номос" Михайла Гончара, така пропозиція Україні не вигідна. Говорити про збереження теперішньої ставки транзиту російського газу до Європи українською територією до узгодження ціни газу передчасно, сказав в інтерв’ю "Німецькій хвилі" директор енергетичних програм центру "Номос" Михайло Гончар. За його словами, в разі призначення ринкової ціни на газ, має бути встановлений і європейський тариф його транзиту.

Ціна на блакитне паливо, вважає експерт, досі не визначена не з вини України: "Відсутність ціни сьогодні пов’язана з провалом газпромівської політики в Центральній Азії. Вони не мають ціни на газ з боку Туркменістану. І відповідно - нічого не можуть запропонувати українській стороні".

Суперечки навколо українських газових боргів, на думку експерта, тривають через оприлюднення Газпромом, Нафтогазом України та Росукренерго лише частини правди. Зокрема, Гончар назвав абсурдними вимоги погасити борг за грудень ще до завершення цього місяця.

Автор: Олександр САВИЦЬКИЙ
Джерело: НІМЕЦЬКА ХВИЛЯ
Обговорити на форумі