друкувати


Як вижити українській пресі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-29 04:13:54

Відбувся черговий пленум обласної організації Національної спілки журналістів України. Обговорено питання про передкризові тенденції в жуналістиці Прикарпаття.

З доповіддю виступив голова ОО НСЖУ Василь Назарчук. Йшлося про виживання ЗМІ в умовах фінансово-економічної кризи, яка зачепила кожну редакцію обласних і міськрайонних газет, телебачення і радіомовлення. Подорожчав папір, зросли тарифи на доставку періодичних видань, а відтак — і передплатні ціни. В результаті — падіння тарифів, скорочення штатів, урізання соціальних виплат. В обласному центрі вже припинили існування декілька газет, засновниками яких були різні комерційні структури. Така доля чекає й деякі інші часописи.

Сьогодні доходи від передплати комунальних видань не покривають видатків редакцій. Зароблених грошей не вистачає, щоб купити папір, розрахуватися з друкарнею. Надія на співзасновників — органи влади і місцевого самоврядування. У бюджетах, які формуються у ці дні необхідно передбачити кошти на підтримку преси, електронних ЗМІ. Вони не лише не повинні бути меншими, ніж у році, що минає, а й враховувати різке зростання витрат на випуск газет. Учасники пленуму порушували питання реформування комунальних ЗМІ.

Цей процес безпідставно затягується з вини Кабінету Міністрів і Верховної Ради України. Чиновники не прислухаються до думки журналістів, а керівництво НСЖУ не проявляє необхідної наполегливості у вирішенні цієї проблеми. Йдеться насамперед про передачу редакційним колективам приміщень і майна, збереження соціальних гарантій журналістам. Дальше затягування реформування ЗМІ не на користь ні пресі, ні державі, ні суспільству. І це мають усвідомити всі. Пленум затвердив заходи щодо підготовки до 50-річчя створення Спілки журналістів України, яке відзначатиметься у квітні 2009 року.

Обговорено також інші питання з життя обласної організації НСЖУ.

Джерело: Галичина
Обговорити на форумі