друкувати


Валерій ЧАЛИЙ: Росії потрібен "зовнішній ворог"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-29 12:21:39

Днями до Москви відправиться українська парламентська делегація на чолі зі спікером Володимиром ЛИТВИНОМ. Депутати мають намір зустрітися з колегами з Держдуми РФ, щоб обговорити можливості поліпшення україно-російських відносин. Експерти вважають, що це неможливо зробити без участі президентів двох держав. Вони відзначають, що наступного року ситуація може навіть погіршає.

Заступник генерального директора-директор міжнародних програм Центру РАЗУМКОВА Валерій ЧАЛИЙ (на фото) дотримується думки, що українська ініціатива може бути ефективною лише в тому випадку, якщо буде зустрічний рух з російського боку. "Йдеться про конкурентності політичних проектів розвитку, адже Україна для багатьох країн СНД стала прикладом іншої, ніж російська, моделі державного будівництва. Питання про те, наскільки успішним буде цей проект, прямо впливає на внутрішню політичну ситуацію в Росії", – пояснив він.

Пан ЧАЛИЙ відзначає, що в такому контексті економічне співробітництво між державами неминуче пов’язане з політичними конфліктами. "Звичайно, це питання можна зняти з порядку денного тільки особистими контактами лідерів, але окрім складних міжособистісних відносин тут грає роль небажання ЮЩЕНКА приймати російську позицію щодо тісної інтеграції у рамках СНД", – пояснює Валерій ЧАЛИЙ.

За його словами, відношення президента до стратегії розвитку України не зміниться, але у 2009 році на ситуацію впливатиме початок передвиборної кампанії в Україні: всі кандидати зроблять акцент на нормалізації відносин з Росією. Пан ЧАЛИЙ сумнівається в тому, що російська сторона почне підігравати українським політикам на шкоду своїм інтересам. Тим більше що в умовах економічної кризи державі потрібний умовний "зовнішній ворог".

Автор: Михайло ТЕРЕЩЕНКО, www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі