друкувати


Провісники снігових лавин

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-27 10:32:35

— Цей Новий рік, — почув від Володимира Фриговича, виконувача обов’язків начальника обласного центру з метеорології, — я знову зустріну на сніголавинній станції "Пожижевська". Повинен бути з тими, хто в новорічну ніч нестиме в нелегких умовах, на висоті 1451 м над рівнем моря, свою трудову вахту — і звичну для них, і водночас дуже відповідальну через особливість моменту. На межі двох років увесь світ святкуватиме, а вони збиратимуть і передаватимуть на "велику землю" метеорологічні дані. Така інформація конче необхідна Укргідрометцентрові, нашому, Львівському та Чернівецькому обласним гідрометцентрам, аби оперативно формувати прогнози погоди для низки галузей народного господарства, для населення. Аби застерегти людей, органи влади від паводків на гірських ріках, а в цю холодну пору — коли і де на любителів відпочинку в зимових Карпатах можуть чатувати снігові лавини...

Рік тому Володимир Васильович провів новорічну ніч на самій вершині Говерли. На її схил вирушив для перевірки радіозв’язку. Адже тут, як і на схилах гір Брескул та Пожижевська, встановлено снігомірні рейки, до яких навідуються працівники станції для спостереження за висотою та іншими параметрами снігового покриву. Зустрів і познайомився з групою столичних туристів, котрих покликала сюди не тільки романтика, а й духовна місія — несли на найвищу в Україні гору Вифлеємський вогонь. Приєднався до них. Піднялися на Говерлу (до речі, підкорив її вперше В. Фригович ще п’ятикласником) і звідти зачудовано спостерігали за барвистими розсипами феєрверків, що раз по раз спалахували внизу, на спортбазі "Заросляк". А потім нарубали бруси злежаного снігу, збудували із них "стіни", всередині поставили намет. Рівно опівночі випили принесеного із собою киянами в термосах гарячого чаю з коньяком — і там же, в наметі, й заночували. Звісно, Володимир Васильович завчасно повідомив по радіозв’язку про цей свій намір, щоб на "Пожижевській" не переживали, чому він не повернувся вчасно.

А 31 грудня 2008-го чергуватимуть на станції Олег Кочержук та Іван Лащук. Звичайно ж, запустять дизель-генератор (опалюють приміщення станції вугіллям, дровами) і ввімкнуть телевізор, аби опівночі разом з усією країною, зі своїми рідними і близькими, котрі в цей час там, унизу, в затишних оселях наповнюватимуть келихи іскристим шампанським, зустріти новий 2009 рік. Але святкова телепрограма — це ненадовго. Через кожні три години техніки-метеорологи виходитимуть із теплого приміщення в ніч, у зимову стужу і за допомогою встановлених на метеомайданчику приладів замірюватимуть температуру й вологість повітря, швидкість вітру, обсяг опадів.

Будні працівників "Пожижевської" та Карпатської селестокової станції в Яремчі, де приймають зі сніголавинної станції метеорологічну інформацію і передають далі вже через комп’ютерний зв’язок, напрочуд цікаві. Про ці будні метеорологів, гідрологів, гляціологів (спеціалістів зі снігових лавин) ми ще розповімо читачам "Галичини". А наразі побажаймо життєвих удач і здоров’я тим, хто і в новорічну ніч ретельно виконуватиме свою роботу, аби ми з вами мали якомога достовірніший прогноз погоди на день прийдешній.

Автор: Іван ГАВРИЛОВИЧ
Джерело: Галичина
Обговорити на форумі