друкувати


Скільки коштує коаліція?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-26 03:39:18

Відчувши віяння часу ті, хто не приєднався зможуть виторгувати для себе непогані преференції.

Нове парламентська більшість розворушила політичне болото. Ця подія практично завершила розвал НУНС, залишивши Віктора ЮЩЕНКА напередодні передвиборної кампанії без підтримки потужної політсили. А в перспективі може посилити хитання у лавах "регіоналів". Однак найцікавіші події обіцяють розгорнутися під час роботи над Бюджетом наступного року. Голосів коаліціянтів явно недостатньо для того, щоб прийняти цей документ без оглядки на опозицію і, тим більше, на Президента. Тим, хто підставить їм плече, світять теплі місця у виконавчій владі та апетитні шматки бюджетного пирога.

Розбите корито Президента. За великим рахунком існування нової коаліції – питання спірне. При необхідних 226 депутатів у неї увійшли всього 212 (155 - від фракції БЮТ, 37 - від НУНС і 20 - від блоку Литвина). Тим не менш парламентська більшість має вагомі аргументи на користь своєї легітимності, головний з яких – вересневий вердикт Конституційного суду, який розтолкував, що таке коаліція. "Це рішення дискусійне і неоднозначне, але воно говорить про те, що якщо за входження в коаліцію в кожній із фракцій голосує просте більшість, то інші депутати, навіть якщо вони не голосували за дане рішення, автоматично опиняються в її складі. Таким чином, я стверджую, в коаліції, створеної у Верховній Раді, є 247 народних депутатів. І нехай Конституційний суд доведе протилежне", – повідомив нашоукраїнець Роман КНЯЗЕВИЧ. Рятівником коаліції виступив один із ключових діячів Української народної партії Ярослав ДЖОРДЖИК. Саме його голос переважив вагу в НУНС на користь входження фракції у новостворену більшість, хоча УНП і її лідер Юрій КОСТЕНКО до останнього моменту залишалися ярими прихильниками Віктора ЮЩЕНКА.

Створення коаліції трьох призвело до кардинального переформатування НУНС. Опоненти глави держави, що активно дрейфуюють у сторону БЮТ і до останнього часу перебували у меншості, зайняли у фракції домінуючі позиції. "Більше фракція не буде знаходитися під ковпаком Банкової", – радісно заявив з парламентської трибуни заступник голови фракції НУНС Борис ТАРАСЮК, який поставив підпис від імені своїх соратників під коаліційною угодою. Решту ж у пропрезидентському таборі лідер НУНС В'ячеслав КИРИЛЕНКО та його заступник Роман ЗВАРИЧ подали у відставку. "Я не хочу бути головою фракції, в якій є меншістю. Будь-яка угода з Юлією ТИМОШЕНКО коштує дешевше, ніж папір, на якій воно пишеться", – гримнув наостанок дверима пан КИРИЛЕНКО. Однак жест Романа Михайловича і В'ячеслава Анатолійовича грає не на користь глави держави: сьогодні Віктор ЮЩЕНКО фактично втратив вплив на партію, а тому завдання номер один для нього – призначення нового керівника НУНС. За інформацією, на цей пост пророкують Олександра ТРЕТЬЯКОВА або Миколи МАРТИНЕНКО. Обидва – з "старого" табору Президента, однак вони не є ярими супротивниками Юлії Володимирівни.

У поступової втрати впливу на НУНС Віктор Андрійович повинен звинувачувати тільки себе. Із самого початку "нашоукраїнці", котрі погодилися увійти в коаліцію, мали намір покинути партію самі. Однак висловлювання Президента України Віктора ЮЩЕНКА, що сполучає президентську посаду з постом голови Нашої України, про намір вигнати з її рядів і позбавити депутатських мандатів "зрадників", відкоригували їх плани. Тепер вони постараються, щоб на майбутньому з'їзді було прийнято заяву із засудженням політики Глави держави, котрий противиться подолання політичної кризи, що продемонструє остаточну втрату його впливу на власну партію і ще більше дискредитує в очах громадськості.

Одночасно Віктор Андрійович може позбутися останніх своїх кадрів в уряді. Подейкують, що Володимир ЛИТВИН не наполягає на отриманні міністерських портфелів – занадто непосильне і ризикована ця відповідальність в умовах кризи. Його цілком влаштують "другорядні" посади для своїх людей. Так, минулого тижня в крісло генерального директора Укрзалізниці сів литвинівець Михайло КОСТЮК, а посаду голови Держкомітету з матеріального резерву отримав прихильник г-на Литвина Сергій ГАНЖА.

Джерело у НУНС стверджує, що сьогодні переговори з Юлією ТИМОШЕНКО про долю міністерських портфелів ведуть новоявлені лідери фракції. Вони мають намір відкликати кількох членів уряду, що пройшли за квотою партії, зокрема, Міністра освіти Івана ВАКАРЧУКА, культури і туризму – Василя ВОВКУНА, а також Першого Віце-Прем'єра Івана ВАСЮНИКА. Формально ці люди – представники НУНС, але якщо говорити більш точно – ставленики Президента, а коаліціянти з НУНС бажають бачити в уряді своїх однодумців. Однак діючі міністри не збираються залишати свої пости, обіцяючи виправдати довіру Юлії Володимирівни. Так що поза залежності від того, відбудуться чи в Кабміні кадрові ротації, Віктор ЮЩЕНКО залишиться без своїх міністрів.

Дорогі попутчики. Пріоритетом переможців політичної кризи є забезпечення стабільної та продуктивної роботи парламенту. 212 власних штиків занадто мало, щоб приймати закони, а тому відсутні голоси доведеться шукати в таборі тих, хто не приєдналися до коаліції фракцій. Це питання стає особливо актуальним у майбутньому голосуванні за фінансову кошторис країни на майбутній рік. Своє плече за традицією можуть підставити комуністи. Активно споглядають народні маси на акціях протесту, вони, тим не менш, не проти при нагоді підтримати і ненависних їм олігархів, звичайно, не за красиві очі. Не виключено, що Юлії ТИМОШЕНКО доведеться розширити число прихильників марксистсько-лєнінських ідеалів у виконавчій владі (у липні комуніст Микола Тимошенко призначений головою Держкомлісгоспу). Які ще посади вони мають намір запросити і на яких бюджетних нормах будуть наполягати в обмін на свої голоси, комуністи поки не визначилися. Однак Юлії Володимирівні, очевидно, доведеться задовольнити їхні амбіції. 27 голосів членів КПУ достатньо, щоб без проблем взяти бюджетний закон. Однак коаліціантам бажано підстрахуватися і на випадок можливого президентського вето на документ. Глашатай планів глави держави - Віктор БАЛОГА – вже заявив, що Віктор ЮЩЕНКО не підпише бюджет-2009, якщо в ньому не будуть передбачені кошти на проведення дострокових парламентських виборів. Грошей же на це Прем'єр давати не збирається. Подолати вето на бюджетний закон можна лише в тому випадку, якщо коаліція знайде ще не менш 61 голоси депутатів, що їй співчуватимуть (ця процедура передбачає підтримку 300 народних обранців). Шукати будуть не тільки в таборі пропрезидентської НУНС, але й у таборі "регіоналів". Гарну службу в цій справі може зіслужити Сергій КЛЮЄВ, у свій час активно ратував за союз БЮТ та ПР. Підтримка частини "регіоналів" теж може влетіти в копієчку – ті явно необхідно передбачити бюджетну підтримку ключових для лідерів партії галузей. Втім, реалісти вважають, що потрібної кількості голосів коаліції і в цьому випадку не зібрати. І якщо Президент піде на принцип, більшості доведеться розгорнути звичну риторику пошуку ворога народу, що застопорив прийняття важливого для країни документа. Як показує практика, така тактика змушує чутливого главу держави рано чи пізно здатися.

Автор: Марія ОСИПЧУК
Джерело: Деловая столица
Переклад: Петро ВОЛЯ, www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі