друкувати


Заяви про кінець епохи дешевого газу нагадують анекдот

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-26 02:53:37

Ера дешевого газу завершується, попередив у вівторок російський прем’єр-міністр Владімір ПУТІН, запропонувавши розмістити в російському Санкт-Петербурзі штаб-квартиру нової Організації країн-експортерів газу. Заяви про кінець епохи дешевого газу нагадують мені анекдот: ринок, всі торгують яблуками по 20 руб/кг, а один мужик продає такі ж, але по 100 руб/кг. На запитання "чому?" відповідає: "Дуже потрібні гроші".

"Газовий ОПЕК" мало може вплинути на ціни. Іран, попри перше місце за покладами, практично не експортує газ. Катар торгує зрідженим газом в умовах жорсткої конкуренції: його місце із задоволенням займуть Лівія, Алжир, Туркменістан. У Газпрому є контрактні зобов’язання на 10-30 років уперед. Розмови про дорогий газ або про небезпеку нових перебоїв постачань газу через Україну – це інструменти психологічного тиску на ринок.

Посилання на те, що витрати на розвідку, видобування і транспортування продукту неминуче підвищуються, з якихось специфічних причин стосуються лише Газпрому. І явно не через природні умови: Новатек і Лукойл добувають газ в тих самих умовах, але собівартість видобування у них нижча, а витрати ростуть повільніше, ніж у Газпрому. Повільніше ростуть витрати і в норвезької StatoilHydro, яка видобуває газ у Північному морі. Єдине пояснення: Газпром за все переплачує.

Автор: Михаил КОРЧЕМКИН, керуючий директор East European Gas Analysis
Назва оригіналу: Заявления о конце эпохи дешевого газа напоминают мне анекдот
Джерело: Ведомости
Переклав Орест ДРУЛЬ, Західна аналітична група
Обговорити на форумі