друкувати


Кінець казки про бензин

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-26 11:08:16

Початок зими приніс вітчизняним автомобілістам одразу дві новини.

Погана: безумна девальвація національної валюти зупинила стрімке зниження цін на нафтопродукти.

Друга погана: якщо курс національної валюти дещо стабілізувався, то пальне почне дорожчати. Перші ознаки такої динаміки були відзначені в середині грудня.

Протягом останніх двох місяців літр найбільш популярного в країні бензину А-95 щотижня дешевшав на 5-20 коп. Але середина грудня поставила все з ніг на голову: за тиждень ціни підвищилися на 1,5% – до 4,67 грн/л. Ці цифри відповідають розрахункам секретаріату Експертно-аналітичної групи з питань функціонування ринку нафти і нафтопродуктів, який щодекадно публікує свій прогноз роздрібних цін. У той же час ця тенденція повністю суперечить світовим котируванням на нафту. Так, на початку листопада нафтовики закуповували чорне золото з поставками на початок грудня в середньому по $56/барель. А в середині листопада вони купували нафту з постачанням на середину грудня вже по $50/барель.

Останній раз аналогічна вартість чорного золота була зафіксована в лютому 2005 року, Що цікаво, у той період літр 95-го коштував в Україні більш ніж на 35% дешевше, ніж зараз – близько 2,9 грн. На перший погляд, такі розрахунки можуть служити прямим свідченням того, що зараз у нафтових магнатів немає ніяких підстав для того, щоб заморозити зниження цін на нафтопродукти. Але надзвукові темпи та розміри девальвації гривні докорінно змінюють ситуацію.

Вартість пального та курси валют в Україні пов'язані між собою зовсім об'єктивно. За 11 місяців поточного року (у порівнянні з аналогічним періодом 2007 року) поставки імпортних нафтопродуктів в Україну зросли майже на 100% – до 2,04 млн т бензину і до 3,01 млн т дизельного палива. При цьому на 25% скоротилося виробництво палива всередині країни – до 2,9 млн т бензину і 3,4 млн т солярки. Де-факто це означає, що 50% реалізованих в Україні нафтопродуктів закуповуються за валюту, що, у свою чергу, набувається імпортерами у нашій же країні за стрімко подешевілу гривню. При цьому не варто забувати про те, що близько 80% вітчизняного пального виробляється з російської нафти Urals, яка також закуповується за ВКВ, придбану на міжбанку. Тому безпрецедентний обвал українських грошей просто нівелював падіння цін на нафту і паливо, що завозилось в Україну.

Експерти погоджуються з таким висновком, але при цьому говорять про те, що навіть настільки значна девальвація гривні не мала суттєвого впливу більшість учасників ринку. "Торгувати імпортними нафтопродуктами в Україні за нинішніми цінами прибутково. У першу чергу це пов'язано з тим, що за останні півроку пальне, що надходило до України, подешевшало приблизно на 70-80% (що приблизно адекватно девальвації гривні. – ДС)", – повідомив ДС заступник директора НТЦ Психея Геннадій РЯБЦЕВ . За його словами, якщо в подальшому вона продовжить девальвацію, а вартість імпортного продукту стабілізується, то вже незабаром цілком може відбутися перерозподіл часток ринку між його учасниками.

За таких умов компанії, що реалізують в Україні імпортне паливо (наприклад, Галнафтогаз або Західна нафтова група), як мінімум не зможуть дозволити собі у подальшому знижувати ціни. І, як наслідок, будуть "видавлені" з ринку конкурентами (наприклад ТНК-ВР або Лукойлом), економіка яких дозволяє піти на такі заходи з метою нарощування обсягів продажу.

По ідеї, конкуренція між учасниками, що все більш загострюється між учасниками ринку повинно було б зіграти на руку споживачеві. Адже на ринку нафтопродуктів досить конкурентів і компанія, котра вирішила підвищувати ціни, тут же може втратити клієнтів. Але схоже, що вітчизняні нафтовики знайшли вихід із ситуації, що склалася: в один день (19 грудня) практично на всіх заправках України 95-й подорожчав на 1,5% – до 4,67 грн/л. Якщо врахувати, що в цей же день Експертно-аналітична група, про яку ми згадували вище, заявила про намір змінити алгоритм розрахунку рекомендованих цін на світлі нафтопродукти (прив'язавши його до курсу гривні по відношенню до долара), то подальша девальвація буде неминуче провокувати подорожчання пального.

Автор: Дмітрій РЯСНОЙ
Джерело: Деловая сталица
Переклад: Михайло ТЕРЕЩЕНКО, www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі