друкувати


Валютні кредити залишилися в минулому

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-26 10:55:58

Для зміцнення гривні НБУ вимагає від банків продавати йому "зайві" долари. Крім того, встановлюється 100% резервування валютних кредитів. Незважаючи на такі заходи, експерти сумніваються у здатності регулятора стабільно утримувати курс гривні.

НБУ – починай спочатку. З 22 грудня вступає в силу постанова № 435 Національного банку України, яким регулятор посилює правила торгівлі іноземною валютою. Згідно з документом, у банків є дві години на проведення валютних операцій між собою (з 14.00 до 16.00). З 10.00 до 14.00 дозволені операції з небанківськими клієнтами.

Крім того, постанова передбачає, що у випадку перевищення встановленого ліміту валютної позиції банк буде зобов'язаний продати таке перевищення не пізніше наступного банківського дня. "У разі неможливості продати зазначену іноземну валюту клієнтам або іншим банкам банк зобов'язаний продати її НБУ за офіційним курсом", – сказано в документі.

"Таким чином, цими діями регулятор частково повертають ситуацію, яка була до введення прямого міжбанку",– говорить Олександр ЖОЛУДЬ, економіст міжнародного центру перспективних досліджень. – Зобов'язавши комерційні банки продавати надлишок валюти, регулятор, по-перше, прагне зменшити можливість спекуляцій з курсом і, по-друге, збільшити свої золотовалютні резерви".

У свою чергу, банкіри розцінюють такий крок НБУ як його провал в управлінні курсоутворенням за допомогою інтервенцій. "Регулятор в останні місяці лічені рази виходив на міжбанк з пропозицією валюти. Прагнучи зберегти свої золотовалютні резерви, як того вимагає Міжнародний валютний фонд, Нацбанк відпустив гривню, але не зміг утримати більш-менш прийнятний курс національної валюти",– говорить заступник голови правління одного з банків. За його словами, тепер НБУ намагається повернути ситуацію назад і якимось чином загальмувати подальше падіння гривні. Але такі заходи не принесуть очікуваного ефекту, упевнений банкір. З ним погоджується і ЖОЛУДЬ. "Постанова № 435 практично не вплине на ситуацію з валютним курсом", – стверджує експерт.

Кредити тільки в гривні. Ще одним крок Нацбанку, який активно обговорюється в ЗМІ, є можливе підвищення до 50-100% коефіцієнта резервування за валютними кредитами для позичальників, які не мають джерел надходження іноземної валюти. Підвищення буде здійснюватися в залежності від категорії кредитної операції та банки зобов'язані резервувати відповідні суми за новими позиками на окремому рахунку в НБУ.

У постанові вказується, що за валютними кредитами для безвалютних позичальників, які будуть взяті після вступу в силу цієї постанови (планується, що воно почне діяти з 28 грудня 2008 року), встановлюються коефіцієнти резервування на рівні для категорії операції "стандартна" – 50%, а за всіма іншими категоріям – 100%.

Раніше відповідні коефіцієнти резервування для таких позичальників були встановлені за категоріями "стандартна" – на рівні 2%; "під контролем" – 10%; "субстандартних" – 40%; "сумнівна" – 80%; "безнадійна" – 100%.

Для тих, хто має джерела надходження валюти, такі коефіцієнти залишаються на рівні – 2%, 7%, 25%, 60% та 100% відповідно.

За кредитними операціями, які були проведені до вступу в силу даного розпорядження НБУ, банки зобов'язані формувати резерв з коефіцієнтами на колишньому рівні. Також вони можуть здійснювати контроль над цільовим використанням наданих кредитів, у відповідності з підписаними договорами.

Такі дії Нацбанку заморозять валютне кредитування, вважають учасники ринку. "Сьогодні деякі банки почали видавати валютні кредити на гроші, отримані у своїх материнських структур із-за кордону. Як правило, у таких позик плаваюча ставка, прив'язана до LIBOR. Переважна більшість кредитів видається на купівлю нових іноземних автомобілів", – розповідає Олександр СЄДИХ, фінансовий директор компанії Простобанк Консалтинг. З вступом у силу цієї постанови банки звернуть видачу таких позик. "Зрозуміло, що українці в будь-якому випадку отримують офіційні зарплати у гривнях, тому практично стовідсоткове резервування таких кредитів означає лише одне – ми змушені будемо припинити кредитування населення в іноземній валюті", – заявляє заступник голови правління одного з банків, що побажав залишитися невідомим.

Автор: Сєргєй МІХАЙЛЄВСКІЙ
Джерело: "Сєйчас"
Обговорити на форумі