друкувати


Колядці Тиха ніч, свята ніч виповнилося 190 років

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-26 10:43:05

190 років тому на різдвяному богослужінні в церкві святого Миколи в Оберндорфі біля Зальцбурґа уперше було виконано Stille Nacht, або Тиха ніч, свята ніч.

Начебто виникненням найвідомішої колядки ми завдячуємо мишам, які викликали аварію церковного оргáну, ушкодивши його. Спершу постали слова. У 1816 році їх написав Йозеф МОР [Joseph MOHR], майбутній вікарій парафії святого Миколи в Оберндорфі. Кажуть, що виникненням найвідомішої колядки ми завдячуємо мишам, які викликали аварію церковного оргáну, ушкодивши його. Вікарієві хотілося подарувати прихожанам святкову Службу Божу, отож він попросив органіста Франца Ксавера ҐРУБЕРА [Franz Xaver Gruber] написати музику до його вірша. Перше виконання колядки, названої спершу Різдвяна пісня, відбулося під час різдвяної меси 24 грудня 1818 року. Басову партію співав органіст і автор музики, а супроводжував його вікарій тенором, акомпануючи також на гітарі. Обох митців підтримував дитячий хор. Твір швидко здобув популярність, а в 1822 році дійшов до двору самого імператора Франца І.

Через десять років його заграли під час концерту у Ляйпциґу, а в 1939 році твір уперше було виконано в Нью-Йорку. Колядка стала також улюбленою піснею прусського короля Фрідріха Вільгельма ІV. Перша версія Тихої ночі нараховувала шість строф. Тепер співають скорочену версію, яка складається з першої, другої і шостої строфи. Колядку перекладено понад 300 мов і діалектів. Польський переклад зробив бл. 1830 року Пйотр МАШИНСЬКИЙ [Piotr MASZYŃSKI].

Важко підрахувати кількість виконань популярної колядки. Її співали і знані оперні співаки, і зірки популярної музики, зокрема Елвіс ПРЕСЛІ, Луї АРМСТРОНҐ, Бінґ КРОСБІ чи Френк СІНАТРА [Elvis PRESLEY, Louis ARMSTRONG, Bing CROSBY, Frank SINATRA].

Назва оригіналу: "Cicha noc" ma 190 lat"
Джерело: Dziennik
Переклав: Андрій ПАВЛИШИН
Обговорити на форумі