друкувати


Дилери вичерпали останні можливості утримати авторинок від обвалу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-26 09:57:48

Ринок легкових автомобілів. Готовність продавців авто скидати ціни лише на час відстрочили агонію галузі. Уже в листопаді спад продажів побив усі рекорди, досягнувши 37%. Найбільше втратили грошей дилери, які не захотіли фіксувати ціни на свої машини у гривні. Далі буде ще гірше, адже автомобілі модельного ряду 2009 року стануть недоступними більшості українців. Громадянам котрі стрімко бідніють, але все ще мріють про колесах, доведеться вибирати старі авто, тим більше, що, граючись з прайсами, дилери обвалили ціни і на ринку бувших у вжитку.

Продавці вилетіли з траси. Вітчизняний авторинок знову занесло на повороті. Галузь демонструє найгірші показники, причому з кожним місяцем ситуація буде тільки загострюватися. За даними директора компанії Auto-Consulting Олега ОМЕЛЬНІЦКОГО, в листопаді продажі нових машин ледь перевищили 36 тис. штук, що на 37% менше, ніж за аналогічний період минулого року, і майже на 38% – ніж у жовтні. Дилерів не врятували навіть залишки авто, завезених за старим курсом долара, які активно пропонувалися у якості акційних. Українці почали масово відмовлятися від мрії обзавестися новими колесами. Але більше всього на ринок вплинуло згортання кредитних програм. У листопаді в розстрочку було куплено лише 8% техніки, тоді як у минулі місяці частка кредитних продаж доходила до 60-70%.

І все ж тим, хто був готовий поступитися ціною, довелося падати не так низько, як дилерам з непомірними апетитами. Олег ОМЕЛЬНІЦКІЙ відзначає, що більше всього просіли обсяги реалізації марок, продавці яких закладали у вартість новий курс долара: Mazda, Honda, Suzuki, Mercedes, Lexus. Наприклад, реалізація Honda у листопаді знизилися більш ніж на 60%, Lexus – майже на 45%, Mercedes – на 43%. До кінця листопада деякі дилери одуматися і зафіксували ціни в гривнях. Але з урахуванням обвалу ринку їх це вже навряд чи врятує. У той же час Hyundai та Kia, продавці яких орієнтувалися на старі курси валют, що втратили лише 23 і 18% відповідно. Директор з маркетингу компанії Кіа Моторс Україна Іван ЛУЦІЙ впевнений, що досягти таких результатів вдалося саме за рахунок фіксованого в гривнях доступної ціни і широкої рекламної кампанії про акції.

Порівняно невеликий спад демонструють також Ford (-17%), Geely (-5,8%), Audi (-12%) та інші. Але щедрість дилерів лише відстрочити їх падіння. Вже в грудні, за прогнозами пана ОМЕЛЬНІЦКОГО, продажі впадуть на 50-60%. "У листопаді Східна Україна, яка багато в чому формує тенденції всього авторинку, продемонструвала саме таке зниження обсягів реалізації. Для порівняння: у західних областях негативна динаміка склала лише 25-30%, а у Києві – 36% ", – пояснює експерт.

Старі запаси автомобілів у багатьох салонах вже закінчуються, а нові надходять в країну за космічними цінам: імпортні машини подорожчають як мінімум у 1,5 рази, а вітчизняного складання – на 40-50%. Про підвищення на 40% вартості Hyundai та Kia вже заявила корпорація Богдан. Директор департаменту маркетингу та реклами компанії Торговий дім НІКО Ярослав ВОВК каже, що у них запасів авто за старими цінами вистачить лише до кінця грудня, а з початку 2009 року варто готуватися до суттєвого подорожчання. Додаткову накрутку до вартості іномарок гарантує і можливе введення тимчасової торгівельної надбавки в розмірі 12%, запропонований депутатом Сергієм ТЕРЬОХІНИМ і вже попередньо схвалену парламентарями. Олег ОМЕЛЬНІЦКІЙ розповідає, що, прикинувши ціну, за якою доведеться продавати машини у наступному році, багато хто дилери тут же скоротили обсяги замовлень.

Доведеться згадати старе. Негативні тенденції змусили експертів в черговий раз погіршити підсумкові прогнози розвитку галузі. Олег ОМЕЛЬНІЦКІЙ вважає, що до кінця сезону ринку вдасться вийти на показник у 595 тис. проданих авто, хоча очікувалося, що ця цифра складе не менше 630 тис. шт.

Але за рахунок рекордних попередніх місяців, коли продаж збільшувалися на 30-40%, невеликий зростання в 10% галузь все-таки продемонструє. А ось у наступному році навіть такі результати будуть недосяжним для дилерів. У першому кварталі, за прогнозами аналітиків, спад складе не менше 50%. Передбачити ж подальший сценарій розвитку ситуації вони поки що не беруться. Ярослав ВОВК каже, що негативні тенденції посилять конкуренцію між продавцями. "Дилери стануть шукати можливості додаткового стимулювання попиту: вести переговори з банками про відновлення кредитування, більш активно впроваджувати лізингові схеми. Втім, шанси відвоювати покупця будуть у тих, хто вміє не тільки продавати, але й обслуговувати авто", – вважає експерт.

Показово, що революція в сегменті нових машин поставила з ніг на голову і ринок б/в техніки. В останні місяці, коли салони влаштовували небачені за розмахом розпродажі, інтерес до старих автомобілів був мінімальним, а грандіозні знижки на нову техніку знизили ціни на старі авто на 40-50%. "Але в міру того, як похід в салоні стане для більшості українців недозволенною розкішшю, попит на б/в машини буде рости", – впевнений Олег ОМЕЛЬНІЦКІЙ. Він прогнозує, що саме цей сегмент, ємність якого на сьогоднішній день складає близько 7 млн авто, продемонструє позитивну динаміку в 2009 році.

Вартість старих машин навряд чи підніметься. Якщо раніше фахівці не очікували великого тиску на ринок з боку заставних авто, власники яких не зможуть розплатитися за кредитами, то зараз їх думки різко змінилося. Попередній прогноз про обсяги "викиду" банками на ринок такої техніки підвищився з 30 тис. шт. до 300-400 тис. шт., що стане достатнім аргументом для стримування цін.

Автор: Людмила КСЄНЗ
Джерело: "Деловая столица"
Переклад: Михайло ТЕРЕЩЕНКО, www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі