друкувати


Прикарпаттяобленерго отримає лише 57,5 млн. грн.

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-25 06:02:14

Зважаючи на нагальну потребу оновлення електромереж Івано-Франківської області, ВАТ "Прикарпаттяобленерго" обґрунтувало збільшення на наступний рік Інвестиційної програми компанії до 95,5 мільйона гривень. На жаль, не всі заплановані підприємством проекти будуть втілені. 23 грудня відбулося відкрите засідання Національної комісії регулювання електроенергетики України, на якому було розглянуто інвестиційні програми електропостачальних компаній на 2009 рік. Зважаючи на умови фінансової кризи, НКРЕ не підтримало пропозиції ВАТ "Прикарпаттяобленерго". Тож сума коштів, які будуть спрямовані компанією у 2009 році на різні цільові програми, становитиме лише 57,5 мільйона гривень.

"Фінансова криза внесла корективи у наші плани, - пояснює голова правління ВАТ "Прикарпаттяобленерго" Олександр Бубен. – Оскільки на рівні держави Указом Президента було запроваджено мораторій на підвищення цін на товари та послуги суб’єктів природних монополій, нам довелося скорочувати розроблену на наступний рік інвестиційну програму, яка також є складовою тарифу. Тому, на жаль, ми були вимушені відмовитись від деяких запланованих і спроектованих об’єктів. Сподіваємось, що впродовж року нам більше не доведеться переглядати погоджені плани оновлення мереж. Однак залежатиме це від платоспроможності наших споживачів та рівня розрахунків за електроенергію, оскільки інвестпрограма фінансується з прибутків компанії. На разі ми розробили таку стратегію діяльності, яка не дозволить відпускати електроенергію безоплатно".

При формуванні пооб’єктного переліку Інвестпрограми компанія керується не лише загальними економічними та технічними критеріями (рівень втрат електроенергії, кількість споживачів, стан мереж, частота та тривалість аварійних вимкнень тощо). При виборі також враховувалася готовність місцевої громади і сільського голови зокрема посприяти енергетикам у виконанні робіт, забезпечити вільний доступ до місць монтажу, погодити розташування енергообладнання тощо.

Тож згідно "усіченої" Інвестпрограми, капітальне оновлення мереж відбуватиметься у різних населених пунктах області. Для підвищення надійності електропостачання центральної частини міста Надвірни планується виконати реконструкцію повітряної лінії (ПЛ) 35 кВ Надвірна-Старуня (1,7 км). Також буде закінчено винесення 1,13 км ділянки ПЛ-35 кВ Олешів – Стриганці із зони зсуву ґрунту. Необхідність цієї роботи полягає в тому, що сильні опади можуть привести тут до падіння опор і довготривалого припинення електропостачання споживачів, така ситуація створює і загрозу для життя людей, які проживають поблизу.

У 2009 році пройде реконструкція ПЛ-10 кВ (6,07 км), що забезпечує електроенергією село Поляниця на території Яремчанської міської ради. Справа в тому, що протягом останніх років у зв’язку із стрімкими темпами розвитку туристичної галузі в даному регіоні зросли навантаження на існуючі електромережі, які не були розраховані на передачу такої потужності. Будівництво електролінії дозволить вирішити цю проблему, тому є нагальною справою.

Інвестиційною програмою 2009 року також передбачено заміну 2,2 км кабельних ліній 10 кВ. Зазначимо, що в Івано-Франківську значна частина кабельних електроліній побудовані ще в 40-50-их роках минулого століття, тож унаслідок тривалої експлуатації вичерпали свій амортизаційний ресурс та підлягають заміні. Зважаючи на те, що в основному мережі в обласному центрі є кабельними і від них живиться значна кількість соціально важливих та категорійних споживачів, тому необхідно прискорити заміну даних електромереж.

Також планується здійснити великий обсяг робіт з реконструкції ПЛ-0,4 кВ з використанням самоутримних ізольованих проводів. У 2009 році передбачена реконструкція 76,94 км ПЛ-0,4 кВ. Зокрема підрядники обленерго працюватимуть в селах: Уторопи Косівського р-ну, Манява Богородчанського р-ну, Черемошна Верховинського р-ну, Ясень Рожнятівського р-ну та у місті Долина. Заплановано реконструкцію також у селі Яблуниця Яремчанської міськради, однак відбудуться вона лише за умови сприяння місцевої громади.

Довідка: Інвестування впродовж року відбуватиметься у ВАТ "Прикарпаттяобленерго" за такими напрямками:
- Будівництво, модернізація та реконструкція електромереж та обладнання – 70 % (40,2млн. грн.);
- Заходи зі зниження (недопущення) понаднормативних витрат електроенергії –14 % (8,3млн. грн.);
- Впровадження та розвиток систем зв’язку та телекомунікацій – 7,2 % (4,2 млн. грн.);
- Модернізація та закупівля спеціалізованих транспортних засобів – 4 % (2,2 млн. грн.);
- Впровадження та розвиток автоматизованих систем диспетчерсько-технологічного керування – 1,6% (0,95 млн. грн.);
- Впровадження та розвиток інформаційних технологій – 1,1 % (0,6 млн. грн.), інше.


Джерело: ВАТ "Прикарпаттяобленерго"
Обговорити на форумі