друкувати


Допомагати освіті чи топити місцеві бюджети?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-25 03:30:31

Чи не катастрофою стане для місцевих бюджетів фінансування професійно-технічних училищ, що планують у вищих ешалонах влади? Коломия, безумовно, не буде одним із тих міст, які цьому невимовно зрадіють. Хоча в місті небагато таких закладів, однак навіть і зарплатня для викладачів обернеться або на борг, або на дефіцит у міській скарбниці. А про поновлення матеріально-технічної бази вже можна й не думати.

Тоді постане питання, чи взагалі потрібні ПТУ Коломийщині. До того ж тепер все частіше лунають закиди, що ці навчальні заклади готують фахівців однотипних спеціальностей, які потім не можуть знайти роботу й звертаються в центр зайнятості, а той змушений витрачати кошти на перекваліфікацію. А керівники підприємств скаржаться на низький, ще, мабуть, радянський, рівень освіти випускників, бо змушені гаяти час, щоб показати їм, як слід застосовувати на практиці набуті знання.

З іншого боку, місто матиме можливість "замовляти" в ПТУ саме ті спеціальності, які вкрай необхідні в даному регіоні, й таким чином коригувати ринок праці, чого не можна було зробити, коли перелік спеціальностей контролювали централізовано.

Щоб підтримати тих, хто закінчив училища цього року, Президент видав указ про перше робоче місце учням ПТУ. Для цього виділено 36 мільйонів гривень, але з якихось причин знайшли місце праці з допомогою держави всього 5 коломийських випускників. Чи то непоінформовані студенти, чи не потрібні вже на нашому ринку робітники, хоча скрізь говорять про брак людей з таким фахом.

Автор: Оксана ПАЛІЙ, www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі