друкувати


Україна хоче, щоб Європа скасувала обмеження

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-25 11:37:33

Український уряд звернувся до Єврокомісії щодо скасування обмеженнь на імпорт українського зерна. Про це повідомив перший віце-прем'єр Олександр ТУРЧІНОВ.

"Ми направили відповідне звернення по зерну", – сказав він, підкресливши, що Україна не давала підстав для введення обмежень на імпорт зерна. За словами ТУРЧІНОВА, такі дії є неприпустимими в умовах членства України в Всесвітній торговій організації.

27 жовтня Евросоюзом були встановлені ввізні мита: на імпорт пшениці – 95 євро/т, ячменю – 93 євро/т, ржі і сорго – 24,16 євро/т, кукурудзи – 8,68 євро/т, встановлені строком на два роки. До кінця маркетингового року (1 липня 2009 року) Україна може ввозити до країн ЕС пшеницю у рамках квоти 628 тис. т зі ставкою мита 12 евро/т.

Генеральний директор Української зернової асоціації Володимир КЛІМЕНКО припускає, що заява ТУРЧІНОВА стала відповіддю уряду на звернення асоціації, направлене Прем'єр-міністру Юлії ТИМОШЕНКО тиждень тому.

У тексті листа Українська зернова асоціація просила "терміново ухвалити державні рішення зі стимулювання експорту зерна".

"Ми також звертали увагу, що робоча група з ринку зерна при Кабміні, яку очолює О.ТУРЧІНОВ, цього року практично не діяла", – відзначив КЛІМЕНКО.

Аграрії вимагають виділення для України квоти на постачання зерна до країн ЄС з нульовою ставкою мита. "Якщо це не буде зроблено, то до 1 липня, початку маркетингового року, в Україні може бути 20 мільйонів т перехідних залишків зерна за щорічного обсягу внутрішнього споживання – 26 мільйонів т", – упевнені в асоціації.

Цього року врожай зернових в Україні склав 54 мільйонів т проти 29,3 мільйонів т минулого року. На тлі цього, а також через обмеження на ввезення українського зерна до країн Евросоюзу і відмови купувати його Єгиптом ціни в країні різко знизилися.

Вже в 2008-09 маркетинговому році тільки посіви пшениці можуть скоротитися на 1 млн га (минулого року засівало 6,29 мільйонів га).

На думку голови комітету Верховної ради з питань аграрної політики і земельних відносин Миколи Присяжнюка, шанси добитися зняття експортних обмежень мінімальні.

За 11 місяців поточного року, за даними Українського клубу аграрного бізнесу, із загального обсягу експорту пшениці на постачання до країн ЄС припало близько 30% обсягу в грошовому виразі (всього – 979 мільйонів доларів). Крім того, 10% ячменю (всього – 993 мільйони доларів) і 40% кукурудзи (всього 574 мільйони доларів).

Автор: Марко РУБІНШТАЙН, www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі