друкувати


Орендарі взяли курс на гривню

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-23 07:25:07

Компанії-орендарі оптимізують свої витрати. Вони вимагають від власників офісів зниження ставок і здають приміщення в суборенду.

Пік зростання орендних ставок на офісну нерухомість припав на літо цього року. До кризи компанії активно розширювалися, і офісних приміщень, дійсно, не вистачало. У першому півріччі цього року попит на офіси був високим, пропозиція вільних площ не збільшувалося і ставки росли. Однак, коли стало очевидно, що українську економіку чекає на спад, попит на офісні приміщення став різко знижуватися.

"У багатьох компаніях почали переглядати плани з розвитку, урізати бюджети і скорочувати персонал. Почали скасовуватися запити на пошук приміщень, – розповідає Радомир ЦУРКАН, керуючий партнер українського офісу міжнародної консалтингової компанії CB Richard Ellis.– З-за нестачі грошових коштів призупинилися будівництва, а також пожвавити ринок суборенди".

На сьогоднішній день є стрімке зростання курсу долара. Не всі орендарі готові оплачувати оренду офісів за колишніми цінами у доларовому еквіваленті. У зв'язку з цим багато хто орендодавці змушені фіксувати курс долара в договорах оренди. В іншому випадку, вони можуть втратити клієнтів. "Фактично це (фіксація курсу долара. – Дєло) дозволяє зупинити зростання вартості оренди", – пояснює Олексій ГОВОРУН, заступник генерального директора зі стратегічного розвитку та маркетингу компанії Т.М.М. У цій компанії курс долара на сьогоднішній день зафіксований на рівні 6,5 гривні за долар.

Зниження ставок. За інформацією CB Richard Ellis, доларові ставки перестали рости вже в кінці літа, а з середини жовтня спостерігається їх зниження.

Орендарів для нових офісних центрів орендодавці починають підшукувати ще на стадії будівництва. "Зараз ставки в першу чергу знижуються в споруджуваних об'єктах. Можна вже говорити про те, що в класі В зниження склало 20%", – говорить ЦУРКАН.

Те, що ставки знижуються, причому не тільки у споруджуваних бізнес-центрах, підтверджують і орендодавці. У жовтні, за даними Т.М.М., середня вартість оренди офісу класу А складала 90-100 доларів за квадратний метр, класу В - 60-65 доларів і офісу класу С – близько 40 доларів за квадратний метр. Такі ставки, за словами ГОВОРУНА, забезпечували рентабельність бізнес-центрів на рівні 20-40%. В даний час ставки оренди офісних приміщень на об'єктах Т.М.М., в залежності від класу, становлять від 35 до 65 доларів (227,5-422,5 гривні) за квадратний метр. В цю ціну входять такі послуги, як вивіз сміття, прибирання прилеглих територій, контроль над роботою систем кондиціонування та опалення.

У готових приміщеннях питання про перегляд ставок найбільш актуальні для площ, де закінчуються терміни дії договорів оренди. Далеко не всі компанії мають можливість їх розірвати і виїхати з офісу, особливо якщо вони підписали договір оренди, не передбачає права дострокового розірвання в односторонньому порядку. До того ж стримуючим фактором виступають витрати на переїзд. У цих умовах намітилася тенденція здачі частини площ в суборенду.

Побудували менше, ніж планувалося. На 2008 рік було заявлено введення в експлуатацію 350 тисяч квадратних метрів нових офісних площ. Однак не всі об'єкти були добудовані та здані. За даними міжнародної консалтингової компанії Knight Frank, за підсумками року в експлуатацію буде введено близько 120 тисяч квадратних метрів офісів. Але навіть це – тиск на ринок, попит на якому і так знижується.

"Кількість компаній-орендарів класу А буде скорочуватися. Цей клас стане дорогим задоволенням для більшості компаній. Бажаючих платити іміджеву премію у кризовий час, буде небагато", – пояснює ЦУРКАН. Тому, на думку експерта, якісні об'єкти класу В стануть більш популярними. У консалтингової компанії Knight Frank також вважають, що площ стане більше саме у верхньому ціновому сегменті.

Девелопери розуміють всю складність ситуації, що склалася, однак деякі з них не втрачають оптимізму. "Навіть під час кризи офісні центри з правильним розміщенням і концепцією залишаться заповненими, в той час як проекти, де девелопери допустили помилки, можуть втратити значну частину орендарів", – запевняє Петро РАДЧУК, віце-президент девелоперської компанії KDD Group (будує бізнес-центр Sky Towers).

Переклад: Михайло ТЕРЕЩЕНКО, www.KOLOMYYA.org
Джерело: delo.ua
Обговорити на форумі